Index Vakbarát Hírportál

Sikeresen zártuk a kajak-kenu Eb-t, arany is került a tarsolyba

2024. június 16., vasárnap 19:10

Vasárnap délután lezárult a szegedi gyorsasági, para kajak-kenu és SUP-Európa-bajnokság, a délutáni utolsó versenyszámokban is előkelő helyet foglaltak el a magyar versenyzők.

A június 12. és 16. között zajló Eca felnőtt gyorsasági-para-kajak-kenu és SUP-Európa-bajnokság a délután folyamán lezárult, a zárónapi program első felében öt olimpiai szám döntőjét rendezték, mindegyik számnak volt magyar versenyzője.

A magyar versenyzők négy érmet, köztük két aranyat nyertek a vasárnapi 5000 méteres versenyekben, így tíz arany-, hat ezüst- és négy bronzéremmel zárták az ötnapos viadalt a gyorsasági szakágban. Vasárnap délelőtt  Kopasz Bálint ezüstérmes lett a K–1 1000 méteren, a Gazsó Alida Dóra, Csipes Tamara kajak kettes pedig bronzérmesként zárt 500 méteren.  

A kenusok versenyében Adolf Balázs hosszú ideig az élen haladó fehérorosz Ivan Patapenka mögött lapátolt, majd az utolsó körben lehagyta riválisát, és magabiztosan győzött.

A fehérorosz srác nem nagyon akarta, hogy előremenjek. Ezt kihasználtam, pihentem a vizén, szerintem ez tanulságos volt számára, és többször ebbe a hibába nem fog beleesni. Én azt éreztem, hogy pihent vagyok, egyedül a meleg és a kiszáradás okozott némi gondot. A végére is hagyhattam volna a döntést, de inkább a biztonságra mentem, és az utolsó kör elején előztem

– nyilatkozta az M4 Sportnak Adolf.

A női kenusok versenyében nyolcan indultak, köztük a tavalyi vb-ezüstérmes és maratoni világbajnok Kisbán Zsófia, aki bronzéremmel gazdagodott a C–1 5000 méteres futamon.

„A múlt hétig gyorsítottam 200-ra és 500 méterre, úgyhogy onnan átmenni az ötezerre kicsit nagy falatnak tűnt, de mindent megtettünk az edzőmmel, úgyhogy nem vagyok csalódott” – nyilatkozta a sportoló.

A kajakosoknál Kőhalmi Emese a négyes élboly tagja volt a hatfős mezőnyben. A hajrához közeledve átvette a vezetést, és bár svéd riválisa az utolsó métereken szorongatta, győzelmet aratott.

Fantasztikus volt, hogy hazai közönség előtt tudtam versenyezni, minden egyes körben, amikor eljöttem előttük, hallottam a buzdítást, és nagy erőt tudtam belőle meríteni. Reménykedtem benne, hogy az utolsó fordulónál el tudok jönni, és akkor már csak a többiekre kell figyelnem, hogy mennyire jönnek fel a végén. Előtte próbáltam pihenni a többiek vizén, szerintem elég jól sikerült

– mondta a Kovács Katalin Akadémia világbajnok versenyzője.

Az 500 egyesben aranyérmes Varga Ádám hatalmas hajrával szerezte meg az ezüstöt a férfi kajak 5000 egyesben a címét megvédő portugál Fernando Pimenta mögött.

„Valóban nagyon izgalmas volt, mert egészen a végéig nem sikerült leszakítanunk a mezőnyt, folyamatos volt a forgás, ment a harc a vizekért. Én pont ezért indultam el ötezren, hogy ilyen csatákban legyen részem. Teljesen elégedett vagyok az eredménnyel, az volt a célom, hogy ott legyek az első bolyban, és végig harcban legyek, ez sikerült” – értékelt a KSI kajakosa.

(Ajánlókép: MTI/Kovács Tamás)

Rovatok