Index Vakbarát Hírportál

Sétányt és szobrot avattak Kolonics György tiszteletére Csepelen

2017. június 4., vasárnap 15:03

A 2008-ban tragikus körülmények között elhunyt Kolonics Györgyről nevezték el a Kis-Duna parti sétányt Csepelen. A vasárnapi ünnepségen, amelyet a legendás sportoló születésének 45. évfordulóján tartottak, a kétszeres olimpiai- és 15-szörös világbajnok kenus bronzszobrát is felavatták.

A csepeli önkormányzat javaslatára a Fővárosi Közgyűlés május 10-én döntött arról, hogy a közterület a jövőben Kolonics György nevét viselje.

Kolonics szülei Németh Szilárd országgyűlési képviselővel és Borbély Lénárd polgármesterrel közösen leplezték le a Kolonics sétány névtábláját, majd az emlékezők Schmitt Pállal avatták fel a 36 éves korában elhunyt sportember bronzszobrát. A műalkotást Krammer András diakónus szentelte fel.

Az ünnepségen beszédet mondott Borbély Lénárd polgármester, Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke és Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) megbízott főtitkára.

Kolonics György 2008. július 15-én, edzés közben hunyt el a hivatalos jelentés szerint természetes módon, szívtágulattal járó szívizombetegség miatt. A kiváló sportoló a pekingi olimpiára készült, az lett volna az ötödik olimpiája. Két olimpiai és 15 világbajnoki címe mellett az Európa-bajnokságokon háromszor állhatott a dobogó felső fokán. (MTI)

Rovatok