Index Vakbarát Hírportál

Kopasz Bálint: Ez az egy dobásom van, különben vége a pályafutásomnak

2023. május 16., kedd 17:55

Az év végén belengetett visszavonulásával sokkolta a közeget, az idei évet pedig kihagyott válogatóval kezdte Kopasz Bálint, aki a szegedi világkupán Varga Ádám és Fernando Pimenta mögött ezúttal bronzérmes lett a királyszámban. Tokió olimpiai bajnokával a verseny után az idei terveiről, a párizsi olimpia utáni kihagyásról vagy visszavonulásáról, és a sportolói karriert követő időszakról is beszélgettünk.

Ez az egy kártyám van, ezt kell megjátszani

Októberben arról beszélt a még mindig csupán 25 éves sportoló, hogy a 2024-es ötkarikás viadal után úgy érzi, hogy abbahagyja a versenyzést, az Index kérdésére pedig azt is elmondta, mi dönthet a visszavonulás és mi a folytatás mellett. 

Ha nem sikerül kijutni az olimpiára, vagy ott nem jön össze a dobogó, akkor végleg befejezném. Ha meglesz a párizsi szereplés és az érem, akkor az megerősít, hogy legyen folytatás egy pihenőév után

– mondta Kopasz Bálint az Indexnek.

„Nálam az nem jöhet szóba, hogy hosszú ideig ne legyek formában. Ha jövőre jó formában leszek, nagy eséllyel kijuthatok Párizsba, a tavalyi formámmal ennek meg kellene lennie. A többiek is fáradnak, a fiatalok pedig egyelőre nem veszélyeztetik a legjobb A döntős időket. Ha nem leszek jó formában, nem leszek elégedett a teljesítményemmel, úgy érzem, hogy nem megy, nem vagyok olyan gyors, nem megy a hajó, akkor nem erőltetem, hogy csak azért is induljak még több versenyen, vagy hogy visszavágjak bárkinek is a legyőzésemért. Amíg jól működik, kihasználom, ha nem megy már, akkor utána nem fogom erőltetni. Most ez az egy kártyám van, ezt kell megjátszani” – tette hozzá. 

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy mit javasolt edzője/édesanyja, Demeter Irén. Ezzel kapcsolatban Kopasz elmondta: ez az ő döntése volt, amit édesanyja tiszteletben tart. 

„Azt mondta, hogy amíg én örömmel csinálom, addig ő viszi a pályafutásomat, mindenben támogat, aztán ő is visszavonulhat, amikor én befejezem. Ha ő nem lenne, akkor én nem érném el ezeket az eredményeket. Fantasztikus csapatot alkotunk, örülünk, hogy gond és nézeteltérések nélkül alakulnak évek.”

Világot látni, élni a fiatalok életét

A tavalyi kanadai világbajnokság sztárja volt a fiatal sportoló, akinek a K–1 1000-es futamáért még a sportág kiválóságai is lent maradtak saját futamuk után a stégen, hogy megnézzék, hogyan megy Bálint. 

Ezek ismeretében a hónapokkal ezelőtti kijelentése, a meglebegtetett visszavonulás alaposan felkavarhatta az állóvizet. Kopasz elmondása szerint azonban a szakmából senki sem kereste meg őt a hírt követően.

L ehet, hogy ennyire megdöbbentette őket a bejelentés, de az is  elképzelhető , hogy nem is vették komolyan. Annyira azért ismernek már engem és tudják, amikor majd látom, hogy minden jó, akkor úgysem hagyom abba végleg.”

De mi történik, ha mégis? Milyen tervei vannak élete következő szakaszában? 

Még nem döntöttem el, hogy a sportolói karrierem után mihez kezdenék. Már vannak elképzelések, ezek egyelőre nem publikusak. Ha befejezem, szeretném kicsit bepótolni az elmúlt éveket. Világot látni, élni a fiatalok életét kicsit, ihletet szerezni, milyen téren helyezkedjek el. Régebben érdekelt az ásványgyűjtés, most a dietetika és a táplálék-kiegészítők világa, de hogy mit hozhat a jövő, az majd kiderül. 

Betegség, fertőzés, javuló forma

A párizsi olimpia egyik fő állomása az augusztusi, kvótaszerző duisburgi világbajnokság lesz. Ott  azonban csak egy magyar indulhat K–1 1000 méteren – ellentétben az olimpiával, ahol akár kettő is rajthoz állhat ebben a versenyszámban –, a Tokióban ezüstérmes Varga Ádám pedig magabiztos versenyzéssel nyerte meg a szegedi világkupán a K–1 1000 métert, amely a két klasszis esetében az első válogatóval ért fel idén.

