Index Vakbarát Hírportál

Egy erősebb Veszprém szomjazik a bosszúra

2015. május 30., szombat 11:42

A fogadóirodák Barcelona-Kiel BL-döntőt várnak, de a veszprémi kézisek most nagyobb eséllyel indulnak harcba, mint egy éve. Magyar férfi csapat még sohasem nyert négyes döntőt, most talán eljöhet az idő, ha tudása legjavát nyújtja Carlos Ortega csapata.

Negyedszer találkozik egymással a kézilabda-Bajnokok Ligájában az MKB MVM Veszprém és a német Kiel. Két éve a németek nem voltak igazán jó passzban, de a bíráskodás a kinti meccs hajrájában egyértelműen nekik kedvezett, és a maguk javára fordították az állást (32-31). Nagy László ekkor borult ki, a magyarok pedig panaszt tettek az európai szövetségnél - hasztalanul.

A visszavágón a magyar bajnok nem bírta a végét, megint a németek voltak jobbak. A tavalyi elődöntőben a Kiel 29-26-ra nyert, mert jobban bírták lelkileg, és mellettük volt a rutin.

Nem utolsósorban jobbak voltak a cseréik, erősebb játékosokat tudtak harcba küldeni.

Négyből négyszer nyerni embert próbáló, hiszen már csak a nagy számok törvénye miatt is előfordul, hogy a gyengébb elkapja a jobbat.

Ráadásul ez a Veszprém erősebb lett a tavalyihoz képest, és van olyan erős, mint a német rekordbajnok. Ha posztok szerint végigvesszük, szembetűnő a különbség.

Kapusok:

Fazekas és Alilovic volt tavaly. A horvát megmaradt, felvillanásai voltak is ebben a szezonban, de az igazi vezérszerepet már egyértelműen a nyáron leigazolt Mikler Roland tölti be.

Folyamatosan világklasszis szinten teljesített. Megszámolni sem lehetett, hányszor volt az övé a BL-ben a forduló bravúrja, hányszor került be az öt legjobb védés közé a mozdulata. Óriásit fejlődött, de még korántsem ért a csúcsra. Szombaton kulcsfigura lehet, nemcsak azért, mert hatástalanítania kellene egykori dunaújvárosi klubtársa Marko Vujin bombáit, hanem mert a többiek is tarthatnak tőle. Ha pedig jobban helyezik a labdát, a kapufa is közelebb van.

Balszélsők:

Christian Ugalde és Iváncsik Gergő. Ezen a poszton nincs változás, tavaly is ők ketten vették fel a harcot, de most a magyar jobb formában van, mint egy éve.

A PSG elleni negyeddöntő első meccsén négy gólt lőtt Omeyernek. Ugalde pedig az 5+1-es védekezés egyik motorja, a zavarója. A spanyol a vb után kisebb hullámvölgyben volt, de most egyre jobb.

Balátlövők:

Momir Ilics, Mirsad Terzic és Imam Dzsamali. A szerb zsenit tavaly kivették a játékból, hiszen tökéletesen ismerték, mit fog húzni, hová lő, mikor passzol. Ez az egyetlen poszt egyébként, amelyiken nem lett erősebb a Veszprém, de Ilicsnek most jobban kell megoldania a feladatát. A gólkirályi cím nem különösebben motiválja, a végső siker annál inkább. Terzicnek védekezésben mindenképpen tehermentesítenie kell, Dzsamali esetleg kaphat perceket.

Irányítók:

Chema Rodriguez és Lékai Máté. A spanyolnak jó szezonja volt, és mivel Ruesga keresztszalagszakadás miatt kiesett, most Lékaira hárul fontos szerep. Az ő kreativitására, kiismerhetetlen cseleire lesz szükség.

Nem utolsósorban a bátorságára, a betöréseire, amivel megzavarhatja az eléggé masszív kieli védőfalat. A két középső embernek kell megjátszani majd a beállókat is. Ruesga már pazar passzokat adott Sulicnak, ami csak az összeszokottságot jelezte. Lékainak kell ezt most átvennie tőle.

Beállók:

Renato Sulic és Andreas Nilsson. Ezen a poszton szembeötlő a különbség, hiszen nem Uros Vilovszki kell tehermentesítse a horvátot, hanem a svéd, aki a védekezésben is sokkal inkább bevethető. Sulictól a tavalyi piros lapos fegyelmezetlenség elfogadhatatlan, nem szabad túlpörögnie. Nilsson ügyességére is lehet számítani. Ő egyébként azt mondta, megvan a Veszprémben a kellő erő, hogy a kupával együtt térjen haza. Nilssonnak egyszer már sikerült BL-t nyernie, két éve, a Hamburggal.

Jobbátlövők:

Nagy László és Christian Zeitz. A másik poszt, ahol hatalmasat lépett előre a magyar bajnok. Tavaly Mocsai Tamásra hárult volna a feladat, hogy perceket pihenhessen Nagy László, most mégiscsak Zeitz a csapatkapitány cseréje. Védekezésben, támadásban is képes Nagy pótlására.

