Index Vakbarát Hírportál

Hajdu: Bebizonyítottuk, tudunk harcolni

2009. június 17., szerda 10:30

A szövetségi kapitány nem tudja, mitől hullámzik a kézilabda-válogatott játéka, de jó szellemű csapatát képesnek érzi arra, hogy megnyerje két utolsó Eb-selejtezőjét. Hajdu János az Indexnek elmondta, a Szlovákiának 9 gólt lövő Nagy László azért nem utazott Horvátországba, mert mentálisan nem volt jó állapotban.

A Horvátországtól nagy csatában kikapó magyar válogatott nincs könnyű helyzetben Eb-selejtezőcsoportjában. A június 18-án, csütörtökön Görögországot fogadó csapatnak nagy valószínűséggel Szlovákiában kell majd legalább egy pontot szereznie a továbbjutáshoz. Ez az egy pont meglehetett volna már Zadarban, Hajdu János csapata az utolsó percben az egyenlítésért támadhatott, de Mocsai Tamás lövését védte Alilovic.

A szlovákoknak 9 gólt lövő Nagy László azért nem tartott a csapattal, mert mentálisan nem volt olyan állapotban, hogy játsszon. Hajdu János szerint nem azért maradt ki, mert eleve feladtuk a horvát meccset. „Nagy kérte, hogy tekintsek el a játékától, kifacsart állapotban volt, fizikailag és mentálisan sem volt olyan helyzetben, hogy hasznunkra lehessen. Úgy éreztem, többet nyerünk egy pihent Nagy Lászlóval az utolsó két mérkőzésen.”

Hajdu a Zadarban látott válogatottat nem tekintette tartalékosnak, eszébe sem jutott, hogy ne győzelmi szándékkal küldje pályára játékosait. „A mi helyzetünkben óriási hiba feladni egy ilyen meccset, hiszen ha beleszaladunk egy óriási vereségbe, a játékosok padlóra kerülnek. Ezt nem engedhettük meg a világbajnoki ezüstérmes otthonában sem, de természetesen csalódott vagyok, hogy nem fordítva jött ki a csapatból a két teljesítmény.”

„Ha Szlovákia ellen úgy játszunk, mint Zadarban, a horvátok elleni meccset feladhattam volna. A tét nélküli találkozón sok fiatal kapott volna lehetőséget, a sztárok pihenhettek volna, de most úgy alakult, hogy ezt nem tehettük meg. Ahogy az eredmény is mutatja, kifejezetten erős, jól harcoló magyar válogatottat küldhettem pályára.”

Arra a kérdésre, miként fordulhat elő, hogy a világ legjobb beállóját leradírozza az a magyar védőfal, amelyet néhány nappal korábban egy magyar bajnokságban játszó beálló játszott át bántóan könnyedén, a kapitány így felelt. „Sajnos nem tudom a választ. Ha tudnám, nem is lenne okunk tartani a szlovákiai meccstől. Szombathelyen volt egy nyolcperces időszak a második félidőben, amikor a hibáinkat tökéletesen használták ki, ez elbizonytalanított bennünket. A szlovákok ellen még gyenge védekezésünk nagyot javult Horvátországra, arra már lehet és kell is tudnunk építeni.”

„Meg kell próbálnunk fenntartani egyrészt azt a küzdőszellemet, ami a játékosokban megvolt Zadarban, mert azzal elérhetjük a kívánt eredményt a két hátralevő meccsünkön – tette hozzá Hajdu János. – A magyar válogatott bebizonyította az utóbbi időben, hogy tud harcolni, volt néhány szűk győzelmünk, álltunk már talpra komoly hátrányból is. Megvan bennünk minden, ami a sikerhez kell, jó szellemiségű csapatunk nagyon szeretne ott lenni az Európa-bajnokságon."

"A vb után azért vállaltam tovább a kapitányi posztot, mert úgy éreztem, komoly esélyünk van a kijutásra, és nyugodt szívvel adhatom át posztot egy olyan szakembernek, aki az olimpiáig viszi a válogatottat. Számomra azért is különösen fontos a siker, hogy ezt megtehessem" – magyarázta Hajdu János, akinek az Eb-selejtezők után lejár a szerződése.

Rovatok