Index Vakbarát Hírportál

Egy jó igazolás most tényleg életmentő

2015. január 22., csütörtök 20:00

A női kézilabda Bajnokok Ligájában címvédő Győr majdnem végig vezetve, 31-26-ra verte a Ferencvárost a magyar bajnokságban szerdán.

A győri sérüléshullám után most volt a legnagyobb esélye a fővárosiaknak, hogy meglepetést okozzanak, de nem jött össze nekik. Nem véletlenül mondta a meccs után a győriek spanyol edzője, Ambros Martín, hogy a mostani sokkal többet ér, mint két pont.

A győri hiányzók

Görbicz Anita és Katrine Lunde szülni fog, a világbajnok brazil átlövő, a védekezés oszlopa, Amorim keresztszalagja barátságos meccsen sérült meg. A balkezes szélső, Orbán Adrienn térde ősszel sérült meg, Grubisic kapusé a múlt szombaton. Előtte a másik kapus, a 21 éves Csapó Kyra is kiesett.

Elsősorban azért, mert a kapus Herr Orsolya megmutatta, maximálisan lehet rá számítani, és 24 védést mutatott be, vagyis döntőn befolyásolta a meccs alakulását.

A Győrnek január 27-ig kell beneveznie a csapatát a február elsején induló BL második csoportkörére - az elsőből a maximális 8 pontot viszik magukkal -, ezért több szálon fut, kit tudnak még leigazolni Herr mellé.

A szerdai esti rangadón egyébként Wéninger Alexa volt a cserekapus, neki már van minimális BL-rutinja, mert a svéd Sävehof ellen beszállt, de mivel még csak 17 éves, ezért a győri vezetők kapus igazolásában gondolkodnak.

A hazai lehetőségek kézenfekvőek: Kiss Éva és Bíró Blanka. Előbbi kifejezetten jól védett az Európa-bajnokságon sorozatban, míg Bírónak is voltak bónuszvédései, amikor beszállt. Mindketten a jövő emberei, ez nem kétséges.

Kiss a Fehérvár kapusa, a négy közé szeretnének jutni, mindez nehezíti az alkupozíciót.

Bíró a tizedik helyezett Vác kapusa. A Vácnak nem lehet más célja, mint bentmaradás, őt talán könnyebb lenne elhozni. Közvetlenül a kiesés egyelőre nem fenyegeti a váciakat, hiszen van eddig nyolc pontjuk, míg az utolsó helyen álló Szegednek csak egy van, így utóbbi szinte reménytelen helyzetben van. (Az utolsó négy csapat rájátszásban dönti el, melyik kettő búcsúzik.)

Mivel külföldön is tisztában vannak az ETO szorult helyzetével, akárkit is hozzanak, a klubjuk nyilván megkéri az árát a gyors transzfernek.

A spanyol Silvia Navarro kézenfekvő megoldásnak tűnik, hiszen Martín jól ismeri, neki azonban össze kellene szoknia a védelemmel. 36 éves lesz márciusban, a spanyol Gran Canariában véd, ami nem volt a BL-ben. Ha klubszinten egy nagy sikerre vágyik, az nyilván előremozdítja az átigazolást.

Silje Solberg is kiszemelt lehet, a norvég válogatottban ő követheti Lundét, az Eb-n is magas szinten teljesített. Klubja, a Holstebro azonban még áll az EHF-kupában, ami gátolhatja a gyors szerződtetést.

Katrine Lunde egyébként márciusban szül, tervei szerint ő a május eleji BL négyes döntőre már visszatérne, de részint addig el is kell jutni, másodsorban, nagy kockázat, hogy ő visszanyeri-e a formáját addigra.

Rovatok