Index Vakbarát Hírportál

„Az Eb megmutatta, a világbajnoki remeklés nem kifutott eredmény volt”

2022. augusztus 22., hétfő 12:58

A magyar kajak-kenu válogatott a kanadai világbajnokság után a müncheni multisport-Európa-bajnokságon is remekelt, pozitívan is értékelt Hüttner Csaba szövetségi kapitány, akit a Sportkórházban tett látogatása után értünk el.

„Egy kerékpáros balesetem volt, ami miatt lehet, hogy eltörött a lábujjam, még nincsenek meg a röntgenfelvételek” – felelte Hüttner Csaba az Index kérdésére.

A Halifaxben rendezett megméretésen az éremtábla második helyén zártak a mieink (a pontversenyt megnyerve), Münchenben pedig hét aranyérmet, négy ezüstöt és három bronzot szerezve a házigazda németeket megelőzve elsők lettek a mieink – továbbá két első helyet a paraszakág kiválóságai is szereztek.

Egyértelműen pozitív volt a müncheni szereplés. A világbajnoksághoz képest több helyen változtattunk a felállásokon, mint korábban említettem, ez egy tesztév számunkra. Olimpiai és nem olimpiai számokban is léptünk előre, előbbiben több érmet szereztünk. Azokban a számokban, amiben Kanadában nyertünk, itt is győzni tudtunk, ami mutatja, hogy ezek nem kifutott eredmények voltak. Összességében pozitív a kép, menni kell tovább ezen az úton, hogy jövőre a kvótaszerző versenyeken minden párizsi számra tudjunk kvalifikálni

– értékelte az Európa-bajnoki szereplést.

A kajak-kenu válogatott szövetségi kapitányát arról is faggattuk, akadt-e olyan, aki felülteljesítette az elvárásait, esetleg olyan, akitől többet remélt volna.

Ezzel kapcsolatban Hüttner Csaba elmondta, hogy általában magasak az elvárásai a versenyzőkkel kapcsolatban, hiszen ismeri őket, tudja, milyen szereplésre képesek.

„Kanadában sok volt a fiatal elsőbálozó, aki megtapasztalta a tűzkeresztséget, így az Európa-bajnokságon már felszabadultabban tudott versenyezni, és jobb eredményeket elérni az ugyanúgy nagyon erős mezőnyben” – vélekedett a kapitány.

A női K–2 500 méteren Fojt Sára és Pupp Noémi 4. lett, utóbbi a verseny után arról beszélt, hogy van benne egy kis tüske, mondván, mi van, ha ez a páros hamarabb kipattan valakinek a fejéből, és nem csak egy hetük van az Eb előtt felkészülni, akkor mehettek volna akár az első két-három helyért is. Olimpiai szám lévén ez a rövid idő alatt megszerzett negyedik hely mindenképpen reményt keltő azért – Pupp pedig másnap a K–1 1000 méteren szerzett aranyával „vigasztalódhatott”.

„Két fiatal versenyzőről van szó, akik nagyon megtalálták a közös hangot, és remek az egyensúly a csapatukban. Futamról futamra fejlődnek, nagyon jól működik ez a páros. Örömteli, hogy egy fiatal páros szerepel ilyen jól, szükség van erre, mert a célunk, hogy minden párizsi kvótát megszerezzünk.”

Szeptember első hétvégéjén jön a hazai rendezésű U23-as világbajnokság, olyan felnőtt sztárokkal, mint Varga Ádám, Adolf Balázs, Lucz Anna, Rendessy Eszter, Kőhalmi Emese vagy éppen Nagy Bianka és Bragato Giada. A nevek alapján alighanem ezúttal is nagyon erős magyar szereplést várhatunk…

Azt gondolom, hogy ezen versenyzőknek – leszámítva talán a felnőtt versenyeken már korábban többször bizonyító Vargát és Adolfot – ez lesz az év legjobban várt szereplése, és nagy eredményeket várhatunk tőlük

– zárta Hüttner Csaba.

(Borítókép: Pupp Noémi a K–1 1000 méter megnyerése után – MTI/Koszticsák Szilárd)

Rovatok