Index Vakbarát Hírportál

Négyéves eltiltást kapott, elvették vb- és Eb-ezüstjét a doppinggal bukó kajakos Horváth Bencétől

2018. április 26., csütörtök 00:43

A kajakozó Horváth Bencét doppingvétség miatt négy évre eltiltották, és megfosztották világ- és Európa-bajnoki ezüstérmétől is,

jelentette szerda este a magyar szövetség (MKKSZ) egy közleményben. A 25 éves Horváth 2017. június 12-én, egy versenyen kívüli ellenőrzésen adott pozitív doppingmintát, ekkor szervezetében eritropoetin (EPO) nyomaira bukkantak, írja az MTI. Ez az információ csak náluk szerepel, sem a MACS, sem az MKKSZ nem említi az EPO-t.

A Magyar Antidopping Csoport (MACS) a tesztelés napjától, visszamenőleges hatállyal tiltotta el négy évre, emellett az érmeitől is megfosztották.

Horváth a tárgyalás során nem ismerte el a tiltott szer használatát, de magyarázatot sem tudott adni arra, hogyan kerülhetett EPO a szervezetébe.

A 2016-os riói olimpiáról egyébként atipikus mintája miatt maradt le Horváth, a szövetség hívta vissza egy elég hosszúra nyúlt, többszereplős doppingbotrány végén.

Horváth mindkét most elvett ezüstérmét 2017-ben, 200-on szerezte, a racicei világbajnokságon, majd a plovdivi Eb-n lett második.

Rovatok