Index Vakbarát Hírportál

Nagy László egyedül nem nyerhette meg

2015. május 31., vasárnap 20:00 | aznap frissítve

A Barcelona nyerte a 2015-ös férfi kézilabda Bajnokok Ligáját, a klub történetének ez a kilencedik győzelme. A döntőben szinte végig vezetett, most látszott igazán, mennyit számított, hogy egy könnyebb elődöntőből kerültek be a fináléba, és többet is pihenhettek. A magyar bajnok Veszprém tompább volt, mint szombaton, és Nagy László mellé nem nőtt fel senki.

13 éve várta ezt a napot az MKB-MVM Veszprém csapata, legutóbb akkor szerepelt a kézilabda Bajnokok Ligája döntőjében, de összesítésben három góllal alulmaradt a Magdeburggal szemben. Akkor még oda-visszavágós volt a párharc, most természetesen egy gólos siker is a végső győzelmet jelentette volna.

A horvát kapus, Mirko Alilovic kezdett a magyar oldalon, az alapcsapat nem változott: Nagy és Ilics volt a két átlövő, Chema irányított, Sulic a beálló, Iváncsik az egyik, Marguc a másik szélen.

Alilovic védéssel kezdett, Ilics góllal – akkora adrenalin volt benne, hogy a kispadra is felugrott -, majd Marguc is megtalálta a helyet a kapus feje felett, ezzel 2-1 lett.

Az MKB-MVM Veszprém

A magyar bajnok 23-szor nyert az NB I-ben, 24-szeres Magyar Kupa-győztes, kétszeres KEK-győztes (1992, 2008), a legrangosabb kupában viszont a mostanival együtt másodszor játszhatott döntőt. A szezonban sikerült megnyernie a magyar szuperkupát, később pedig a regionális SEHA Ligát, a Magyar Kupát és a magyar bajnokságot, így ebben az idényben négy trófeát gyűjtötte be.

Innen azonban a katalánok percei következtek, az első negyedóra végére 7-5 volt oda, a Kiel elleni állás tükröződött. Nagy labdaszerzés után nem tudott a kapuba lőni, Sulic is lassabban melegedett be.

Ortega időt kért, Lékai és Zeitz állt be – Nagy és Chema pihent -, passzív jelzés alatt Ilics 11 méterről szétszakította a bal felsőt.

Alilovic védése után az egyenlítés egy gyors támadás végén nem sikerült – Ilics fejbe lőtte Saricot -, Sigurdsson azonban végigrobogott a pályán, és nem hibázott. A következő támadást pedig a szélről fejezte be az izlandi. (9-6)

Nagy hát mögötti lövése ugyan gólba ment, a román bíró visszafújta. Így is az átlövőé lett a következő találat. Labdaszerzés után Marguc szerencsés gólja adott újabb lökést. A kapufáról először kifelé perdült a labda, majd meggondolta magát, és a gólvonal mögé pörgött.

Nöddesbo pörgetésénél nem volt esélye Miklernek, de Nagy bombáját is csak szemmel követte Saric.

Sarmiento lerázta magáról Nagyot, és ezzel bent is volt a következő katalán gól. Karabatic lövése Mikler combjáról ment be, megint három volt a különbség. Sőt, Karabatic estében is kilőtte a felsőt.

Nagy utána megjátszotta Nilssont a hatoson, aki befordult, és ezzel lett 13-10. Mikler védett, de Saric is, aztán megint jött Karabatic, és beállította a 14-10-es félidő állást.

A Barcelona a Kielce elleni elődöntőben ötgólos vezetést is eladott a második félidőben, abban lehet bízni, hogy ezúttal is hullámzik a teljesítményük.

De most egy kisebb megingást leszámítva nem hullámzott.

A második félidőt Mikler védéssel kezdte, lábbal védte Karabatic kísérletét. Rutenka felugrott a padról, ezért két perccel sújtották csapatát, Nagy pedig azonnal kihasználta.

Carlos Ortega

a Veszprém mestere még barcelonai játékosként hatszor nyert a BL-ben, a spanyol gárdával 14 különböző trófeát gyűjtött be, de edzőként ez a legnagyobb nemzetközi sikere.

2007 óta először fordult elő, hogy az a csapat - nevezetesen a Veszprém -, amely kiejtette a Kielt, nem nyerte meg adott évben a Bajnokok Ligáját. 

