Index Vakbarát Hírportál

Nagy László lemondta a kézilabda-Eb-t

2009. december 8., kedd 11:42

A magyar férfi kézilabda-válogatott csapatkapitánya, Nagy László nélkül utazik a januári Európa-bajnokságra: az átlövő kisebb sérülésére és családi okokra hivatkozik. A spanyol válogatottságról az Európa-bajnokság után nyilatkozik a szövetségnek.

A nyár óta húzódó ügy végére még nem került pont, Nagy László csak a januári, Európa-bajnoki részvételt mondta le, hangsúlyozta, arról még nem döntött, hogy a jövőben a spanyol, vagy a magyar válogatott tagja kíván-e lenni.

"Döntésem csak az Eb-re szól, jelenleg nem téma az, hogy a spanyolok szeretnék, hogy a 2012-es olimpián az ő válogatottjukban szerepeljek - nyilatkozta Nagy az MTI-nek. - Tíz éve minden világversenyen ott voltam, most inkább a családommal szeretnék lenni. Ráadásul korábbi ujjsérülésem után sem vagyok százszázalékos állapotban, noha játszom a klubomban, nem lehet túlterhelni."

A Barcelona világklasszis jobbátlövője hozzátette, az Eb után beszél a magyar szövetség vezetőivel, és nyilvánosságra hozza döntését. Állítja, nem arról van szó, hogy most azért nem utazik, mert már fut a 3 éve, amit utolsó magyar válogatott szereplése után ki kell hagynia, ha a 2012-es olimpián spanyolként akar játszani.

„Elfogadtam a játékos döntését, mást úgysem nagyon tehettem volna – mondta Csoknyai István, a magyar férfi válogatott szövetségi kapitánya. – Most már tudjuk, hogy az Eb-n nem számíthatunk Nagy Lászlóra, így az új helyzethez kell igazítanunk a felkészülésünket. Bíztam benne, hogy velünk tart, de most már nincs értelme siránkozni a döntése miatt.”

Csoknyai az Indexnek elmondta, az utóbbi hetekben beszélt Nagy Lászlóval, biztosította róla, hogy nagy örömmel fogadják a válogatottnál, de a kapitány korábban úgy fogalmazott, nem nagyon bízik benne, hogy a barcelonai átlövő ott lesz csapatában az Európa-bajnokságon.

„Nem szeretnék belemenni, mekkorát gyengült a csapatom Nagy László távolmaradásával – hárította el a kérdést Csoknyai. – Mindenki tudja, hogy egy világklasszist veszítettünk, ami nyilvánvalóan befolyásolja Eb-esélyeinket, de a jelenlegi válogatott keretet is erősnek érzem, és bízom azokban a játékosokban, akikkel Nagyot pótolni fogjuk.”

Csoknyai az új helyzetben sem fogja megkeresni a Nagy László posztján játszó, de a válogatottságot lemondó Mocsai Tamást, tiszteletben tartja a Lemgo jobbátlövőjének döntését. „Laluska Balázzsal, Krivokapics Miloraddal, és esetleg egy jobbkezessel megoldjuk a posztot, védekezésben pedig az egész magyar falnak együtt kell annyival többet hozzátennie a játékunkhoz, hogy pótolni tudjuk a kieső kulcsemberünket.”

Nagy László választ ígért, de nem adott, csak annyit tudunk, hogy az Európai Kézilabda Szövetség szabályai szerint három évet kell kihagynia utolsó magyar válogatott mérkőzése után, mielőtt spanyol színekben pályára lépne, azaz legkorábban 2012. június 21-én játszhatna Spanyolország válogatottjában. A londoni olimpia 2012. július 27-én kezdődik.

Rovatok