Index Vakbarát Hírportál

Magyar találmány mérte be a 98-cal szétlőtt kézikaput

2014. december 3., szerda 09:22

A kézis férfiak januári Európa-bajnokságán Nagy Kornél 111-gyel lőtte meg a labdát meccshelyzetben, ez adta az ötletet, hogy a vasárnap Győrben kezdődő női Eb előtt elkérjük és teszteljük ezt a mérőt.

Gyors kutatás után kiderült, hogy a tornát kiíró EHF most nem hozza ide a sebességmérőjét. Nem adtuk fel, és kiderült, hogy van egy magyar szabadalom, amely még a radaros mérőknél is jobb, ez az okoskapu.

Így működik az okos kapu a kézilabdában

A Molnárka Győző győri mérnök ezzel a találmánnyal – öten segítették a munkáját – nyerte el Magyarországon az Év Feltalálója díjat 2012-ben. Moszkvai, varsói, zágrábi, nürnbergi innovációs vásárokon pedig rendre dobogós lett terméke.

Nem radarral, szenzorokkal mér, amiket a kapufák belső részére helyeztek fel, egy pillanat alatt kiértékeli nemcsak a sebességet, hanem azt is, hol haladt át a labda a gólvonalon. A kapu felületét ugyanis 21 részre osztották, ahol a kapus áll, nyilván az a legértéktelenebb rész, hiszen ott csekély az esély a gólszerzésre.

Ahogy a fenti videóban látható, a kaput a feltaláló testvére, Molnárka Zoltán, valamint Szabó Zoltán és Sixx segítségével próbáltuk ki. Molnárka is látott a találmányban fantáziát, a fejlesztések nagy nemzetközi visszhangja után azonban szomorúan számolt be arról, hogy nem volt összhangban az üzleti sikerekkel.

„Kétmillió forintba kerül, de eddig nem sikerült értékesíteni egyet sem. Pedig talán még a gyerekek kiválasztásánál is segítséget nyújthatna az edzőknek, hiszen a pontosság és a sebesség a kézilabdában különösen fontos.”

Molnárka akkor ámult el, amikor egy röplabdaedző 110-zel dobott, az volt a kapu rekordja. Nem fenyegetett a veszély, hogy ez most megdől, hiszen voltak kifejezetten reménytelen kísérleteink is.

Egyszer ugyan 150-nel dobtam, de ezt tudjuk be annak az egy százaléknak, ami a hibahajlam. Az már valósabb volt, hogy a Pick-Szeged korábbi ügyvezetője, Bella Árpád 98-cal bombázott a bal felsőbe. Ő, mivel kézilabdaedző is, órákat adott a két majomnak, akik a közelgő Eb előtt kézizni tanulnak, miután a nyáron fociztak.

Rovatok