Index Vakbarát Hírportál

Fekete karszalagban játszanak a kézisek

2013. január 22., kedd 15:59

A magyar férfi kézilabda-válogatott azért nem jutott ki a pekingi olimpiára, mert a két kvalifikációs verseny közül egyiken sem tudták megoldani megfelelően a játékosok gyors regenerációját.

A válogatott jelentőset lépett előre, már a tavalyi olimpiai selejtezőre, amelyen három nap alatt három meccset kellett játszani, adottak voltak a körülmények.

„Most nem volt szükségem nyugtatóra, sem gyógynövényekre, megpróbáltam anélkül elaludni. Az adrenalin nagyon nehezen megy le ilyenkor. Nagyon sok minden kavargott bennem, a tatabányai másodedző, Kanyó Antal halálhíre is szíven ütött, ezért neki ajánljuk a győzelmet. Fekete karszalaggal játszunk szerda este háromnegyed kilenctől” - kezdte egy nappal a lengyelek 27-19-es kiütése után Harsányi Gergely csapatkapitány.

„Nem sokat aludtam, de beszélhetek a többiek nevében is, általában négy körül kerültünk ágyba, de ilyenkor vigyázni kell arra, hogy étkezés ne maradjon ki, a folyadékpótlás is elengedhetetlen, és ugyanígy a lúgosítás is. Van, aki hideg vízbe áll, hogy a keringését gyorsítsa, van egy fülcimpára szerelhető gépünk, ami az idegrendszer gyorsabb regenerációt segíti elő. És van egy szkafanderünk is, amelyikkel hatékonyabb a méregtelenítés, és a nyirokkeringést gyorsítja, szinte megfelezi. Azt hiszem, a legjobb technikák elérhetők nekünk is, és ez a világbajnokság valamelyest jobb az olimpiánál, mert általában este vannak a meccsek, míg Londonban esti meccset kora reggeli követett, amire még nehezebb volt eltalálni az élettani beállítást” - magyarázta Harsányi.

„Bevallom, még én is mindig a hétfői meccs hatása alatt vagyok, kavarognak bennem az élmények, de a meccs legjobbjának járó órát már beállítottam, itt is van rajtam” - mondta Mikler Roland, aki a meccs egyes részeiben minden második lengyel kísérletet hárított, összességében pedig 36 százalékkal védett.

A balkezes átlövő, Nagy László annyit tett hozzá, ha elméletben mindenki tartja magát a dánok elleni stratégiához, és ha tiszták maradnak fejben, akkor újabb meglepetést okozhatnak egy esélyesebb csapat ellen.

„Ha figyelünk a nagy lövőkre, támadásban pedig figyelünk a labdákra, és nem adjuk el azokat, akkor a szélsőiket vissza tudjuk fogni, így megakadályozhatjuk, hogy könnyű gólokat dobjanak” - összegzett a hétfőn három gólig jutó veszprémi klasszis.

Rovatok