Index Vakbarát Hírportál

Azt mondták, eltűnök majd a süllyesztőben

2013. szeptember 3., kedd 18:30

Kozák Danuta három arannyal tért haza a duisburgi kajak-kenu világbajnokságról, ő lett a magyar küldöttség legeredményesebb tagja.

Az egyéni mellett négyesben is nyert, majd a kétszázas etapján, a váltó befejező embereként, hátrányból, úgy vert egy fél hajót az idei Európa-bajnok lengyelre (Marta Walczykiewiczre), hogy élmény volt nézni.

Az olimpiai bajnok a télen edzőt váltott, ettől sokan féltették, hiszen Csipes Ferenc után Somogyi Bélát választotta. A helyzet kísértetiesen emlékeztetett Hosszú Katinkáéra, aki úgy lett úszásban ismét a világ legjobbja, hogy szintén a vőlegénye készítette fel. Köztük fog eldőlni, ki lesz az év sportolónője is, nagy verseny lesz.

„Hát hogyne lettek volna nálunk is kételkedők. Rosszakaróknak nem feltétlenül nevezném, de ők nem hitték el, hogy nekem Béla lesz a legjobb megoldás, még ha nincs is jelentős edzői tapasztalata. Féltettek, hogy eltűnök majd a süllyesztőben, sokan mondták ezt. A három arany talán azt mutatja, hogy az útkeresésünk helyes volt. Nem mondom, hogy nyílegyenesen jutottunk el a legjobb módszerekhez, kísérleteztünk, de összességében minden jól sikerült” – avatott be gondolataiba.

„És talán az volt a legfontosabb, ha zsákutcába kerültünk - mert nem szeretném és felesleges is lenne tagadni, volt olyan is -, akkor még időben tudtunk váltani. Természetesen volt olyan a felkészülés alatt, ami nem jött be. Kipróbáltuk a Csipes előtti időszak legjobb módszereit is, mindenhonnan csipegettünk egy kicsit, így sikerült az első helyen maradni.”

„El tudjuk választani a magánéletet a sporttól, több figyelmet kapok, mint bármikor, ami az első számú szempont volt, amikor ezt a döntést meghoztam. Nem is lehet kérdés, hogy így fogjuk folytatni.”

Idén mindenképp világbajnok szeretett volna lenni, mert ez a címe hiányzott. „Két éve, a szegedi világbajnokságon második lettem, kikaptam a német Nicole Reinhardttól. A bennem lévő revans vágy mindent felülírt idén. Az akkori ezüst nem véletlenül jött, mert erősebbé tett az olimpiára, de az igazi és maximális kárpótlást most kaptam meg. Jövőre már ismét más célok lesznek előttem.”

A 26 éves Kozák a jövőben szeretné kétszázon is kipróbálni magát, és látva a váltóbeli hajráját, nem is feltétlen lesz esélytelen.

A négyesben pedig nem lehet vitás, akkor is szeretné kitolni a világból a vezérevezős Szabó Gabriellát. „Napról napra lettünk jobbak, ahogy csökkent az edzések mennyisége, úgy gyorsultunk fel. A holtpontom után éreztem, hogy meg kell indulnunk, és éreztem, hogy az utolsó kétszázon már nem lehet baj, mert nagyon erősek vagyunk mind a négyen.”

Rovatok