Index Vakbarát Hírportál

Hajdu: Ilyen rosszul még nem játszottunk

2009. június 11., csütörtök 14:19 | aznap frissítve

A Szlovákiával szemben hazai pályán elbukott magyar kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya szerint a védekezésben elkövetett hibák és a nem megfelelő meccsterhelést kapott játékosok gyenge teljesítménye miatt veszítettünk. Veszélyben az Eb-szereplés, de Hajdu János szerint csapata képes kedvező eredményt elérni idegenben is.

Minden előzetes félelmet valóra váltott a Szlovákiával lejátszott kézilabda Eb-selejtező, a világbajnokságon még komoly kudarcnak elkönyvelt döntetlen után Szombathelyen az egy pont sem jött össze. A komoly presztízsveszteség mellett a magyar válogatott nagyon nehéz helyzetbe került selejtezőcsoportban is, úgy néz ki, vagy Horvátországot, vagy Szlovákiát idegenben kell vernie Hajdu János csapatának.

MAGYARORSZÁG–SZLOVÁKIA 29-30 (15-12)

A magyar gólszerzők: Nagy L. 9, Iváncsik G. 4, Mocsai 4, Zubai 3, Iváncsik T. 2, Eklemovics 2, Ilyés 2, Harsányi 1, Császár 1

Hétméteresből: 5/2 ill. 2/1
Kiállítások: 4 perc ill. 4 perc

A csoport másik mérkőzésén: Finnország–Horvátország 14-34
A csoport állása: 1. Horvátország 8 pont/5 mérkőzés (163-110), 2. Magyarország 8/5 (154-115), 3. Szlovákia 6/5 (140-130), 4. Görögország 6/6 (156-162), 5. Finnország 0/7

A szerda este látott csapat egyikre sem lesz képes könnyen. Az első félidőt még uraló magyar csapat a másodikban úgy roppant össze a szlovákok egyre nagyobb nyomása alatt, mintha nem is világsztárok alkották volna.

„Amikor egy játékos nem kap megfelelő mérkőzésterhelést, akkor egy ilyen fárasztó szezon végén nem képes felpörögni egy éles meccs hajrájára – kezdte értékelését az Indexnek Hajdu János szövetségi kapitány. – A keretben több olyan játékos is van, aki klubjában nem játssza végig a meccseket, így hiába osztanánk rá a válogatottban kulcsszerepet, nem lesz képes hozni, amit várunk tőle.

A cseréknek, a feljavuló szlovákoknak és több gyenge egyéni teljesítménynek köszönhetően a második félidő már nem a mieinkről szólt. Ekkor egyedül Nagy Lászlónak köszönhette a csapat, hogy egy darabig még tartotta szűk vezetését, de a védekezésben is kulcsszereplő barcelonai átlövő is elfáradt.

„Nagy Lászlóra támadásban egy szavunk nem lehet, érezte, neki kell vállalkoznia, és bár a végére nagyon elfáradt, a legeredményesebb játékosa lett a csapatnak. Védekezésben már ő is többet hibázott, ennek az is lehetett az oka, hogy Ilyés Ferenccel és Rosta Miklóssal keveset tudott hármas poszton együtt készülni. Egyértelműen védekezésben ment el a meccs, hiszen 29 gólt dobtunk, ennyivel egy magyar válogatottnak meg kellene tudnia nyerni egy Szlovákia elleni meccset. Sajnos a legrosszabb játékunkat produkáltuk, mióta én irányítom a csapatot, rengeteget hibáztunk, és a csapat nagy erőssége, a kiváló védekezés is szétesett a második félidőre, ezt a nagyon tudatosan játszó szlovákok kihasználták.”

A magyarok tanácstalan játékán az első szlovák egyenlítés utáni időkérés sem segített, Szlovákia úgy nyerte meg a selejtezőt, hogy semmi váratlant nem csinált, egyszerűen felőrölte Hajdu János csapatát. „Sajnos a cserejátékosok nem tudták hozzátenni a játékhoz, amit vártunk tőlük, Császár a vb-n az egyik legjobb magyar volt, de a szlovákok ellen neki sem ment. Stochllal már nem először gyűlik meg a bajunk, ennek is meg kell találnunk az okát, mert kiváló kapus ugyan, de a keret játékosai nemegyszer találkoznak nála is jobb kapusokkal, mégis eredményesebbek tudnak lenni, mint a dunaújvárosival szemben.

„Egy vb-10. csapatot nem intézhetünk el egy legyintéssel, a szlovákok nemcsak nekünk okoztak komoly gondot a világbajnokságon. Nem sztárcsapat, de amit csinál, azt nagyon jól csinálja, erőnlétileg és taktikailag is felkészült, és ami külön figyelemre méltó, az a nagy termetű játékosaik gyorsasága. Régóta együtt játszanak, összeszokottak, és van néhány klasszisképességű játékosuk, akik nehéz helyzetben is bátran vállalkoznak. A második félidő közepén fölénybe kerültek, és minden lépésünkre volt válaszuk: ha megnyitottuk a falat, akkor a beálló lőtt gólt, ha visszaálltunk zárt falas védekezésre, akkor az átlövők találtak rést a falon.”

A kapitány úgy gondolja, Horvátországban kevés esélye van a győzelemre a magyar válogatottnak, de Görögországot kötelező lesz vernünk, és akkor az utolsó fordulóban, Szlovákiában már egy döntetlen is elég lehet az Eb-kvalifikáció megszerzéséhez. „Nagyon csalódottak vagyunk a vereség miatt, de korai temetni a csapatot. A játékosok is tisztában vannak a helyzet komolyságával, elszántan készülnek. Tudjuk, képesek vagyunk kiharcolni a kijutást, ehhez kell majd a kereten is változtatnunk egy keveset, de mindenekelőtt a védekezésünket kell gyorsan a kívánt szintre emelni.”

A magyar válogatott Nagy László és Nikola Eklemovics nélkül utazik Horvátországba, könnyen lehet, hogy a veszprémi irányító Szlovákiában sem játszhat bordasérülése miatt. Kimarad Rosta Miklós is, az ő játéka a gyors horvátok ellen nem működik.

A magyar válogatott hátralevő Eb-selejtezői

Június 14., Zadar, Horvátország–Magyarország
Június 18., Békéscsaba, Magyarország–Görögország
Június 21., Hlohovec (Galgóc), Szlovákia–Magyarország

Rovatok