Index Vakbarát Hírportál

Hajdu: A jó védekezés Eb-szereplést ér

2009. június 19., péntek 15:17

Férfi kézilabda-válogatottunk simán verte Görögországot, Hajdu János szerint a kötelező győzelmet nem szabad túlértékelni, a kapitány inkább az újra előbukkanó hiányosságokra figyel. Vasárnap Szlovákiában a feszes védekezés mellett a cserék hasznos játéka kell, hogy a magyar csapat ott legyen a 2010-es ausztriai Európa-bajnokságon.

A kötelezőt behúzta a magyar kézilabda-válogatott, Görögországot a vártnál is könnyebben győzte le Hajdu János csapata, de a tartalékos ellenfél legázolása értéktelenné válik, ha vasárnap nem sikerül pontot szerezniük a magyaroknak Szlovákiában. A békéscsabai mérkőzés pozitívumai közül ki kell emelni a príma kapusteljesítményt, Fazekas Nándor megbízható volt, a hajrára beálló Mikler Roland pedig rövid idő alatt is ziccereket és heteseket védett.

MAGYARORSZÁG–GÖRÖGORSZÁG 32-19 (16-8)

A magyar válogatott gólszerzői: Iváncsik G. 9, Iváncsik T. 8, Nagy L. 3, Császár 3, Ilyés 3, Schuch 3, Zubai 2, Putics 1
Hétméteresből: 1/1 ill. 8/4
Kiállítások: 10 perc ill. 4 perc

A csoport állása:
1. Horvátország 12, 2. Magyarország 10, 3. Szlovákia 8, 4. Görögország 6, 5. Finnország 0

Az Iváncsik testvérek a Görögországban lejátszott első meccsen is a csapat legjobbjai voltak, most annál is jobban ment nekik. Látványos támadások után szereztek összesen 17 akciógólt, a jó védekezésnek köszönhetően sok lerohanásból született, ami az egyik nagy fegyvere a válogatottnak, Szlovákiában is sokat érhet. Negatívum is akadt, a szlovákok erőssége a beállójáték, a magyaroknak pedig még Görögország ellen is gondot okozott a belső ember semlegesítése, Kalkidisz 7 gólt dobott.

„Ez az egyik probléma, amire sürgősen meg kell találnunk a megoldást – mondta az Indexnek Hajdu János szövetségi kapitány. – A beálló elleni játékunk számomra is meglepő fordulatokat vesz, a világ legjobbját simán megfogtuk Horvátországban, most pedig hetet kaptunk a görögökétől. Pedig szakmailag nem szabad túlértékelni ezt a győzelmet, ez a görög csapat nem volt erős, tartalékosan állt fel.”

„A belső védekezésünk kulcsfontosságú lesz, Szlovákiában egyszerre kell jól védekeznünk a beálló körül és az átlövőkön. Szombathelyen egy nyolcperces rövidzárlatunk volt, amikor nagyon nem találtuk a ritmust. Ha megfogtuk a beállót, kívülről lőttek szét minket, ha odaértünk, akkor a beállót játszották meg. Ennek nem szabad még egyszer előfordulnia, ezt tudják a játékosok is, akik bár nincsenek túl jó állapotban, nagyon akarják a sikert.”

A kapitány elmondta, a szezon vége óta fáradt, szétvert, fizikálisan rossz állapotban levő csapattal dolgozik, de nagyon bízik benne, hogy a játékosai túl tudják tenni magukat a gondokon, és kiharcolják a továbbjutást. „Meg kell találnunk a csapat forgatásának ideális módját, mert az többször kiderült, hogy nem tudjuk végighajtani a meccseket cserék nélkül, nem lehet 7-8 emberrel meccset nyerni az Eb-selejtezőkben.”

„Nagy László támadásban hozta magát Szlovákia ellen, de a védekezésre kevesebb energiája maradt, ráadásul annyit kivett belőle a meccs, hogy Horvátországba nem is volt értelme magunkkal vinni. Rá elsősorban támadásban lesz nagy szükségünk, védekezésben könnyebben megoldható a kiváltása. Külön öröm számomra, hogy a fiatal Schuch Timuzsin több poszton is bevethetőnek tűnik, hármas és kettes pozícióban is jó teljesítményt nyújtott” – mondta Hajdu.

A kapitány szerint komoly szerepük lesz a cseréknek, nagyon fontos, hogy ne álljon le a játékunk, amikor pihenőt kapnak az első sor tagjai. Gondot okoz, hogy balátlövőben Putics Barna még mindig a korábbi lövőformáját keresgéli, és Császár Gábor is csak a horvátok elleni második félidőben játszott úgy, ahogy a világbajnokságon láthattuk tőle.

„Nagyon számítok azokra a játékosokra, akiknek az első sor tehermentesítése lesz a feladata. Fontos, hogy Nagy László mellett Laluska Balázs is bátran vállalkozzon, és Császártól is a vb-n mutatott játékot várom. A magyar válogatottban minden megvan, hogy továbbjusson, játékosaimnak utolsó lendületet kell venniük, hogy bebizonyítsák, ott van a helyük az Európa-bajnokságon. Nehéz feladat vár ránk, sokkal nehezebb, mint sokan gondolják.”

Rovatok