Index Vakbarát Hírportál

Több mint 12 milliárd forint koncentrálódik egy helyre Budapesten

2024. május 6., hétfő 16:34

Mint arról már több ízben beszámoltunk, 2024. május 7-én a prágai elit-világbajnokságra készülő kanadai férfi jégkorong-válogatott Magyarországon játssza az utolsó felkészülési mérkőzését. A vb-címvédő gárda bombaerős kerettel veszi fel a küzdelmet az MVM Dome-ban, a gárda legismertebb csillagai elképesztő fizetésekért cserébe terelgetik a korongot a világ egyik legerősebb bajnokságában, az észak-amerikai profi jégkorongligában (NHL).

A magyar hokiszurkolók hetek óta izgatottan várják a keddet, hiszen olyan játékosokat láthatnak élőben, akiket többnyire csak a televízió képernyőjén keresztül tudtak eddig megcsodálni. Többek között a tavalyi NHL-draft első választottja, Connor Bedard is jelen lesz a vb előtti budapesti edzőtáborban, valamint az MVM Dome-ban sorra kerülő Magyarország–Kanada felkészülési összecsapáson.

RAJTA KÍVÜL MÉG EGY 1/1-ES DRAFTOLT VAN A KANADAI KERETBEN: OWEN POWERT 2021-BEN VÁLASZTOTTA KI A BUFFALO SABRES, AZ ELMÚLT KÉT IDÉNYBEN MEGHATÁROZÓ HÁTVÉDDÉ VÁLT.

Jordan Binnington, Colton Parayko és Bowen Byram nevét is meg kell említeni, hiszen ők már tudják, milyen érzés felemelni a győztesnek járó Stanley-kupát az NHL-szezon végén.

Miután összeraktunk egy képzeletbeli hatost a kanadai keretből – kapus, két védő és három támadó –, a témában mértékadónak számító Spotrac.com keresőjében megnéztük, hogy a legnagyobb csillagok vajon mennyit keresnek a tengerentúlon. 

A már említett Binnington 2021-ben kötött új szerződést a St. Louis Blues gárdájával, melynek értelmében 2027-ig évi 6 millió dollár üti a kiváló kapus markát.

Csapattársa, Parayko szintén 2021-ben kötött új szerződést a Blueszal, aminek értelmében a 30 éves bekk évente 6,5 millió dollárral gazdagodik a 2030–2031-es szezon kezdetéig.

A védősort erősítő Damon Severson a New Jersey Devils gárdájával kötött zsíros szerződést (8 év/50 millió dollár), közvetlenül azelőtt, hogy 2023 nyarán továbbpasszolták őt a Columbus Blue Jacketshez. Az 1994-es születésű Severson számlája 6,25 millió dollárral hízik a következő években.

Most pedig jöjjenek a csatárok!

A Chicago Blackhawks jövendőbeli szupersztárja, Bedard újoncként a lehető legmagasabb fizetést kapja az NHL-ben. Ugyan az alapfizetése „csak” 950 ezer dollár, de egyéb bónuszok formájában további 3,5 millió dollárt vágnak hozzá, vagyis az évi fizetése a következő két szezonba is 4,45 millió dollár lesz.

Michael Bunting a legutóbbi cserestop előtt váltott csapatot az NHL-ben, a Carolina Hurricanes a Pittsburgh Penguins együttesének ruházta át a játékjogát egy nem mindennapi alku keretében. A 28 éves balszélső 2026 nyaráig 4,5 millió dollárt kereshet évenként Pennsylvaniában.

Jared McCann is jól ismeri a Pittsburgh hazai öltözőjét, hiszen 2019 és 2021 között Jevgenyij Malkin és Sidney Crosby csapattársa volt. A balkezes szélsőt új csapata, a Seattle Kraken kínálta meg egy nagy szerződéssel (5 év/25 millió dollár), ami azt jelenti, hogy évente 5 millió dollárral gazdagodik a 2026–2027-es szezon végéig.

Ha összeadjuk ezeket az átlagfizetéseket, akkor az jön ki, hogy ez a hat úriember összesen 32 700 000 dollárt, vagyis nagyságrendileg 12 milliárd forintot keres évente.

És csak hat játékosról beszélünk, arról nem is szólva, hogy nem ez a legerősebb kanadai válogatott. Ezeket a számokat durván megdobná, ha Nathan MacKinnon és Connor McDavid is jönne Budapestre.

Ami a magyar válogatott illeti, a mieink a mennyből a pokolba jutottak pár nap leforgása alatt a  szombaton véget ért divízió I-es világbajnokságon. A Romániától elszenvedett kínos vereség után Sofron Istvánék a házigazda olaszokat, majd a hatos legerősebb csapatának tartott Szlovéniát is legyőzte, így a magyar hoki újkori történetében negyedszer is feljutottak a világelitbe.

Don MacAdam együttese a Kanada elleni gálamérkőzéssel zárja a szezont, a két együttes hangulatos és emlékezetes összecsapáson tavaly is megmérkőzött egymással az MVM Dome-ban, bár akkor éppen a mieink is az A csoportra készülhettek. Jegyek már 7990 forinttól kaphatók a találkozóra.

A kanadai keret

Kapusok:

Hátvédek:

Csatárok:

Rovatok