Index Vakbarát Hírportál

Barátnőjét szeretné edzőnek az olimpiai bajnok kajakos, Kökény Roland

2013. november 18., hétfő 13:18

A háttérből előlépne, és a mindennapi edzéseken segítené a londoni olimpián ezer kajakpárosban győztes Kökény Rolandot szerelme, Szalai Vivien. Szalait onnan ismerhetjük, hogy ő írta Stohl András botránykönyvét, a jövő szeptemberig pedig megszerezné a szükséges papírokat is, és kajakiskolát is nyitnának együtt. Legalábbis ezt híresztelik magukról a Nemzeti Sporton keresztül.

Persze, lehet, hogy mégiscsak igaz a hír, a kajak-kenuban láttunk már hasonlóra példát.

A női szakágban Janics Natasa állt elő először az ötlettel, hogy a férje – akinek papírjait nem fogadta el a hazai szövetség – legyen az edzője, őt Kozák Danuta követte, aki a Honvédtól is távozott, mert vőlegényével, Somogyi Bélával szeretett volna felkészülni.

Kozák lépése sikeres volt, az olimpiai távon világbajnok lett Duisburgban, Janicsnak ugyanakkor arany nem jutott, egy ezüstöt szerzett Kovács Katalinnal.

Kökény lépése azért tesz túl a másik olimpiai bajnokén, mert Szalainak nincsenek megfelelő papírjai, bár Kökény úgy érzi, hogy jó meglátásai voltak a legutóbbi felkészülés alatt. Először párostársa, Dombi Rudolf is azt hitte – a sportlapnak nyilatkozott –, csak viccel.

Tájékozódni szeretnék egyelőre, mert ezt nem tettem meg alaposan

– mondta Baráth Etele, a szövetség elnöke az Indexnek.

„Teljesen természetes, ha egy nagy versenyző, ha egy jeles bajnok a hosszú munkával töltött évek után azt gondolja, hogy neki igazi edzőre már nincs is szüksége, tanult annyit korábban, hogy egyedül is képes önmagát a világ élvonalába hozni. Ez az általánosság. De az is, hogy nem lesz sikeres egyedül” – tette hozzá.

Baráth szerint inkább viccről van szó, amellett, hogy szerinte jogilag is nonszenszről beszélünk. Nem zárta ki ugyanakkor, hogy most kell egy vonalat húzni, mert meg lehet akadályozni a sportág tekintélyének értéktelenedését.

Egy edzőnek a tudományos felkészültség mellett hatalmas tapasztalattal is rendelkeznie kell. Az elméleti felkészültség is alapvető fontosságú. A nagy bajnokainkat azért is támogatjuk külön, mert a sportág egészének jót tesznek. És itt jön a de! A sportág egészét ilyen esetekkel nem lehet kellően bemutatni

– mondta az elnök.

Rovatok