Index Vakbarát Hírportál

Megjelent a Marian Cozmáról szóló könyv

2009. november 25., szerda 15:59

Semmit Isten nélkül címmel jelent meg könyv Marian Cozma, az MKB Veszprém sportklub és a román kézilabda válogatott februárban meggyilkolt tagja emlékére. A 2000 példányban megjelent, 145 oldalas könyvet szerdán mutatták be Veszprémben. A könyvnek három szerzője van: Baróti Judit, a bukaresti magyar nyelvű középiskola magyar irodalom tanára, valamint Darcsai István és Donát Tamás veszprémi újságírók. Veszprém máig nem tudta feldolgozni a tragédiát, annak hatását.

„Úgy érezzük, hogy a lelkünket vérezteti ki ez a fájó, megrázó eset” – mondta Debreczenyi János, a város polgármestere. Kiemelte: bízik abban, hogy amikor Marian Cozma édesapja, Petre kezébe veszi a könyvet, úgy érezheti, talán egy kicsit visszakap a fiából. Petre Cozma a könyvbemutatón mindenkinek köszönetet mondott.

A szerzők egyike, Donát Tamás arra hívta fel a figyelmet, hogy a könyv legfontosabb mondata a 107. oldalon található, ahol a nyomozást vezető alezredes azt mondja: mindent bizonyítani tudunk!”

Darcsi István az MTI-nek elmondta: a könyv címéül Marian Cozma hitvallását, jelmondatát választották, ami a bal karjára volt tetoválva: Nihil sine Deo, azaz Semmit Isten nélkül. Hozzátette: jól ismerte Marian Cozmát, aki csodálatos fiatalember és nagyszerű sportoló volt. Baróti Judit tanárnő Marian Cozma családjával, romániai klubja, a Dinamo Bukarest vezetőivel, játékosaival készített interjúkat. Elmondta, hogy az édesapa, Petre Cozma és Marian testvére által mondottakat még ma sem tudja sírás nélkül végigolvasni.

A könyvben a Marian Cozma romániai klubjának vezetői és játékosai mellett természetesen megszólalnak a veszprémi klub vezetői – köztük Mocsai Lajos vezetőedző –, továbbá Gyenesei István sportot felügyelő volt önkormányzati miniszter, Szekeres Imre honvédelmi miniszter, a gyilkosság vezető nyomozói, több törzsszurkoló és természetesen veszprémi játékostársai is. A hatalmas, 2 méter 11 centi magas sportolót talán Eklemovics Nikola és Ilyés Ferenc jellemezte a legjobban; előbbi szerint sohasem szomorkodott, mindig fülig ért a szája, az Erdélyből származó Ilyés pedig úgy látta, Marian egy kedves, nagy gyerek volt. A könyv jövő márciusban, Romániában is megjelenik.

Rovatok