Kopasz Bálint tavaly arról beszélt, hogy számára nem az edzések, hanem a versenyek kellenek ahhoz, hogy ideális formába tudjon kerülni, ehhez képest kihagyta a világkupát megelőző válogatót.

A sevillai edzőtábor után pár napra alakult ki egy kis betegség, először megfázásos tünetekkel. A kinti 32 fokos hőmérsékletből hazatérni a szeles, hideg időbe nyilván nem segített, ahogyan az is elkerülhetetlen – hiába próbálnak a versenyzők mindenféle praktikákkal küzdeni ellene –, hogy valamilyen szinten vizesek legyenek az evezés közben. A laborvizsgálat továbbá egy kis fertőzésgyanút is kimutatott, a kinti ebéd és vacsora során sem volt minden étel túl jól átsütve. Én próbáltam a leginkább átsütött csirkéket kiválogatni, de ez is okozhatott gondot 

– foglalta össze az év eleji viszontagságokat Kopasz, aki a világkupára ugyanakkor már megfelelő formában érkezett. 

„Szerencsére ezekből kijöttem, most kezd a testem magához térni, de nem fognám a harmadik helyemet erre, mert elégedett voltam a mostani formával, még ha nem is volt teljesen sima a háromhetes felkészülésem. A csúcsformám azért még messze van, ebben egyetértettünk edzőmmel, ez a szint közel sem az, amire képes vagyok. Sevillában nagyon jól mentem, én nagyon szeretem a meleget, abban tudok legjobban teljesíteni, ezt talán én bírom a legjobban a mezőnyben az alacsonyabb zsírszázalékommal és a vékonyabb alkatommal. Elég csak megnézni a tokiói versenyről és az utána készült felvételeket – ezzel szemben a szembeszelet és hideget kevésbé tolerálom” – tette hozzá. 

Nemcsak a csúcsforma, az álomcélként kitűzött 3:20 percen belüli idő is messze van még érzése szerint.

„A héthetes edzőtábor végén jól mentem kint Sevillában, de a 3:20-as teljesítménytől azért még messze voltam. Ehhez az időhöz sok körülménynek kell összeállni, de mindenképpen kell egy viharos hátszél. Én két hét múlva a poznani világkupán még nem leszek olyan formában, hogy ez reális legyen, de nem is feltétlenül idénre volt ez a cél. Ez az idő, vagy ennél akár egy picit jobb [Varga] Ádámnak is meglehet akár már Poznanban, de neki is kell hozzá a kedvező széljárás, amit táv közben is nagyon lehet élvezni. Szerintem a többiek is jobban szeretnek így menni, mint amikor széllel szemben kell haladni.” 

Párkeresés – idei tervek

Ami a folytatást illeti, tokiói bajnokunk hétfőn már elkezdte a kéthetes felkészülést a május 26–28. között esedékes poznani világkupára, amelyen, ha ismét Varga Ádám nyeri a különmeccsüket, akkor idén a riválisé lesz az 1000-es táv a magyar csapatban. Amennyiben viszont Kopasz diadalmaskodik a párharc második felvonásán, akkor szétlövés következhet az olimpiai érmesek között. 

Kopasz Bálint tavaly Nádas Bencével Kanadában a világbajnokságon és Münchenben az Európa-bajnokságon is nyert K–2 500 méteren. Ebben a versenyszámban idén is szeretett volna menni, azt ugyanakkor még nem tudja, erre lesz-e lehetősége. Az biztos, hogy Nádas a szegedi versenyen Tótka Sándorral ért a csúcsra.

Azt már tavaly is tudtam, hogy Tótka Sándor idén visszatér, és akkor Nádas Bencével fog menni. Összeszokott páros az övék, nekem is tetszik, ahogyan mennek, nem is volt ebből semmi sértettség. A tavalyi év során részemre egy bónusz volt, hogy párost mentem vele, az meg, hogy nyerni is tudtunk, az külön extra. 

Miután a június 21. és 24. között, a krakkói Európa-játékok keretében rendezett kajak-kenu versenyeken nem lesz K–1-en 1000 méter, Kopasz megpróbálja az 500 egyest. Amennyiben a számot végül Varga elviszi, akkor pedig a páros lehet az alternatív megoldás. De ki lehet ez esetben a párja? 

„Nem tudok olyan párról most, akivel összeülnék és komfortos lenne, mint Bencével volt. Itt még az lehet kérdéses, hogy tudnak-e az Európa-játékokon egyszerre párost és négyest is menni, miként alakul ott a versenyprogram. Először meg kell nézni, hogyan tervezzünk a poznani világkupán, ez a fő hangsúly, az ottani ezer egyes, és utána lehet látni, hogy kell-e párt keresni ötszázra” – zárta Kopasz Bálint.

Rovatok