Index Vakbarát Hírportál

KEK-döntős az FTC női kézilabdacsapata

2011. április 17., vasárnap 16:06 | aznap frissítve

Nagyon nehéz meccs volt, a fáradt Fradi úgy is ki tudta harcolni a KEK-döntőt, hogy két góllal kikapott a Metztől. Az első meccsen megszerzett négygólos előny elég volt, jöhet a spanyol Alicante.

A Fradi kezdett és azonnal megszerezte a vezetést. A Metz semmi meglepőt nem tudott az első tíz percben felmutatni, az FTC 2-3 góllal ment.

Pastrovics nagyszerűen védett, a vendégek elsősorban Kristina Franic és Allison Pineau révén próbálták tartani a lépést. Az első félidő felénél már öttel ellépett a Ferencváros, tíz gólt lőttünk a pekingi olimpián második legeredményesebben védő francia válogatott kapusának, Amadine Leynaud-nak.

Tomori Zsuzsa volt az FTC első játékosa, aki két percet kapott, de Pastrovics elképesztő védéseivel nem csökkent az előny. Hiába kérte Elek Gábor a komoly összpontosítást, több feleslegesen és legfőképpen rosszul ellőtt labda után a 26. percben egyenlített a Metz. Hosszú idő után sikerült újra gólt lőni a Fradinak, sőt kettőt is. Ezzel végül – a közben a vezetést is átvevő Metz ellen – fordított és 14-13-mal ment pihenni a Fradi.

A második félidő első gólját – a harmadik percben – a franciák lőtték, ezzel megint egyenlő volt az állás, sőt a vezetést is átvették, megint Franic találataival. De jött Zácsik Szandra és két góljával újra a Fradi vezetett 18-17-re. A félidő feléig a Metz egy góllal mindig jobb volt, de a zöld-fehérek rendre egyenlítettek, így maradt összesítésben a négygólos előny.

Az utolsó negyedórában érezhető volt, hogy egyre jobban fárad az FTC, ezzel együtt is megint át tudta venni a vezetést, 23-22-re. A Metz egyre idegesebben és ennek megfelelően nagyon pontatlanul játszott. Így is megint náluk volt az előny, a végig nagyszerűen játszó Szucsánszky Zita pedig kétszer is elszúrta a hétméterest. A már lépni is alig tudó hazaiakban Pastrovics hihetetlen bravúrjai tartották a lelket.

Az utolsó öt perc drámaian alakult. Tomori és Franic gólváltása után 26-25-re vezetett a már nyitott védekezéssel játszó Metz. Zácsik egyenlített, Kovacsicz Mónika indulásból szerzett találatával pedig eldőlt minden. A végén a Fradi már csak arra figyelt, hogy ne legyen nagy a különbség, kettővel kikapott, de ez is döntőt ér.

A KEK-ben a Ferencváros negyedszer jutott el a fináléba, 1978-ban győzni tudott, 1994-ben játszott legutóbb döntőt. Magyar csapat tizenkettedszer játszhat KEK-döntőben, eddig háromszor sikerült nyerni. A legutóbbi magyar győztes a Dunaferr 1995-ben, döntős pedig a Győr 2006-ban.

Az FTC hihetetlen sorozatot produkált, két fordulóval korábban kiejtette a dán Viborgot, majd következett a francia Toulon, most pedig Metz. A Fradi 2006-ban megnyerte az EHF Kupát.

A döntő másik résztvevője a spanyol C.B. Mar Alicante lesz, amely a svédországi, kétgólos vereség után hattal verte a Lugit.

Jövő kedden sorsolják ki, hogy a döntősök otthon vagy idegenben kezdenek. A sorozat döntőjének első mérkőzésére május 7-én vagy 8-án, a visszavágóra pedig május 14-én vagy 15-én kerül sor.

FTC-Rail Cargo Hungaria–Metz (francia) 27-29 (14-13)

Továbbjutott: az FTC, 58-56-os összesítéssel.

Rovatok