Index Vakbarát Hírportál

Megtiszteltük Ausztráliát, nem szórakoztunk

2013. január 14., hétfő 22:54

A két kötelező győzelmen túl vagyunk a férfi kézilabda-világbajnokságon, a java most jön. Kedden Horvátország, csütörtökön Spanyolország az ellenfél, akkor derül ki, hányadik helyen jutunk a tizenhat közé. Ausztráliát 43-13-ra vertük.

A magyar férfi kézilabda-válogatott kapitánya, Mocsai Lajos semmilyen meglepetést nem okozott azzal, hogy a teljes kezdőcsapatot pihentette Ausztrália ellen az első félidőben.

Mocsai szándéka nem is lehetett más, minthogy akik eddig nem játszottak, végre megismerjék a torna légkörét, még ha egy magyar másodosztályú csapaténak is felel meg az ausztrál válogatott ereje.

Az ausztrálok régóta járják a világbajnokságokat, de fejlődni nem igazán tudtak az utóbbi években, így a Tatai, Vadkerti, Lékai, Ancsin, Szöllősi, Putics, Krivokapics hetes is egy pillanat alatt nagy előnyt szerzett.

Csak az volt a kérdés, hogy a tízes különbség mikorra alakul ki. A 22. percben lett 15-5, Lékai alakította ki ezt a különbséget, aki egyébként is fickándozott, mindent kipróbálhatott, volt, hogy úgy passzolt, hogy oda sem nézett. A 15. magyar gólnál amúgy épp megsérült – orrba találták -, és már nem is tért vissza a meccsen. Így legalább a kétbeállós játékot is gyakorolhatta a társulat az első félidőben.

Krivokapics a szélen kapott lehetőséget, mert ő ebben a pozícióban akár komolyabb meccseken is bevethető. A szélről nem is hibázott lövést, ráadásként jól szolgálta ki a beálló mellett a másik szélsőt, Vadkertit is.

Tatai önbizalmát hetesvédés fokozhatta, az indításaira azonban majd jobban kell figyelnie, ha élesben fog beállni.

A második félidő elején Császár, Nagy Kornél és Mocsai Tamás is pályára került, támadásról védekezésre pedig nem cseréltünk, mert nyitott védekezésre álltunk át, és ebben a felállásban Vadkerti volt a zavaró.

A 40. percre alakult ki a húszgólos különbség (28-8), tetszés szerint értük el a gólokat, még az is belefért, hogy Iváncsik vagy Császár esetleg ziccert hibázzon.

Az utolsó tíz perc 37-11-es magyar vezetéssel kezdődött, és már csak volt a kérdés, mennyivel kerülünk negyven fölé. A negyvenediket Harsányi lőtte, ekkor volt némi izgalom is, mert az óra nem működött jól.

Mivel az utolsó másodperces ausztrál találatot nem adták meg, így Putics bombája tette kerekké a különbséget.

Ez a meccs jó felvezetése volt a keddi rangadónak, ahol a két könnyű meccsel kezdő Horvátország az ellenfél, vagyis az olimpia bronzmeccse megismétlődik. A horvátok stílusa, robusztus védőfala nem fekszik nekünk, de most akár meg is szakadhat az utóbbi idők rossz sorozata.

Magyarország-Ausztrália 43-13 (20-6)

Gólszerzők: Császár 8 (4), Szöllősi 7, Krivokapics 6 (2), Lékai 5, Putics 3, Vadkerti 3, Ancsin 2, Harsányi 2, Iváncsik G. 2, Mocsai T. 2, Zubai 2, Nagy K. 1, illetve Fletcher 6, Gahan 3, Calvert 1/1, Hedges 1, Kelly 1, Subotic 1

Spanyolország-Egyiptom 29-24 (16-11)

Horvátország-Algéria 31-20 (15-12)

Az állás: 1. Magyarország 4 pont (75-36), 2. Horvátország 4 (67-33), 3. Spanyolország 4 (56-38), 4. Egyiptom 0 (47-61), 5. Algéria 0 (34-58), 6. Ausztrália 0 (26-79). A csoportból az első négy helyezett jut a nyolcaddöntőbe.

Rovatok