Index Vakbarát Hírportál

Kati néni úgy megdicsért, mint még soha

2017. július 17., hétfő 14:02

A felnőtt mezőnybe most berobbanó fiatalok hozták ezeket az eredményeket, akiknek a nevét igazából csak most kezdtük el tanulgatni. Így foglalták össze a hazai szövetség honlapján, mi történt a hétvégi kajak-kenu Eb-n.

Hüttner Csaba válogatottja 10 arany-, 3 ezüst- és 3 bronzérmet gyűjtött, az éremtáblázat élén zárt, letarolta Európát.

Takács Tamara ugyanazzal a széles mosollyal lépett ki a reptéri váróba hétfő délelőtt, ahogyan az ötszáz egyes megnyerése után intett ki a stégről.

Kati néni úgy megdicsért, ilyen szépeket még sose mondott nekem

– nevetett Takács.

„Hihetetlen élmény volt megélni ezt a versenyt, és csodálatos ez a fogadtatás, ilyenben még sosem volt részem – folytatta. – A női vonal nagyon eredményesen szerepelt, és jólesik, hogy minket, fiatalokat is így megbecsülnek. Jó lenne most hazamenni, ehelyett azonban egyenesen Szolnokra utazom, mert szerdán szétlövésünk lesz Medveczky Erikával a világbajnoki egyes indulás jogáért. Az a vicces, hogy azt érzem, egyáltalán nem fáradtam el, feltöltenek ezek az eredmények, és azt várom, hogy már újra vízen legyek” – magyarázta.

Medveczky egyébként Takács mögött ült a győztes kajaknégyesben.

A világbajnokságon a győzelem ellenére egy másik összetételű magyar hajó lesz ott a rajtnál, mert Lucz programjába nem fért bele a négyes. Helyére a kétszeres olimpiai bajnok Fazekas Zur Krisztina került. Az olimpián egyébként még a Szabó–Kozák–Csipes–Fazekas összeállításban nyertek.

Egy jó páros kell a jó négyeshez

A Tótka Sándorral közösen K-4 500 és K-2 500 méteren duplázó Nádas Bence is már előre tekintett. Gondolataiban a siker mellett már egy fontos kérdés szerepelt: vajon lezárult-e a négyes válogatás, az aranyérmével meggyőző szereplést nyújtott-e a csapathajó a világbajnoki indulás jogának elnyeréséhez?

A válaszra nyilván nem sokat kell már várni, és talán arra sem, hogy Bence, aki higgadt, profi sztrókolásról tett tanúbizonyságot Plovdivban, egyik topversenyzője lehessen a magyar válogatottnak.

„Pont azt mondtam Sanyinak, hogy az Európa-bajnokságon sokkal nyugodtabb, felszabadultabb voltam, mint mondjuk itthon a rangsorolón vagy a válogatón. Ez az adrenalin más energiákat szabadított fel” – magyarázta Hüvös Viktor versenyzője, aki 2014-ben még a szegedi ifjúsági világbajnokságon 200 méteren ünnepelhetett aranyérmet. Azóta elindult az 1000 méter irányába, de az olimpiai program változás pont jókor érkezett számára.

„Sanyival megtaláltuk a helyünket ötszáz méteren, azt hiszem, ez az a szám, ami a leginkább fekszik nekünk.”

Az ötszáz páros nincs az olimpia programjában, a négyes viszont igen, 2020-ra, Tokióba került be. A magyarok 2000-ben és 2004-ben, amikor nyertek, ezren eveztek. Ahogy 1988-ban is.

Lucz Dóra sebessége

Almási Nándor versenyzője – az edző Dél-Afrikában és Ausztriában is dolgozott hazatérése előtt –, Lucz Dóra is lenyűgözött mindenkit Plovdivban.

A női négyes sikere után K-1 200 méteren is a dobogó tetejére állhatott, ahogyan a szegedi Világkupán is tette. Alig több mint egy hónap múlva az augusztusi racicei világbajnokságon pedig nem mással csaphat majd össze, mint a szám olimpiai bajnokával, az új-zélandi Lisa Carringtonnal, akivel az idén még nem találkozott.

„A szegedi világkupa után jó előjel, hogy az Európa-bajnokságon is sikerült nyernem, és már nagyon várom a világbajnokságot, hogy össze tudjuk mérni az erőnket Lisával” – összegzett Lucz Dóra.

Éremtáblázat:

És akkor nézzük egységenkénti bontásban is, kik tarolták le a földrészt.

NŐK:

Férfiak:

Rovatok