Index Vakbarát Hírportál

Egy kis zuhi, óriási forróság, hatalmas szél – elrajtolt a SUP-vk a Lupa-tavon

2022. június 17., péntek 16:52 | aznap frissítve

Pénteken hivatalosan is megkezdődött az ICF SUP-világkupa. Vasárnapig a Lupa-tavon a szakág hazai képviselői mellett a nemzetközi sztárok közül is többen megmérettetnek. A három nap során három kategóriában, illetve szombaton a felfújható deszkások versenyében csapnak össze az indulók.

A tavalyi nagy sikerű balatonfüredi világbajnokság után ezen a hétvégén ismét nemzetközi SUP-versenynek ad otthont Magyarország. A helyszín ezúttal „Budapest tengerpartja”, azaz a Lupa-tó, ahol péntektől vasárnapig az ICF SUP-világkupa résztvevői mutathatják meg, hogy ki az úr a deszkán.

A hatezer euró összdíjazású versenyre 18 országból érkeztek sportolók, természetesen az utóbbi években egyre növekvő hazai SUP-közösség is vízre száll a hétvégén.

A maratonisták nyitották meg a viadalt

Az egész napos remek időjárás pont a kilenc kilométeres viadal kezdetére makacsolta meg magát kissé, de a gyors zuhi miatt csak tíz perccel tolódott az eredetileg 14 órai kezdés, amelyet az ausztrál Kaelen Lockhart indított a legjobban, egy négyes csapattal meglógott a mezőnytől, bár Kövér Márton legjobb magyarként igyekezett tartani velük a lépést – egy kör után csupán 15 másodperccel lemaradva követte az élmenőket.

A hölgyek öt perccel az urak után indultak el, az olasz Caterina Stenta viszont olyan lehengerlő tempóban indult meg, hogy az erősebbik nem képviselői közül többet is beért már az első három kilométeres szakaszon, és nagyjából az is látszott, ha ezt a tempót tartja, akkor kétség sem férhet majd az elsőségéhez, ugyanis közel s távol nem volt egy riválisa sem.

Az uraknál a második kör végére Lockhart és Noïc Garioud különversenyévé vált a viadal, végül pedig a tavalyi balatonfüredi világbajnokságon még francia színekben 18 kilométeren második helyen záró, most Új-Kaledónia zászlaja alatt versenyző utóbbi került ki győztesen.

Legjobb magyarként a kilencszeres világbajnok kenus, Kövér Márton az ötödik helyen ért be.

Ez egyben válogató is volt nekünk, magyaroknak a lengyelországi világbajnokságra, úgyhogy legjobb tudomásom szerint ezzel kijutottam. A leghosszabb egyenesben volt egy nagyon erős balos szél, amely egyre erősödött, de hát ez mindenkinek nehéz volt. A kenu ezerméterenként egy bő perccel gyorsabb, mint a SUP, de ezt leszámítva ugyanaz a terhelés

– mondta Kövér Márton, aki a sprint- és a technikai verseny mellett a felfújható deszkások versenyében is elindul majd, előbbi kettő ugyancsak kvalifikál a világbajnokságra.

A juniorok mezőnyében Blaskó Dominik (1:00:35.31 óra) ért elsőként célba.

Rosszul kaptam el a rajtot, kicsit beragadtam, de már az első kör végére jó helyzetbe kerültem. Borzasztóan erős oldalszél volt hátul, ami megnehezítette a helyzetünket. A harmadik körben mindent beleadtam, úgy voltam vele, ha el is törik a kezem, addig megyek, amíg bírok.

A hölgyek mezőnyében végül Stenta kibírta az óriási tempót, így óriási fölénnyel zárt aranyérmesként.

A juniorlányoknál a német Skadi Langbein (1:18:42.88), a negyven év felettiek versenyében pedig Zöllner Viktor (1:02:44.78) és Rasztotzky Eszter (1:16:32.45) diadalmaskodott. A lányok mezőnyében a legjobb magyarként az alig 15 éves Kocsis Csillag Virág zárt, ő ráadásul felfújható deszkával lett második élete első versenyén!

SUP-világkupa (Lupa-tó)
Férfi 10 km

  1. Noic Garioud (Új-Kaledónia) 52:28.95 perc
  2. Kaelan Lockhart (Ausztrália) 52:42.76
  3. Andrej Kraitor (Bulgária) 54:34.13
  4. Claudio Nika (Olaszország) 55:09.96
  5. Kövér Márton (Magyarország) 55:56.15

Női 10 km

  1. Caterina Stenta (Olaszország) 1:04:26.85 óra
  2. Susanne Eder-Meyer (Ausztria) 1:09:56.15
  3. Petra Pyffrader (Ausztria) 1:12:14.43
  4. Iva Dundová (Csehország) 1:14:31.25
  5. Kövér Nóra (Magyarország) 1:24:22.62

A további menetrend

Szombat délelőtt a 200 méteres sprint kategória elő- és középfutamait rendezik, 13 órakor pedig jön a felfújható deszkások nyílt döntője. A sprinterek fináléira 15 órától kerül sor. 

A technikai kategóriában vasárnap 10 órától kezdődnek az előfutamok, 13 óra 30 perckor a női és férfi döntőkkel, majd az azt követő eredményhirdetéssel zárul a magyarországi világkupa.

(Borítókép: Borbély László / Index)

Rovatok