Index Vakbarát Hírportál

Záporoztak a magyar aranyérmek a szegedi kajak-kenu Eb-n

2024. június 15., szombat 11:39

Csipes Tamara és a Nádas, Tótka páros is aranyérmet nyert a szegedi gyorsasági, para kajak-kenu és SUP-Európa-bajnokságon. Utánuk a Kiss Ágnes, Nagy Bianka páros, a női kajak négyes, emellett a Pupp Noémi–Fojt Sára duó, és a Kiss Blanka, Lucz Anna kettős is Európa-bajnoki címet szerzett szombat.

Csipes Tamara kajak egyes 500 méteren nyert aranyérmet a Maty-éren. A Nádas Bence, Tótka Sándor kajak, valamint a Kiss Ágnes, Nagy Bianka kenu kettes szintén aranyérmet szerzett szombaton 500 méteren. Majd délután a Pupp Noémi, Fojt Sára, Csipes Tamara, Gazsó Alida Dóra összeállítású női kajak négyes végzett az élen, néhány órával később pedig ismét női kajakosaink állthattak a dobogó legfelső fokán, ugyanis a Pupp–Fojt duó az élen zárt az 1000 méteres, valmaint a Kiss Blanka, Lucz Anna kettős pedig a 200 méteres távon.

Csipes Tamara csütörtökön az előfutamból egyből a döntőbe kvalifikálta magát. A fináléban aztán az egyik legnagyobb vetélytársával, a dán Emma Jorgensennel kapta el legjobban a rajtot.

A kétszeres olimpiai bajnok hamar a mezőny élére ugrott, utána már csak a hátát nézte az egész mezőny.

Csipes 250 méternél már félhajónyi különbséggel vezetett, előnyét a célba érkezéskor már egy egészre növelte, írja a Magyar Kajak-Kenu Szövetség.

A Nádas Bence, Tótka Sándor páros a legjobb rajtot vette a döntőben, utána a magyar kettős fokozatosan távolodott el a többiektől. Nádasék a fél távnál kialakított félhajónyi előnyt könnyedén megtartották a végéig, így övék lett az aranyérem.

Már hat aranyérmet számlál a magyar csapat

A múlt heti válogató és szétlövés megnyerésével Eb-keretbe és olimpiai csapatba került Kiss Ágnes és Nagy Bianka szegediként duplán hazai pályán versenyzett a Maty-éren, és alaposan meg is hálálták a közönségnek a bíztatást.

Bár az 500 méternek az azonos oldalon evező spanyolok vágtak neki a leggyorsabban, a magyarok 250 méternél megelőzték őket és a hajrához érkezve tisztán vezettek.

Az utolsó métereken aztán a 18 éves Kiss és a 23 éves Nagy némileg elfáradt, de az előnyük kitartott a célig, így újabb hazai aranyérmet ünnepelhettek a szurkolók, írja az MTI.

Ehhez a számhoz hasonlóan a női kajak négyesek versenyében is hét hajó szállt vízre, köztük a Pupp Noémi, Csipes Tamara, Fojt Sára, Gazsó Alida Dóra összeállítású magyar egység.

A hazai kvartett jól osztotta be az erejét, az óvatos kezdés után a hajrához közeledve már az ő hajójuk orra volt legelöl, s végül a lengyelek és a norvégok előtt mintegy fél hajóhossz előnnyel beérve magabiztos győzelmet arattak, ami azt jelenti, hogy

a hazai csapat összesen négy aranyérmet szerzett a délelőtti programban, majd még hozzátett kettőt a délutániban.

Délután először az Opavszky Márk, Kollek Bálint, Hidvégi Hunor, Szántói-Szabó Tamás összeállítású férfi kajak négyes gazdagította a magyar csapat érmei számát egy ezüsttel 1000 méteren, majd két arany is következett: a Pupp Noémi, Fojt Sára duótól kajak kettesek 1000 méteres távon, illetve a Kiss Blanka, Lucz Anna páros is az élen zárt K-2 200 méteres versenyben. A nap utolsó érmét, borzérmét a Kiss Ágnes, Nagy Bianka duó érte el kenu kettesek 200 méterében.

Rovatok