Index Vakbarát Hírportál

Bombaerős csoportba került az elit vb-re kijutó magyar hokiválogatott, de…

2024. május 28., kedd 19:37

Előzetesen a dániai Herningben rendezendő csoportba került a magyar férfi jégkorong-válogatott a jövő évi elitvilágbajnokságon, azonban a svéd és dán szervezőknek lehetőségük van egy-egy csapat beosztását megváltoztatni.

A magyarok a bolzanói divízió I/A-torna megnyerésével jutottak fel a 16-os elitbe, és a legfrissebb világranglistán a 18. helyen állnak. A jövő évi vb-t május 9. és 25. között Stockholmban és Herningben tartják.

A világranglista-helyezések alapján, és figyelembe véve, hogy a svédeknek Stockholmban, a dánoknak pedig Herningben kell játszaniuk a csoportkörben, a magyarok alapesetben egy csoportba kerültek

Majoross Gergely szövetségi kapitány az MTI megkeresésére elmondta, hogy a csoportbeosztási elv alapján szinte garantált, hogy a két nyolcas nagyjából azonos erősségű, így aztán szinte mindegy, hogy melyik hét válogatott az ellenfél.

A németeknek nagyon örülök, hiszen abban az országban voltam edző legutóbb, még a szlovákok lettek volna jók ebből a szempontból, de velük majd augusztusban olimpiai selejtezőn találkozunk

– emelte ki. Hozzátette: a dánokkal a tavalyi vb-n jó meccset játszott a csapat, 3–1 lett oda, ugyanakkor jövőre a házigazda minden játékosára számíthat, aki nem lesz érdekelt NHL-rájátszásban, azaz erős válogatottjuk lesz.

„Azok közül, akik közel állnak hozzánk, és akikkel szemben kivívhatjuk a bennmaradást, a norvég–kazah kettős húzósabb, mint az osztrák–francia páros, bár ki tudja? Ausztria most nagyon jól ment a vb-n, a torna egyik meglepetése volt” – tette hozzá a két hete kinevezett Majoross.

A finnekkel – akik megnyerték a 2022-es pekingi olimpiát – ötször találkozott a magyar válogatott, egy győzelem és négy vereség a mérleg, 6–25 a gólkülönbség. Vb-n kétszer találkozott a két csapat, 2016-ban Szentpéterváron 3–0-ra, tavaly Tamperében 7–1-re nyertek az északiak.

Az 1993 óta önálló Csehország válogatottjával még sosem találkoztak a magyarok, ugyanakkor a jogelőd Csehszlovákiával 1927 és 1937 között ötször is. Négy vereség és egy 0–0-s döntetlen a mérleg 1–13-as gólkülönbség mellett.

Az Egyesült Államokkal háromszor volt találkozó, mindannyiszor vb-n (1939, 2016 és 2023), és mindig vereség lett a vége (0–3, 1–5, 1–7).

A németekkel 21-szer meccseltek a magyarok, egyszer győztek (a II. világháború elején, 1940-ben barátságos összecsapáson Garmisch-Partenkirchenben), négyszer volt döntetlen (legutóbb 1967-ben Budapesten, ugyancsak barátságos találkozón), és volt 16 vereség. Sorozatban nyolc sikernél járnak a németek.

Érdekesség, hogy a két csapat mindhárom elit-vb-n találkozott, amikor a magyarok az újkori történelemben ott játszhattak. 2009-ben Bernben 2–1-re, 2016-ban Szentpéterváron 4–2-re, tavaly Tamperében pedig 7–2-re győztek a németek.

A társrendező dánokkal egészen 2002-ig közel azonos szinten álltak a magyarok, ekkor azonban Székesfehérváron a két gárda vívta a divízió I-döntőjét, ahol az északiak 6–2-re diadalmaskodtak, és a rá következő évtől már stabil A-csoportosok.

Az összesített mérlegben magyar szempontból 63 meccsből 31 siker, 28 vereség és 4 döntetlen, 266 lőtt és 221 kapott gól szerepel. Ugyanakkor legutóbb 1981-ben sikerült a dánok ellen tétmérkőzésen pontot szerezni – a pekingi C-csoportos tornán 2–2 lett –, győzni pedig 1976-ban Gdanskban, a C-vb-n 10-2-re.

Egy éve Tamperében – amire Majoross is utalt – 3–1-re nyertek a dánok, így sorozatban 12 térmérkőzésen (vb-n vagy olimpiai selejtezőn) győztek.

A norvégok ellen 27 mérkőzésből tízet sikerült megnyerni, volt 14 vereség és három döntetlen is, 64 lőtt és 102 kapott gól mellett. Legutóbb áprilisban a székesfehérvári Alba Aréna nyitányán 2–1-es és 3–2-es hazai győzelem született.

Tétmérkőzésen 12 csata volt, kilenc norvég diadal és két döntetlen – legutóbb a 2005-ös debreceni divízió I/A-tornán 2–2 lett a vége – mellett egyetlen egyszer, 2002-ben – ugyancsak Székesfehérváron – 3–1-re tudtak nyerni a magyarok.

A kazahok a Szovjetunió felbomlását követően a harmadosztályból (C-csoport) indultak 1993-ban, azóta 13-szor meccseltek a magyarokkal (tízszer vb-n), és 12-szer nyertek, csak a 2013-as budapesti divízió I/A-tornán tudtak győzni a magyarok 2–1-re. Összesített gólkülönbség 19–63.

Stockholmban elvileg a világranglista-vezető, vb-negyedik kanadaiak, a vb-ezüstérmes svájciak, a társrendező, vb-bronzérmes svédek, valamint a vb-7. szlovákok, a vb-9. lettek, a vb-10. osztrákok, a bennmaradást éppen kiharcoló franciák (14.) és a szintén feljutó szlovénok játszanak.

Mindkét nyolcasból az utolsó helyezett esik ki a divízió I/A-ba. Svájc nem lehet búcsúzó, mert 2026-ban rendező lesz. A szokásjog alapján a két rendező néhány hét alatt dönti el, hogy él-e a csapatcsere jogával, és közel azonos erősségű válogatottak kicserélésére van lehetőség.

A világranglista-2. oroszok és a 16. fehéroroszok az ukrajnai háború miatt nem indulhatnak.

Az előzetes csoportok (zárójelben a világranglista-helyezés):

A csoport (Stockholm):

B csoport (Herning):

Rovatok