Index Vakbarát Hírportál

Elképesztő dráma után norvég-holland döntő a női kézi-vb-n

2015. december 18., péntek 22:40

Norvégia és Hollandia játssza a dániai női kézilabda-világbajnokság döntőjét. Az abszolút esélyes norvégok csak drámai csatában, hosszabbítás után tudták legyőzni Romániát, a hollandok viszont átgázoltak a magyar válogatottat is búcsúztató lengyel válogatotton.

Az első elődöntőben folytatódott a hollandok döbbenetesen jó sorozata. A magyarokat kiverő lengyeleket oktatták oktatták. Az elején még Lengyelország vezetett 8-6-ra, aztán a szünetben már hétgólos lett a holland előny, a második félidőben pedig a narancsmezesek káprázatos kézilabdát mutattak be, 20-13 is vezettek.

Aztán a lengyelek összekapták magukat, de megszorítani nem tudták a hollandokat, a vége 30-25 lett. A hollandok 1999-ig csak öt vb-re jutottak el, majd az elmúlt másfél évtizedben is csak ötször. 2005-ben ötödikek lettek, történetük legnagyobb sikerét érték el ezzel a döntővel.

A másik elődöntőben a románok jól kezdtek a norvégok ellen, 2-1-re vezettek, aztán Norvégia fordított 4-2-re, onnantól viszont fej-fej mellett haladt a két csapat. Románia még 7-6-nál egyszer vezetett, aztán a legutóbbi vb negyeddöntőjében kieső Norvégia 3-4 góllal folyamatosan vezetni tudott és 17-14-es előnnyel ment pihenni.

A második félidő első tíz percében a románok jelezték, egyetlen pillanatra sem adják fel és egy gólra, 20-19-re zárkóztak, sőt egyenlíteni is tudtak, majd a 44. percben - a meccsen már harmadszor - vezettek is 21-20-ra. Az utolsó negyedórában aztán volt olyan is, hogy a románok már kettővel vezettek, az utolsó öt percre minimális norvég előnnyel fordultunk.

Emberfeletti teljesítményt nyújtott mindkét csapat, a két kapus elképesztő bravúrokkal tartotta életben csapata reményeit, és 27-27-tel kezdődött az utolsó két perc. A románok kezében volt a lehetőség, hogy előnyt szerezzenek, de kaput sem találtak, majd a norvég ellentámadást megint a Ungureanu hárította, jött a hosszabbítás.

Az első gólt a norvégok lőtték, aztán az első öt perc kétgólos norvég előnnyel zárult. Aztán a norvég három góllal mentek el, de egy nagy hiba után, néhány másodperc alatt egyre olvadt csak az előny, ráadásul Lökét kiállították. A dráma aztán az utolsó percre csúcsosodott ki, a norvégok hetest kaptak, amit be is lőttek. A románok szépítettek és az utolsó fél percben Norvégia támadott és Herren bevágta, ezzel eldőlt.

Elődöntő:

Hollandia-Lengyelország 30-25 (15-8)

Norvégia-Románia 35-33 (27-27, 17-14)

Rovatok