Index Vakbarát Hírportál

Magyar kapitánya legyen a férfi kéziválogatottnak

2014. szeptember 4., csütörtök 12:53

Mocsai Lajos, a férfi kézilabda-válogatott távozó szövetségi kapitánya azt szeretné, ha inkább magyar szakember lenne az utódja.

A szakvezető - aki a felnőtt válogatottak szakmai igazgatójaként dolgozik tovább a szövetségben - a Digi Sport Reggeli start című csütörtöki műsorában elmondta: ha a csapat elfogadja a magyar prioritást, akkor ő magyar kapitány híve. Elképzelhetőnek tart egy külföldi tréner-Csoknyai István párost, de Imre Vilmost, Gyurka Jánost és Kovács Pétert is alkalmasnak tartja a feladatra.

"Ha tudunk olyan csapatot találni, amely a magyar edző prioritását képviseli, akkor én mindenképpen magyar edző mellett kardoskodnék. Vannak alkalmas trénereink, csak helyzetbe kell őket hozni, hogy legyen önbizalmuk. Ha ez az út nem működik, akkor második megoldásként tűzoltásra külföldit hoznék" - fogalmazott Mocsai, hozzátéve, hogy a veszprémi és szegedi edzőket nem lehet erre a feladatra felkérni, mert összeférhetetlen a helyzetük.

Kiemelte azt is, hogy az ismételten önállóvá váló Testnevelési Egyetem rektori posztjára kiírt pályázat miatt változtatta meg nyár eleji szándékát, amikor még a válogatott vezetését a 2016-is riói olimpiáig tervezte.

A másik ok, amiért távozott: a szlovénok elleni júniusi, végül elbukott világbajnoki selejtező előtti körülmények. Ezzel kapcsolatban jelezte: az ellenfél háromhetes felkészülésből érkezett a párharcra, míg a veszprémiek esetében a Bajnokok Ligája Final Fourja után fáradtan és érzelmi mélyponton lévő kézisekkel találkozott. A magyar légiósok pár nappal az első mérkőzés előtt érkeztek, miközben teljes értékű meccseket egész évben nem játszottak.

"Ha viszont a csapatom nem tudja végrehajtani a kéréseimet, akkor magamban keresem a felelősséget, a fásultság nekem morálisan komoly gondot okoz" - tette hozzá a Nemzeti Kézilabda Akadémia főigazgatójaként is tevékenykedő 60 esztendős Mocsai, aki 2010 óta irányította a londoni olimpián negyedik helyezett magyar férfi csapatot, amelynek 1985 és 1989 között egyszer már volt a szövetségi kapitánya. 1998 és 2004 között az olimpiai és világbajnoki ezüstérmes, 2000-ben Európa-bajnok női válogatottat vezette.

Rovatok