Index Vakbarát Hírportál

„A magyar kajak-kenu ebben az évben is bizonyította, hogy a világ élvonalához tartozik”

2022. október 27., csütörtök 13:52

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) 18 kategóriában díjazta az idei év legjobb sportolóit és trénereit, és a csütörtöki ünnepségen köszöntötte a sportág két új mesteredzőjét is – adta hírül az MTI.

A felnőtt, utánpótlás-, maratoni és paraszakág idei győzteseit Weisz Róbert, az MKKSZ regionális működésért felelős alelnöke üdvözölte. A szakember elmondta: a magyar kajak-kenu ebben az évben is bizonyította, hogy a világ élvonalához tartozik.

Ez azért is volt nagy teljesítmény, mert a felnőtt gyorsasági versenyeken a hat tokiói olimpiai bajnokunk közül csak egy, Kopasz Bálint indult el. Megfiatalított csapattal értük el az eredményeket, amelyekhez a maratoni szakág és az utánpótlás-versenyzők is hozzátették a sikereket.

A gyorsasági kajakosoknál Kopasz és Rendessy Eszter, a kenusoknál pedig a Hajdu Jonatán, Fekete Ádám, illetve a Bragato Giada, Nagy Bianka duó lett 2022 legjobbja, míg a legjobb edzőnek Kopasz Bálint felkészítőjét, egyben édesanyját, Kopaszné Demeter Irént választották.

A maratoni szakágban a kajakos Boros Adrián és Kiszli Vanda, valamint a kenus Kövér Márton és Kisbán Zsófia kapta az elismerést, az év edzője pedig Gannoruwa Levente lett. A parasportolóknál Kiss Péter Pált, Varga Katalint, illetve Pruzsina Istvánt díjazták.

A sportágban a közelmúltban két új szakember – Csipes Ferenc és Hadvina Gergely – kapott mesteredzői kitüntetést, a nevük felkerült a szövetség székházában álló márványtáblára.

A versenyzőként olimpiai bajnok Csipes irányításával tavaly sorozatban harmadszor lett olimpiai bajnok a női kajaknégyes, az ő tanítványa lánya, a kétszeres ötkarikás aranyérmes Csipes Tamara.

Ő az az ember, akit nem nagyon kell méltatni – kezdte köszöntőjét Hüttner Csaba, a válogatott szövetségi kapitánya. – Nemcsak a mi sportágunkban, de az összes sportágban kuriózum, hogy ugyanabban a számban valaki sorozatban háromszor is olimpiai győzelemre vezessen egy egységet. Reméljük, Párizsban jön a negyedik!

Hadvina Gergely 2013 óta a Szolnoki Kajak-Kenu Klub edzője, legsikeresebb tanítványa felesége, Hadvina (Bodonyi) Dóra, aki tavaly tagja volt a győztes kajaknégyesnek Tokióban, és egy bronzérmet is szerzett az olimpián.

Farkas Gabriella, az MKKSZ elnökségi tagja, a szolnoki egyesület elnöke felidézte a kezdeteket, és elárulta, hogy a fiatal szakember tulajdonképpen egy véletlen folytán kezdett el náluk dolgozni.

Az azonban egyáltalán nem véletlen, hogy ma itt vagy. Ez egy megálló, amelyből a sikerek mentén még sok lesz

– mondta a klubvezető, kiemelve Hadvina Gergely töretlen lelkesedését, tanulni vágyását, alázatos munkáját.

A két új taggal immár 52 név szerepel az MKKSZ mesteredzőket megörökítő márványtábláján.

A 2022-es év legjobbjai

Felnőtt

Férfi kajak: Kopasz Bálint

Női kajak: Rendessy Eszter

Férfi kenu: Hajdu Jonatán, Fekete Ádám

Női kenu: Bragato Giada, Nagy Bianka

Edző: Kopaszné Demeter Irén

Utánpótlás

Férfi kajak: Hidvégi Hunor

Női kajak: Rugonfalvi Janka, Szegedi Angelina

Férfi kenu: Juhász István, Molnár Csanád

Női kenu: Kiss Ágnes Anna

Edző: Czina László

Maratoni

Férfi kajak: Boros Adrián

Női kajak: Kiszli Vanda

Férfi kenu: Kövér Márton

Női kenu: Kisbán Zsófia

Edző: Gannoruwa Levente

Para

Férfi: Kiss Péter Pál

Női: Varga Katalin

Edző: Pruzsina István

(Borítókép: MTI / Koszticsák Szilárd)

Rovatok