Index Vakbarát Hírportál

Aki játszik a válogatottban, ki van rúgva!

2011. május 30., hétfő 11:46

Hétfőtől Tatán készül a magyar női kézilabda-válogatott a németek elleni, vasárnapi világbajnoki selejtezőre. A keret debreceni játékosait a klubvezetés eltiltotta a szerepléstől.

A múlt héten Balatonfüreden edző csapat mind a 18 játékosa egészséges, a szombati elutazásig naponta kétszer edzenek. Gellén András, a DVSC-Korvex tulajdonosa, aki csak magyar játékosokat hajlandó alkalmazni, a klub honlapján blogbejegyzésében tudatta, nem engedi pályára lépni játékosait.

"Az elmúlt időkben folyamatosan nőtt adókötelezettségünk. Az EKHO-ra való átállás miatt a DVSC Kézilabda Kft 2010-es 200 milliós költségvetéséből 31 milliós, 18 jogcímen keletkezett adóbefizetésünk után a 2011/12-es szezonra 50-55 millió forint közteherrel számolunk. Arra a felvetésre, hogy ennek fejében az állam finanszírozza a Nemzeti Csapatot, semmi visszajelzést nem kaptunk. Ezért nem tehetünk mást, mint a németek elleni selejtező mérkőzésekre a DVSC megtiltja a részvételt játékosai számára. Amennyiben ennek ellenére saját döntésük alapján a kézilabdázók a szereplés mellett döntenek, akkor ez azonnali szerződésbontást fog maga után vonni!"

"A sportegyesületek adóterhei az elviselhetetlen szint fölé nőttek, nem az elhibázott sporttörvényről kellene papolni, hanem az egyházakhoz hasonlóan adómentességet kellene adni MINDEN sportegyesületnek, a lehető legrövidebb időn belül. Ha mindenkire nem lehetne ezt kiterjeszteni, akkor a válogatott játékosokat adó, utánpótlást nevelő klubokat kellene első helyen helyzetbe hozni, nem pedig kizsigerelni, amikor e rengeteg pénzből SEMMIT sem kaptunk vissza! Mivel eddig süket fülekre találtunk, így durvább módszerekhez kell nyúlnunk!" - áll a közleményben.

A szövetség reagálása

Az MKSZ honlapján hétfőn délután jelent meg a szervezet közleménye: "A Magyar Kézilabda Szövetség leszögezi, elfogadhatatlannak tartja azt, hogy bármely klub akadályozza, megtiltsa vagy szankcionálja játékosainak részvételét a Szövetség Elnöksége és az NB I.-es Liga által jóváhagyott válogatott programon, az Európai Kézilabda Szövetség által kijelölt hivatalos válogatott időszakban. Az időzítés különösen érthetetlen és legkevésbé sem a magyar csapat érdekeit szolgálja, hiszen női válogatottunk éppen az év legfontosabb megméretésére készül. A Németország elleni, júniusi vb-selejtező párharc eredménye ráadásul nemcsak az idei világbajnoki, hanem a jövő évi olimpiai részvétel szempontjából is meghatározó." Az MKSZ illetékesei többször is keresték Gellén Andrást annak érdekében, hogy közvetlenül egyeztetessenek vele az írás tartalmáról, de ő sem telefonon, sem e-mailben nem reagált ezekre.

A keretben Juhász Gabriella, Szabó Valéria és Bulath Anita a debreceniek játékosa, utóbbi a következő szezonban már a Veszprémben játszik.

László Péter, a a DVSC-Korvex szakosztályvezetője a Magyar Rádiónak elmondta, hogy Gellén szerette volna felhívni a figyelmet a kialakult súlyos helyzetre, de tiltásról nincs szó. "Természetesen elengedjük a játékosokat" - fogalmazott, majd hozzátette, a játékszabályzat sem tenne lehetővé hasonló lépést, egyúttal bíznak abban, hogy az "illetékesek majd felkapják a fejüket. Számunkra is fontos a Németország elleni mérkőzés" - szögezte le László.

A keret

kapusok: Herr Orsolya (Vác), Pastrovics Melinda (FTC), Pálinger Katalin (Győr)
jobbszélsők: Bódi Bernadett (Békéscsaba), Kovacsicz Mónika (FTC)
jobbátlövők: Bulath Anita (DVSC), Hornyák Ágnes (Győr), Tomori Zsuzsanna (FTC)
irányítók: Görbicz Anita (Győr), Kovacsics Anikó (Győr), Szucsánszki Zita (FTC)
beállósok: Mayer Szabina (Győr), Szabó Valéria (DVSC), Szamoránsky Piroska (FTC)
balátlövők: Ferling Bernadett (Dunaújváros), Zácsik Szandra (FTC)balszélsők: Juhász Gabriella (DVSC), Vérten Orsolya (Győr)

Kedden 17:30-kor az osztrákok ellen zártkapus, nem hivatalos meccset játszik a csapat, ezután csökkenti 18-ról 16 fősre a keretet Mátéfi Eszter szövetségi kapitány.

A vb-selejtező első találkozója vasárnap 18:30-kor lesz Balingenben, a visszavágó jövő szombaton Győrben 17:30-kor. A párharc győztese vehet részt a decemberi, olimpiai kvalifikációs brazíliai vb-n, míg a vesztes biztosan lemarad a 2012-es londoni olimpiáról.

Rovatok