Index Vakbarát Hírportál

Mit ér a vb-hetedik, és a nyolcadik hely?

2011. január 28., péntek 11:42

Ha a svédországi kézilabda-világbajnokságon Lengyelországot legyőzve a hetedikek leszünk, és biztosan játszhatunk az olimpiai kvalifikációs selejtező tornán, két csoportba is bekerülhetünk a 2012-es Eb eredményei után. Ha nyolcadikok leszünk, de az Eb-t már kvótás csapat nyeri, csak egy csoportba kerülhetünk jövő április elején.

A férfi olimpiai kézilabda torna tizenkettes mezőnyébe hatan közvetlenül jutnak ki. A házigazda Nagy-Britannia már eleve ott van, a világbajnok hamarosan, vasárnap este csatlakozik hozzá. Hozzájuk érkeznek majd a földrészek bajnokai Európából, Ázsiából, Amerikából és Afrikából. A helyek fele így el is kelt, a másik hat helyre a három, négycsapatos selejtezőtorna első két helyezettje kvalifikálja magát.

Lássuk a csoportokat, hogyan sorsolják össze a selejtezőre jogot szerzőket:

1. csoport: vb-2. (nála a rendezési jog), vb-7., Európa-képviselője 1. (a 2012-es Európa-bajnokságon legjobban szereplő, korábban egyenes olimpiai kvalifikációt vagy olimpiai selejtezős részvételi jogot még nem szerzett csapat), Afrika képviselője (Afrika-bajnokság 2. helyezettje)

Ha a lengyeleket megverjük, és hetedikek leszünk péntek este, akkor sem valószínű, hogy ide kerülünk, mert ha a szerbiai Eb-t olyan válogatott nyeri, amelyik a vb-n a másodiktól a hatodik helyigvégzett , eggyel előrébb lépünk.

Ha mondjuk Dánia azonnali kvalifikációt szerez az Eb-ről, mint legutóbb, akkor nem hetedikek, hanem hatodikok leszünk a módosított kvalifikációs rangsorban.

Ha vb-nyolcadikok vagyunk, akkor kizárólag az előbb vázolt csoportba nyerhetünk besorolást, de ehhez alapfeltétel, hogy már kvótával rendelkező nyerje az Eb-t. Ha a franciák mindkét versenyt megnyerik, akkor az Eb-2. jut azonnal ki Londonba. A nyolcadik hely ez esetben is selejtezős, ha az Eb-ezüstérmes a legjobb hétben volt a vb-n.

Az Eb-ről érkező csapat elég kemény lehet, elég csak Németországra, Csehországra, Norvégiára, Oroszországra, Szlovéniára vagy a rendező Szerbiára gondolni. Peking előtt az Eb-ről érkező két válogatott (Svédország, Norvégia) egyaránt elvérzett, három hónappal az Eb után nem tudott újra csúcsformába kerülni.

Ha a hetedik helyről egyet előrelépünk, akkor a második csoportban találjuk magunkat, ahol az ellenfelek a következők:

2. csoport: vb-3. (rendező), vb-6., Pán-Amerika képviselője 1. (a 2011-es Pán-Amerikai Játékok 2. helyezettje), Európa képviselője 2. (a 2012-es Európa-bajnokságon 2. legjobban szereplő csapat azon válogatottak közül, amelyek korábban egyenes olimpiai kvalifikációt vagy olimpiai selejtezős részvételi jogot még nem szereztek). Ide olyan csapat jöhet az Eb-ről, amit az imént felsoroltunk (német, norvég, szlovén, cseh, szerb).

A 3. csoportba biztosan nem kerülhetünk, mert az ötödik helyig semmiképp sem juthatunk előre, pedig ez a csoport a legkönnyebb. Most látszik, mekkora kár az izlandi vagy a spanyol meccsért, mert akkor két sokkal könnyebb riválissal kerültünk volna össze.

3. csoport: vb-4. (rendező), vb-5., Ázsia képviselője (2011-es ázsiai olimpiai selejtező 2. helyezettje), Pán-Amerika képviselője 2. (a 2011-es Pán-Amerikai Játékok 3. helyezettje)

Rovatok