Nyilván remekül ismerik őt, hiszen ő is Kielből került Veszprémbe. Ortega edzőnek az egyik legfontosabb feladata az lesz, hogy megértesse vele, ha pályára kerül, nem kell azonnal eldurrantania a labdát, vegye ki a részét az összjátékból. Zeitzra ugyanis jellemző volt, azonnal szeretett volna élni az eséllyel, ha már pályára került, és ekkor esetenként hiba csúszott a lövésébe. Más kérdés, hogy gátlásai nincsenek, ha rosszul sikerült az első két kísérlete, harmadszor is be fogja vállalni. Megint más kérdés, hogy ez a hozzáállás egy kiélezett helyzetben nem biztosan kifizetődő, hiszen három ellentámadás mehet belőle. Ettől még nagy nyereség, védekezésben jól olvassa a keresztpasszokat, és labdaszerzés után meg sem áll a kapuig. Nagy a védelem oszlopa, a támadások vezére is, megvan a tapasztalata, hiszen 3 éve megnyerte a sorozatot a Barcelonával.

Jobbszélsők:

Tavaly Gulyás Péter messze nem volt olyan formában, mint most, és egy éve Iváncsik Tamás volt a másik szélső, míg most Marguc. A szlovén érkezésével még erősebb lett a csapat, nem megbántva ezzel a másik szélsőt. Gulyáson sok múlhat, hiszen vissza kell zárnia, a legfőbb kieli fegyver ugyanis a lerohanás.

Ezzel át is térhetünk a németekre. Nekik áprilisban és májusban is inkább gondjaik voltak, hiszen Sjöstrand kapus kiesett, most sem lehet ott. Palicka is sérült volt, de ő épp a Szeged elleni negyeddöntőben tért vissza, és fontos ziccereket hárított.

Palicka tavaly élete napját fogta ki a Veszprém ellen, ezért is lehet abban bízni, hogy azt nem lesz képes felülmúlni. A norvég Ege már öreg, már vissza is vonult, de vissza kellett hívni. Sonne pedig rutintalan a kapuban. Ezen a poszton a veszprémiek fölénye nyilvánvaló.

A védőfal előttük azonban brutális, a világ bármelyik csapatát képes elbizonytalanítani, és ha labdát szereznek, rendkívül gyorsak. A kétméteres Wienczek számtalanszor érkezett a kapu elé megállíthatatlanul egy lerohanásból.

Vujinnak tavaly nem ment - csak kettőt lőtt -, Canellas most nincs jó formában, az izlandi Palmarsson ellenben igen, ő már jövőre veszprémi lesz, de ettől segítséget most nem lehet várni, sőt. Tavaly is ő volt a legnagyobb hatással a meccsre. Lehet még sorolni, hogy figyelni kell Dunvjakra, Toft Hansenre, a villámgyors szélsőkre, de felesleges végigmondani, kikre, hiszen a Kiel kispadján is egy világválogatott ül, ez a játék nem megy másként. Azért is emeltük ki fentebb, hogy a kapuban látványos a különbség.

A Kiel egy góllal győzte le a Mindent (24-23), akadozott a játékuk a legutóbbi fordulóban, akkor tartották a főpróbát. A Veszprém a Szegedet verte meggyőzően a bajnoki fináléban.

A szezonban ez volt a tizedik meccsük, amikor nem tudtak 25 gólt vagy annál többet elérni. Ebbe az adatba lehet kapaszkodni, mert a kevés gólos meccsek felét elveszítették. Ha sok gól volt, és nagy tempó, egyedül csak a Szeged tudta őket megadásra késztetni.

Ha a Veszprém is vissza tudná őket fogni, és nem lőnének 25 felett, akkor jelentősen növekednének a győzelmi esélyei. Majdnem háromszoros pénzt ér egyébként a magyar siker. 

Emellett nagy próbája lesz a diplomáciának is ez a meccs,

mert a macedón Nikolov–Nacsevszki-páros vezeti, akik két éve mínusz négyről villámgyorsan visszahozták a Kielt, ahogy a cikk elején említettük.

De még mielőtt szidnánk a rendszert és összeesküvés elméleteket gyártanánk, ők ketten voltak azok, aki a Szeged–Montpellier EHF-kupa döntőt is vezették. És egyáltalán nem ellenségesen, a fontos pillanatokban a Pick nem volt ellenszélben.

Ha a veszprémiek is elértek arra a szintre, hogy egyenrangú partnernek tekintenek rájuk, és nem hendikeppel indulnak Németországban egy német ellenféllel szemben, akkor megvan az esély a döntőre.

Amit egyébként a klubvezetés célként is tűzött ki. Jövőre pedig még ambiciózusabbak a tervek, mert akkor már csak a négyes döntő megnyerése hozna elégedettséget. Aztán persze, ha ez egy évvel korábban történik meg, akkor sem búslakodnának.

A másik ágon a lengyel Kielce és a Barcelona találkozik, utóbbi a favorit - 1,2-szeres pénzt ér mindössze, hogy döntős lesz -, de a Talant Dujsebajev vezette lengyelek is nagyon erősek. De velük egyelőre ne is foglalkozzunk, elég lesz majd az elődöntő után.

Rovatok