Index Vakbarát Hírportál

Gál Gyula kivételes képességű játékos

2008. november 2., vasárnap 20:58 | tizenöt éve frissítve

A magyar férfi kézilabda-válogatott nagyszerű hajrájának köszönhetően két góllal legyőzte a horvát csapatot, és óriási lépést tett a 2010-es Eb-döntő felé. Hajdu János csapata Gál, Császár és a hajrára a mérkőzés hősévé előlépő Putics remek játékával megérdemelten nyert.

Nagyszerű győzelmet aratott a magyar férfi kézilabda-válogatott Horvátország ellen a 2010-es ausztriai Európa-bajnokság selejtezőinek második fordulójában. Hajdu János csapata óriási küzdelemben, kiegyenlített mérkőzésen, második félidei játékának köszönhetően aratott kétgólos sikert, amelynek köszönhetően lépéselőnybe került a horvátokkal szemben, és szinte biztosan továbbjut csoportjából.

A Veszprém Arénában rendezett mérkőzésre az ország minden tájáról érkeztek szurkolók, a veszprémi B-közép mellett ezúttal győri, szegedi és dunaújvárosi csoportok garantálták a hangulatot. A magyar válogatott nem is okozott csalódást, néhány gyengébb teljesítmény ellenére végig hitt a győzelemben.

A csapat támadásban végig jól játszott, bár az átlövők teljesítménye a mérkőzés kétharmadában inkább közepes volt, és ezúttal a szélsők sem villogtak, amit bizonyít, hogy egyetlen lerohanásból szerzett gólunkat a magyar csapat legjobbja, Gál Gyula szerezte a védjegyének számító hát mögötti lövéssel.

A rendkívül szervezett horvát fal azt is elbírta, hogy kapusaik (a magyarokhoz hasonlóan) roppant gyenge napot fogtak ki. Az egész mérkőzésről elmondható volt, hogy a kötelező védéseken kívül szinte semmit nem fogtak egyik oldalon sem. A védelmek csatájában sokáig a horvátok tűntek erősebbnek.

Eklemovics Nikola megsérült

A szerb származású veszprémi irányító egy betörése után ütközött védőjével, aki ráesett, a magyar játékos pedig fájdalmas arccal a földön maradt. A sajtótájékoztatóra sántítva érkező Eklemovics elmondta, hogy reccsenést hallott, és a sípcsontja és a bokája is bedagadt. A fontos BL-mérkőzésekre készülő veszprémiek játékából könnyen lehet, hogy hetekig hiányozni fog a kiváló irányító.

Hajdu János csapatában ráadásul megsérült a gólerősen, és társait remek passzokkal megtaláló Eklemovics Nikola, de az őt helyettesítő Császár Gábor is világklasszis játékkal rukkolt elő, többek között az ő parádés teljesítményének köszönhető, hogy a magyar válogatott nagyszerű hajrájával nyerte a nyílt, végig feszített tempójú mérkőzésen.

A beállók mindkét oldalon tarthatatlannak bizonyultak, a mieinknél Gál kilencszer, a vendégeknél Igor Vori négyszer volt eredményes, és többször zárt hatékonyan a horvát lövőknek. Ez egyben a védők kritikája is, de a magyar siker fontos része volt, hogy az utolsó tizenöt percben a mieink belső védekezése nagyot javult, a kettes védők kiértek a lövőkre, a hármasok pedig szigorúan és eredményesen őrizték az ellenfél beállóját.

A mérkőzés hajrájában kockázatot vállalt Hajdu János azzal, hogy kettőt cserélt támadásból védekezésre, de a húzás bevált, hiszen a csak támadásban szereplő játékosok közül mind Császár, mind Putics Barna rendre gólokkal fejezte be a magyar akciókat.

A TuSEM Essen légiósa döntötte el a hihetetlenül izgalmas mérkőzést, mindhárom lövéséből betalált a hajrában, az utolsó percekben már hátrányban lévő horvátok pedig nem tudtak indulni, elkapkodott, előkészítetlen támadásaikat magabiztosan állította meg a magyar fal.

Lino Cervar horvát szövetségi kapitány sportszerűen gratulált a magyar csapatnak, majd így értékelt:"Remekül játszottunk, nem tehetek szemrehányást a játékosaimnak. Sajnos a magyar csapat egy hajszállal még jobb volt, és nagyszerűen kihasználta a hajrában elkövetett védekezési hibáinkat. Óriási, nagyon jó hangulatú mérkőzést játszottunk, gratulálok a magyar válogatottnak."

Hajdu János a második félidőre összeállt magyar védekezést nevezte a győzelem kulcsának, de kitért Gál Gyula világklasszis játékára is. "Nem kezdtünk jól, a horvátok többször megtalálták a lyukat a falunkban, de amikor összeállt a védekezésünk, már kifogástalanul játszottunk. Támadásban végig elégedett lehettem a csapattal, és ma volt egy Gál Gyulánk, aki hazai pályán bizonyította, hogy kivételes képességű játékos, az ő gólerősségének és határozott védekezésének roppant fontos szerepe volt ennek a nagyszerű győzelemnek a kivívásában" – értékelt a szövetségi kapitány.

A mérkőzés magyar hőse, Gál megköszönte a lehetőséget a kapitánynak, majd a csapat egységét emelte ki. "Ez csapatjáték, soha nincs olyan, hogy egyetlen játékos nyer meg egy meccset. Örülök, hogy jó játékkal járulhattam hozzá a győzelemhez, és köszönöm csapattársaimnak, hogy ilyen remek átadásokkal találtak meg."

Magyarország-Horvátország 30-28 (15-16)

Veszprém, 5014 néző Vezette: Lemme, Ulrich (németek)

Magyarország gólszerzői: Gál (9), Császár (7), Nagy László (5), Eklemovics, Putics (3-3), Ilyés, Törő, Iváncsik G. (1-1)
Horvátország gólszerzői: Zrnic (8), Strlek, Vori (4-4), Horvat (3), Buntic, Valcic, Vukovic, Duvnjak (2-2), Metlicic (1)

Kiállítások: 4 perc ill. 4 perc
Hétméteresből: 2/1 ill. 9/8

A csoport állása:
1. Magyarország 4 (2 mérkőzés után), 2. Horvátország 2 (2), 3. Görögország 2 (2), 4. Szlovákia 0 (n.j.), 5. Finnország 0 (2)

Rovatok