Index Vakbarát Hírportál

A Pittsburgh kivégezte az Ottawát

2017.05.22. 02:39

Az NHL bajnoka, a Pittsburgh Penguins erődemonstrációt tartott. A jégkorong-világbajnokság döntőjével egyidőben rendezett meccsen 7-0-ra vert az Ottawát a keleti főcsoport-döntőben. Ilyen különbségű shutout eddig négyszer fordult elő a klub rájátszásainak történetében. Azt is megmutatjuk mikor és ki ellen, de felsorolunk egy csomó olyan statisztikát is amelyet ez a meccs hozott, amellyel a bajnoki cím védője egyetlen győzelemre került az újabb címvédéshez.

Hét különböző játékos ütötte a hét gólt, viszont Carter Rowney és Jevgenyij Malkin is 3-3 gólpaszt adott. Négyen végeztek góllal és gólpasszal. És akkor nézzük a csúcsokat. Sidney Crosby, aki szintén 1+1-gyel zárt a 100. pontját szerezte, Malkin három pontjával már 98-nál jár, így mind a ketten megelőzték (Crosby már korábban) az eddigi legendás első Mario Lemieux-t. Malkin a 152. playoff-pontjával pedig a 29. játékos lett, aki elérte a százötvenes határt. 

A kapus Matt Murray pályafutása második gólnélküli rájátszásos meccsén védett, 25 lövést kellett ehhez hárítania. Crosby a 22. játékos az NHL történetében aki elérte a 100. gólpasszát. Malkinnak ez volt a 141. playoff-meccse, ennél többje pedig senkinek sem volt eddig a Penguins történetében, éppen Jaromir Jágrt hagyta le.

Ejtsünk néhány szót azért erről a derék Carter Rowney fiúról is, aki három gólpasszt adott. Szóval a már 28 éves hokis karrierje nagy részét a WCHA-ban, majd az AHL-ben töltötte. Idén, január végén hívta fel a Pens a farmcsapattól. 27 meccset kapott, amelyet 3 góllal és 4 assziszttal hálált meg. A playoffban a 12. meccse volt és az első három pontját szerezte. Sose rosszabb bemutatkozást.

És akkor, végezetül nézzük az NHL történetének legnagyobb, kapott gól nélkül végződött győzelmeit:

  • 8-0 – 1991. május 25. - Döntő: Pittsburgh-Minnesota
  • 7-0 – 1993. április 20. - Keleti főcsoport-negyeddöntő: New Jersey-Pittsburgh
  • 7-0 – 2000. április 13. - Keleti főcsoport-negyeddöntő: Pittsburgh-Washington 
  • 7-0 – 2017. május 21. - Keleti főcsoport-döntő: Pittsburgh-Ottawa

Keleti főcsoport-döntő, 5. meccs

Pittsburgh Penguins-Ottawa Senators 7-0 (4-0, 1-0, 2-0)

  • Gólszerzö: Olli Maatta (2), Sidney Crosby (7), Bryan Rust (6), Scott Wilson (2), Matt Cullen (2), Phil Kessel (7), Trevor Daley (1).
  • A négy győzelemig tartó párharc állása: 3-2 a Pittsburgh javára.


Rovatok