Index Vakbarát Hírportál

Pont kell a csehektől az Eb-középdöntőhöz

2010. január 22., péntek 14:01 | aznap frissítve

A férfi kézilabda Európa-bajnokság utolsó csoportkörében már a döntetlen is elég a magyar válogatottnak, hogy a középdöntőbe jusson. A cseheknek masszív, jó keretük van, ráadásul lendületből jönnek a magyarokra, de Csoknyai Istvánnak csapata a jobb.

Egy héttel az Európa-bajnokság előtt felkészülési tornán a magyar válogatott jó játékkal pontot szerzett egy világklasszis csapattól, majd csúnya vereséget szenvedett egy erős, szervezett válogatottól, hogy aztán az utolsó körben a házigazda legyőzésével tegye elfogadhatóvá teljesítményét. Ha az Eb-n ugyanezt a kottát követjük, ott leszünk a középdöntőben.

Csehország viszont sokkal nehezebb ellenfél, mint Ausztria volt az Intewetten-kupa végén, ráadásul a mieinkkel ellentétben nem egy nagyon csúnya vereséggel a fejükben készülnek a meccsre (a spanyolok őket is elrendezték az első körben), hanem a Franciaország elleni kiváló helytállás miatt feszülnek az önbizalomtól. Nekik ugyan nem jött össze a pontszerzés, de ezt csak a magyarok ellen semmit nem fogó Thierry Omeyernek köszönhetik a franciák.

A spanyolok elleni vereségről Nenad Puljezevics úgy nyilatkozott, a magyarok pszichésen nem bírják a sorozatterhelést, aminek az az oka, hogy a játékosok klubcsapataikban nem húzóemberek. A szerb származású kapus nem mond butaságot, de a megállapítás nem áll például Eklemovics Nikolára, aki a kontinens egyik legjobb klubcsapatának, a Veszprémnek a lelke, de az Eb-n eddig csalódás a teljesítménye, pedig ő a magyar válogatott csapatkapitánya is.

Eklemovics, és a másik irányító, Császár Gábor feljavulására is nagy szükség lesz, valószínűsíthető, hogy a spanyolokhoz és a franciákhoz hasonlóan a csehek is zavaróval védekeznek majd, akinek a magyar irányító semlegesítése lesz a feladata. A franciák ellen nem volt gond, az átlövők megoldották, de a spanyolok ellen nagyon kellett volna az a plusz, ami nem jött sem Eklemovicstól, sem Császártól – sem senki mástól a csapatból.

Csehország erőssége jó védekezése, a fal mögött két jó kapus, Martin Galia és Petr Stochl áll, de támadásban is van klasszisjátékosa: Filip Jicha a BL-döntős Kiel átlövője. A spanyolok nem sokat variáltak, egyszerűen kivették a játékból a félelmetes balátlövőt az első félidőben, de mikor már eldőlt a mérkőzés, azért csak megszórta magát: 8 gólig jutott. Jicha mellett a csapat sztárja a Schaffhausen veterán szélsője, a 37 éves Jan Filip, de figyelni kell a Lemgo átlövője, Daniel Kubesre is.

A kezi.hu úgy tudja, Csoknyai benevezi 16. játékosát (eddig 15-en voltak a magyarok, Putics Barna és Zubai Szabolcs a lelátón ült), a szakoldal szerint Zubai követő emberfogással fogja majd Jichát, bár erre a feladatra alkalmas Iváncsik Gergő is, aki a Veszprémben előfordult, hogy ezt a feladatot kapja. Hiba lenne azonban egy játékos ellen készülni, Csehország masszív, szervezett játékát simán tudja hozni úgy is, hogy balátlövőjét kivesszük a játékból.

Élet-halál meccset játsszunk, a vesztes számára véget ér az Eb. Magyarország annyival könnyebb helyzetben van, hogy a franciáktól megszerzett pont miatt a döntetlen nekünk kedvez, de ez csak egy hajszálnyi előnyt jelent. Császár Gábor a spanyolok elleni vereség után úgy fogalmazott, ahogy a Franciaország elleni meccs után egy órát örültek, úgy a spanyol vereség után is csak egy órát szomorkodtak, azóta mindenki a csehek ellen készül, próbálják kijavítani a hibákat.

A hibák forrása Spanyolország ellen a csapat enerváltsága volt, Csoknyainak meg kell találnia a módját, hogy feltüzelje játékosait, a franciák elleni lendülettel játszó magyarok feltétlenül esélyesnek számítanak Csehország ellen. A keddi játék viszont egészen biztosan kiesést ér, olyan rosszul még egyszer nem játszhat a tornán Magyarország. A két csapat legutóbbi mérkőzése Plzenben döntetlennel zárult, ezzel most is kiegyeznénk, de inkább verjük meg őket.

Rovatok