Emberhátrányban Tomas volt pontos a szélről, Sulicot is kiküldték, Entrerrios büntetett. Nagy a jobb felsőbe bombázott, majd lerázta magáról a védőket, de Saric mellett nem tudta elpattintani a labdát. A másik oldalon viszont Karabatic megoldotta. Nilsson és Gurbindo találatai után Gulyás a szélről felkanyarodott, és átlövésből hozta közelebb a magyarokat. Entrerrios nagy gólt lőtt, Ilics hetesből válaszolt, a 40. percre így 19-15 volt oda.

Iváncsik egy pörgetéssel szólt hozzá a meccshez, a visszaálló Alilovic védett, Nagy most az alsó sarkot választotta, 19-17 lett. Gyenge lövés után Chema megindult, két percért tudták csak megállítani. Nagy óriási kapufát lőtt, majd visszaszerezte a kipattanót, belépett két védő közé, de ezt belemenésnek látták a bírók.

Sulicnál és Chemánál is belemenést láttak a következő magyar támadásoknál, majd Sigurdsson elfutott, így lett 20-17. Nagyon nagy kár volt ezért a létszámfölényes helyzetért, mert fordulópont lehetett volna, ha egy gólra felzárkóznak a magyarok.

Sigurdsson hetesével újra négy lett, Ilics is befejezett egy akciót. utána viszont három katalán találat következett, és az 52. percben 24-18 lett, vagyis a legnagyobb különbség.

Innen már nem volt visszaút, bár Ortega időt kért. Nagy egy lövőcsel után gyengébbik kezével, vagyis a jobbal is kilőtte a felső sarkot, de egyedül kevés volt, hogy szorosabb legyen a meccs.

A folytatásban már csak az volt a kérdés, mennyivel sikerül szűkíteni a hátrányon. Végül 28-23 lett.

A közönség másfél perccel a vége előtt szép volt fiúkkal búcsúztatta el csapatát, amely még az éjjel hazautazik Magyarországra. 

"A védekezésünk nem volt megfelelő, közülünk többen nem tudták kipihenni a Kiel elleni szombati győzelem fáradalmait. Ez volt a harmadik vereségünk a szezonban. Cél, hogy jövőre még jobbak legyünk" - mondta Ortega.

 Xavi Pascual hangsúlyozta: nem könnyű eljutni a BL Final Fourba, és annak is a döntőjébe, így mindkét csapat nagy dicséretet érdemel. "Büszke vagyok a játékosaimra. Nagyszerűen játszottunk a hétvégén, különösen a döntőben."

Barcelona (spanyol) - MKB-MVM Veszprém 28-23 (14-10)

    gól: Karabatic 6, Sigurdsson 6/1, Tomas 5, Entrerrios 4, Gurbindo 3, Nöddesbo 3, Sarmiento 1, illetve Nagy 8, Ilic 5/1, Gulyás 2, Sulic 2, Marguc 2, Nilsson 2, Iváncsik 1, Lékai 1

A Barcelona

A Barcelona a BL-ben ezt megelőzően két döntőt veszített, 2010-ben a Kiel, 2013-ban pedig a Hamburg ellen, azaz csak német együttesek tudták legyőzni.

A Barcelonában a fehérorosz Sziarhej Rutenkának egyedül van immár hat elsősége, és ezt három klubbal érte el (Ciudad Real: 2006, 2008, 2009, Celje: 2004, Barcelona: 2011, 2015), ugyanakkor az ex-veszprémi Kiril Lazarov először nyert a legrangosabb kupában.

A barcelonai francia sztár, Nikola Karabatic és honfitársa, Cedric Sorhaindo a második-harmadik játékos, akik egyszerre birtokolnak olimpiai, világ- és Európa-bajnoki, valamint BL-címet. Ez eddig csak honfitársuknak, a kapus Thierry Omeyernek sikerült még 2010-ben. (MTI)

A nemzetek rangsorában a spanyolok beérték a németek (15-15 elsőség), a szovjeteknek öt, a jugoszlávoknak és a keletnémeteknek négy-négy győzelmük van. A magyarok közül eddig csak a Bp. Honvéd nyert ebben a kupában, még 1982-ben. A fővárosi gárda 1966-ban döntős volt, akárcsak a Veszprém 2002-ben.

 

Rovatok