Index Vakbarát Hírportál

Rohantunk, védekeztünk egy pontért

2012. január 16., hétfő 22:55

A magyar férfi kézilabda-válogatott 31-31-es döntetlent játszott az orosz csapattal a szerbiai Európa-bajnokság újvidéki csoportjának első fordulójában.

2007-ben az oroszok vették el tőlünk Koksarov utolsó pillanatokban lőtt góljával az olimpia esélyt, a sorsolás úgy hozta, hogy a vb-ről hiányzó oroszoknak nem maradt más lehetőségük, minthogy a magyarokat legyőzve tegyenek egy fontos lépést az Eb-középdöntő, egyúttal London felé.

Mivel Mocsai Lajos csapata a svédországi vb-n hetedik lett, biztosan játszhat olimpiai selejtezőt, és a csoport erőviszonyait tekintve az oroszoktól elvehette volna azt egy győzelemmel.

Ilyés Ferenc csapatkapitány arra utalt még az újvidéki elutazás előtt, hogy szerethető csapat a magyar válogatott, és az önbecsülésüknek mennyire fontos mindjárt az első meccs. Az utolsó pillanatig való küzdést ezúttal is láthattuk.

Nagy üdvrivalgásban kezdtünk - ötezren kísérték el a csapatot -, a kapitány Fazekast állította a kapuba, rajta kívül az alapcsapat kezdett, Császár irányított, Ilyés és Mocsai Tamás volt a két átlövő, a beállóban Zubai, a két szélen a két Iváncsik.

A második magyar támadást Mocsai pontosan fejezte be talpról, Császár szintén ugyanígy tett, Iváncsik pedig egy lerohanásból volt hibátlan. Az első öt percet Rasztvorcev gólja zárta le. (3-1)

Iváncsik utána a szélről és újra indulásból lőtt a kapuba (5-1). Két előnyben lőtt góllal közelebb jöttek az oroszok, de Iváncsik kettős hátrányból is betalált. 6-2 után három orosz gól jött, majd Császár ismét talpról. Mocsai felugrásból, klasszikus átlövésgóllal, Ilyés betörésből gondoskodott arról, hogy négy legyen a különbség.

Az első negyedóra 12-8-es magyar vezetése jelezte, ez a meccs inkább a rohanásról, a bátor lövésekről, mintsem a védekezésről szólt az első félidőben. Ez a stílus egyébként az oroszoknak talán jobban fekszik. Az első félidőben 13-8-nál kialakult az addigi legnagyobb különbség, mert szellemesen játszottunk, Zubai nagyszerű labdákat kapott, amiket rendre gólra is váltott.

Az oroszok nyitott védekezése, Dibirov előretolása nemcsak átmeneti sikert hozott – nálunk fogyott az ötlet és a dinamika -, egy pillanatra sem nyugodhattunk meg a háromgólos vezetésnél, mert az irányító Atman nagyon hatékony volt, zavartalanul lőhetett.

Az utolsó öt percre váltottunk, Nagy irányított, Császár kihúzódott átlövőbe, de a támadás elhalt, viszont Fazekas végre labdát fogott, maradt a 16-14.

Iváncsik Mocsai nagy passzából növelte az előnyt, de a válasz gyorsan jött, Dibirov és Csipurin is megtalálta a rést a magyar védőfalon. Mocsai a kapus lábai közé vágta újabb, negyedik gólját, Császár hátrányban tett arról, hogy legalább egyenlővel (19-19) mehessünk a szünetre.

A második félidő elején Kovalev a szélről kétszer is bevágta, a másikról Dibirov büntetett, először voltunk hátrányban. A támadásaink erőtlenekké váltak, mígnem előnyt kaptunk, Ilyés és Mocsai pedig a kapuba lőtt. (21-22)

A védekezésünk újra kemény lett, Zubai viszont kapott egy ütést – Iváncsik Gergő is pihent, Nagy ment le a szélre, mert Vadkertit nem nevezték be erre a meccsre -, a helyére beálló Schuch egyenlített. Krivokapics is beállt, a helyiek ki is fütyülték. Támadásban a kezdősor nem bírta végig, ezért is kellett cserélni, variálni, Putics is irányított. Két orosz gól után Mocsai hetesből hibázott, a kaput sem találta el, a két lövőcselén már látszódott a bizonytalanság. Csipurin ellenben hátrányból is bevágta.

Krivokapics közelebb hozta a csapatot, Császár pedig bepörgetett egy hetest. A gólját belemenés miatt érvénytelenítették a szerb bírók, Semenkov átlövésből viszont bepattintotta a kapufáról.

