Index Vakbarát Hírportál

Feláldoztunk egy vb-érmet, Rióban megyünk érte

2015. augusztus 25., kedd 11:57

Az éremtáblán ugyan a németek előttünk végeztek a milánói kajak-kenu világbajnokságon - hatot szereztek, míg mi hármat -, az olimpiai kvótákban 15-10-re a magyarok nyertek.

Storcz Botond szövetségi edző arról is beszámolt még, a pótkvalifikációban még három helyet szeretne elérni a válogatott, mert akkor biztosan nem lesznek nehézségek jövőre az olimpiai csapat összeállításakor.

Az ezer méteres férfi kajakpárosoknál, és 200 egyesben nem sikerült kivívni a jogot a vasárnap záruló vb-n.

Az előbbinek külön előtörténete van, mert a válogatót nyerő Kammerer, Szalai duót megbontották, előbbinek ugyanis a négyesben kellett versenyeznie. A döntésen nem tette túl magát könnyen, még Milánóban is megemlítette, hogy éremért harcolhatott volna.

A helyettük induló egység ugyanakkor nem jutott döntőbe.

Dicsőségtábla:

Aranyérmesek:
Molnár Péter, Tótka Sándor – férfi kajak kettes, 200
Szabó Gabriella, Kozák Danuta – női kajak kettes, 500
Ezüstérmesek:
Női négyes – Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Fazekas Krisztina, Kárász Anna
Kárász Anna – 500
Mike Róbert, Vasbányai Henrik - férfi kenu kettes, 1000
Férfi négyes – Kammerer Zoltán, Kulifai Tamás, Tóth Dávid, Pauman Dániel

Az olimpián a program lehetővé teszi a duplázást, így akár egy újabb érmes egységünk is lehet majd Rióban. 2012-ben Dombi Rudolf és Kökény Roland ezen a távon olimpiai bajnok lett.

A most olimpiai számokban megszerzett 2 arany és 4 ezüst mellé tehát jöhet még egy érem. Illetve a kapitány bízik abban, hogy a mostani ezüstök egy év múlva akár aranyakká is változhatnak.

A női négyesről elmondta, jókor jött a pofon. A fehéroroszok ugyanis legyőzték a hat éve veretlen magyar egységet.

Ha zsinórban hat éve megnyer valaki valamit, akkor elkényelmesedhet. Az ezüst mindenképpen jó figyelmeztetés. Ellenben a női szakág eredményessége nem sérült, még mindig mi vagyunk a legeredményesebbek a világon. Nagy pozitívum, hogy a riói olimpiára összeállt az a páros, amely Londonra is aranyesélyes lehetett volna, ha Kozák Danuta nem egyesben indul. Ha Rióban esetleg Danuta viszi el az egyest, az sem zárja ki, hogy párosban induljon, mert a program szerint van rá lehetőség” - magyarázta.

Storcz külön dicsérte a kétszázas sprintereket, akik kétszer egymás után nyerni tudtak, és végre a rövid távon is számolni kell a magyarokkal.

Kenuban még bízik Vajda Attilában, aki most a hetedik helyen ért célba ezer méteren. A férfi kenupárosnak a hazai vizeken evező brazilokkal kell majd megküzdeniük.

Rovatok