Index Vakbarát Hírportál

Nagy László lemondta a válogatottságot

2011. február 10., csütörtök 13:31

Nagy László nem kíván a magyar férfi kézilabda-válogatottban szerepelni, az FC Barcelona világklasszis átlövője erről csütörtökön értesítette a magyar szövetséget.

"A február 15-i határidőt nem megvárva, a mai napon, február 10-én jelzem, hogy nem kívánok szerepelni a válogatottban! Üdvözlettel: Nagy László" - írta rövid üzenetében a játékos. Nagy közlését tudomásul véve az MKSZ lezártnak tekinti az ügyet.

A válogatott korábbi csapatkapitánya legutóbb 2009. június 21-én, a Szlovákiában 30-19-re megnyert Eb-selejtezőn lépett pályára a nemzeti együttesben, majd az azóta eltelt több mint másfél évben többféle indokkal távol maradt.

„Ezt az egyetlen mondatot hallottam én is, ebből lehet következtetéseket levonni. Nincs ezzel semmi baj, ez egy olyan döntés, amelyet akceptálni kell. A mindenkori szövetségi kapitánynak mindenáron törekedni kell arra, hogy a legerősebb magyar csapatot küldje a pályára. Az utolsó pillanatig küzdenie kell ezért, de csak azon az áron, hogy a csapat erkölcsi szabályait ne sértse. Ez a válasz világos és egyértelmű, bár talán sokkal hamarabb meg kellett volna születnie. Meglepetés nem ért, várható volt” – mondta az Indexnek Mocsai Lajos kapitány.

„A világbajnokság után azt mondtam, hogy ilyen homogén, kiemelkedő mentalitású csapatból, amelyik 10-20 százalékkal magasabb szinten teljesített valós tudásánál, Nagy nem hiányzott. Képességei, tehetsége nyilvánvalóan alkalmassá teszik arra, hogy meghatározó szerepet játsszon, tehát hosszú távon hiányozhat, de még egyszer mondom, a döntését tudomásul kell venni."

"Az indokok lényegtelenek, mert nem kaptunk indoklást a levelében. A feleségének olvastam egy nyilatkozatát, miszerint a spanyol válogatottban sem fog szerepelni, valószínűleg ezt a családban megbeszélték, így hiteles nyilatkozatnak fogadom el. Mindez egyidejűleg a nemzetközi válogatottbeli szerepléstől való visszavonulást jelenti. Ha minden egyéb másként alakul, és feltűnik a spanyoloknál, akkor az rendkívül rossz szájízt von maga után, és a kérdés adódik: miért volt szükség erre."

Nagy már tavaly is kifogásolta a körülményeket, 3 hónapja közölte: addig nem jön, amíg az általa felvetett gondok - például a sportolók napidíja és biztosítása körüli problémák - meg nem oldódnak. Társai kiálltak mellette, tárgyalást kezdeményeztek a szövetséggel, és rövid ideig arra is esély volt, hogy az átlövő vállalja a világbajnoki szereplést. Ez nem jött össze, a szövetség által felkért testület nem tudott megegyezni vele, a csapat nélküle vívta ki az olimpiai selejtezőt érő hetedik helyet Svédországban.

A balkezes játékos akár a spanyol válogatottban is játszhat a londoni olimpián, mert az ilyenkor szokásos, hároméves eltiltás addigra lejár.

A válogatott március 9-én és 13-án fontos Eb-selejtezőt vív, előbb Szkopjéban, majd Veszprémben Macedónia lesz az ellenfél. Amelyik csapat az összevetésben jobb, minden bizonnyal megnyeri selejtezőcsoportot, és előnyösebb lesz a sorsolása a 2012-es, szerbiai Eb-re. Arról a tornáról szintén lehet majd olimpiai kvótát szerezni.

A kontinentális selejtezőn a magyarok tavaly októberben 26-17-re verték a vendég bosnyákokat, majd 31-19-re győztek Észtországban. A négyes csoportban egyértelműen Macedónia a Mocsai-csapat legfőbb riválisa.

Rovatok