Krivokapics kilőtte a felsőt, védekezésben a magas embereink voltak bent – Nagy, Ilyés, Schuch, Laluska -, Mikler védése után Császár megsem állt a kapuig (26-26). Mivel a magyar fal összeállt, az oroszok pár percig nem látták a kaput, Császár pedig kilépett és újra bevarrta. A szélről Laluska kiállítása után megint jött az egyenlítés, de hátrányból Putics gólt lőtt.

Harsányi 29-27-re módosított, a következő orosz támadásnál Rasztvorcev a hatosról vágta fél méterrel fölé, ekkor már az oroszok érződött a hullámvölgy, a bizonytalanság. Császár góljára Ivanov válaszolt, de így is 30-28-cal mentünk az utolsó öt percre.

Semenkov gólja miatt már csak egy volt az előny, Krivokapics érthetetlenül elpasszolt egy labdát, Csipurin egyenlített. Két és fél perccel a vége előtt előnyt kaptunk, mert Rasztvorcev olyan keményen lépett oda Schuchhoz, hogy a lelátón is hallani lehetett a csattanást. Az oroszok passzívan támadtak, de Ivanov 11-ről, talptól az utolsó pillanatban elképesztő nagy gólt lőtt, más kérdés, talán túl könnyen indulattal lőhetett. Újabb orosz kiállítás jött, ami azt jelentette, hátrányban fejezték be.

A végére visszaállt Ilyés, egy perccel a vége előtt Császár hetesből a bal alsóba lőtt. Az utolsó magyar támadás tizenhárom másodperccel a vége előtt kezdődött. Ilyésre jött ki az emberelőnyös figura, de belemenést fújtak.

Az oroszok nagyon keményen játszottak, mindkét Iváncsik kidőlt, Zubai, aki védekezésben is kiválóan játszott, az utolsó húsz percre már nem állhatott vissza. Iváncsik Tamás keresztszalagszakadása valószínűsíhető, ezzel a számára véget is érne a torna, Gergő viszont várhatóan hadra fogható a folytatásban.

Nagy ütközet volt, ha a védekezésre több erőt koncentrálunk az első félidőben, talán nyerhettünk volna.

Mocsai Lajos, szövetségi kapitány: „Igazságos eredmény született. Sajnálom, hogy az utolsó támadásunkat nem tudtuk góllal befejezni. Bízom abban, hogy ez a döntetlen erőt ad a folytatásra. Rossz hír, hogy két játékosunk is komoly sérülést szenvedett. A meccset jól kezdtük, még akkor is, ha az oroszok olyan stílust képviselnek, hogy nagyon nehéz ellenük játszani. Nekünk később három holtpontunk is volt, de mindig sikerült ezen túltennünk magunkat."

Vlagyimir Makszimov, az orosz válogatott szövetségi kapitánya: „A mérkőzés elején nehezen találtuk a magyarok beállósjátékának ellenszerét. Amikor felálltunk, gyorsabbak lettünk, akkor is sokat hibáztunk. Megpróbálunk a folytatásban lényegesen kevesebbet rontani."

Ilyés Ferenc, csapatkapitány: „Fantasztikus mérkőzés volt. Egy pontot veszítettünk, de egyet nyertünk is. Az én kezemben volt a győzelem, sajnálom, hogy nem lőttem be. Szomorkodásra nincs ok, csak a sérültek miatt. A továbbjutás még él."

Eredmények

C csoport (Újvidék), 1. forduló:
Magyarország-Oroszország 31-31 (19-19)
Újvidék, Spens Aréna, 8000 néző, v: Nikolic, Stojkovic (szerb)
gól: Császár 8/2, Iváncsik G. 6, Mocsai 5/1, Ilyés 4, Zubai 3, Krivokapics 2, Harsányi 1, Putics 1, Schuch 1, illetve Csipurin 5, Rasztvorcev 4, Kovaljov 4, Selmenko 4, Dibirov 4, Ivanov 3, Atman 2, Igropulo 2/1, Csernoivanov 1, Sztarih 1, Koksarov 1

Spanyolország-Franciaország 29-26 (15-13)

A csoport állása:
1. Spanyolország 2 pont, 2. Magyarország és Oroszország 1-1 (31-31), 4. Franciaország 0

A csoport további programja:
szerda, 2. forduló:
Oroszország-Franciaország 18:15 ó
Magyarország-Spanyolország 20:15 ó
péntek, 3. forduló:
Oroszország 18:15 ó
Magyarország-Franciaország 20:15 ó

Rovatok