Index Vakbarát Hírportál

Profi szerződést kapott Ottawában a magyar jégkorong-válogatott támadója

2023. december 12., kedd 12:19

Bekerült az Ottawa női profi jégkorongcsapatának keretébe Garát-Gasparics Fanni – adta hírül a Magyar Távirati Iroda.

A magyar válogatott 28 éves csatára erről az M4 Sportnak számolt be kedden.

A hazautazásom előtt, három napja tudtam meg a hírt, hogy bekerültem a csapatba. Nagyon örülök neki

– nyilatkozta a játékos a válogatott edzőtáborának helyszínén, a káposztásmegyeri Vasas Jégcentrumban.

Komoly drukk és izgalom volt bennem, hogy bekerülök-e a keretbe, de nagyon sokat dolgoztam azon, hogy ezt leküzdjem. Arra fókuszáltam, hogy magamat adjam és a legjobb tudásom szerint tudjak teljesíteni, ez az izgalom pedig mostanra felhőtlen örömmé változott át

– tette hozzá az MTI által idézett sportoló.

A csatár a szezon korábbi részében Svédországban játszott, majd a november eleji válogatottszünet alatt a magyar nemzeti csapatban szerepelt, s november 14. óta edzett a kanadai fővárosban. A kanadai együttesben három-négy hely volt kiadó a posztján, erre heten-nyolcan pályáztak.

Az Ottawa egyike annak a hat csapatnak, amely szerepel az újjáalakult tengerentúli női profiligában (PWHL). A szezon januárban kezdődik.

Garát-Gasparics az előző idényben a nyáron megszűnt PHF-ligában szerepelt, a Metropolitan Rivetersben 24 mérkőzésen 14 pontot (7 gól, 7 gólpassz) gyűjtött, és az All Star-gálán is felléphetett.

A hat érdekelt csapat – Montreal, Toronto, New York, Boston, Ottawa és Minneapolis – előzetesen már három-három hokis játékjogát lefoglalhatta, a többiek – klubonként tizenöten – pedig a szeptemberi drafton keltek el. Akiket nem választottak ki, azok meghívás alapján az edzőtáborokban bizonyíthattak.

Az első szezon januárban indul és május végéig vagy június elejéig tart. Az alapszakaszban minden gárda 24 találkozót játszik. Azt Garát-Gasparics egyelőre nem tudta megmondani, hogy az április 21–27. közötti, klagenfurti divízió I/A világbajnokságra elengedik-e.

A PWHL-ben a minimumfizetés 35 ezer amerikai dollár lesz, csapatonként legfeljebb kilenc játékos írhat alá ennyiért, és minden klubban minimum hat hokisnak legalább 80 ezer dollárt kell keresnie, három idényre garantálva. A liga kollektív szerződése nem tartalmaz bérmaximumot, de be kell tartani az 55 ezer dolláros átlagfizetést.

(Borítókép: Garát-Gasparics Fanni gólt szerez a jégkorong női Öt Nemzet Torna Magyarország-Szlovákia mérkőzésén a Tüskecsarnokban 2023. február 7-én. Fotó: Illyés Tibor / MTI)

Rovatok