Index Vakbarát Hírportál

És a világ legjobbja ott sem volt a Győrben

2017. május 8., hétfő 08:53

Amikor hosszabbítás jött a női kézilabda BL döntőjében, csak nagyon kevesen lehettek a csarnokban, akiben ne merült volna fel a tavalyi végkifejlet. Akkor a Győr hetesekkel kapott ki a Bukaresttől, most azonban a ráadásbeli villámrajttal és három góllal nem hagyott esélyt a Vardarnak.

A győri edző, Ambros Martin nem is tagadta, bevillantak a képek tavalyról, de ezeket gyorsan elhessegette, és egyébként is gyors volt a meccs, a következő támadással, vagy éppen védekezéssel foglalkozott.

„Nem akartuk, nem hagyhattuk, hogy még egyszer megtörténjen, ami tavaly. Nem veszítettük el a hitünket” – magyarázta a sajtótájékoztatón, ahol természetesen ez volt hozzá az első kérdés.

Nem volt könnyű szezon, a norvég klasszis, Heidi Löke kiválása a beálló posztról átalakításokkal járt, de ezt is elviselték. A holland Broch jól pótolta őt, ha nem is lőtt annyi gólt, mint elődje.

A macedónok 1-0-ra és 3-2-re vezettek az egész meccsen, mégis megszorították a Győrt, amelyik a rendes játékidő utolsó percében emberelőnyben lövésig sem jutott el, Nora Mörk ugyanis belement. Mivel ő tavaly még nem volt a magyar csapat játékosa, gátlások nélkül futott ki a hosszabbításra is, mintha meg akarta volna, hogy a hibáját mindenáron javítja. A ráadás 4 góljából kettőt a norvég ért el, az utolsó is a nevéhez fűződik.

Ő a meccs végén a nyugodtságot emelte ki, szerinte ez volt a kulcs, és persze az, hogy egyszer sem adták fel.

És milyen furcsa: annak ellenére, hogy a Győr dominált, ha nincs a Vardar kihagyott hetese, és pusztán az eredményből indulunk ki, akkor akár meg is nyerhették volna a finálét az idény közben két edzőváltáson is áteső macedónok.

A tavalyi döntőben mindössze egy gólig jutó, most hetet jegyző Görbicz Anita elérzékenyült - egy éve összesen 3 gól fűződött magyar játékos nevéhez -, és arról is szót ejtett, milyen hullámzáson ment keresztül. Egy éve nem számított meghatározó játékosnak, nehezen dolgozta fel a mellőzöttséget, de vissza tudott jönni.

„Ambrosnak, és mindenki másnak is meg akartam mutatni, hogy bárhová tesznek, megállom a helyem. Nem kell engem még leírni, csak az volt előttem, hogy erre a két napra jó formába kerüljek” – jelentette ki.

Hangsúlyozta, kemény két év áll mögötte, a családja nélkül semmire sem jutott volna.

„Egyfolytában sírok, mióta vége a meccsnek, máshogy élem meg az idei diadalt. Remélem, hogy a kisfiam is eljut ide focistaként" - mondta Görbicz.

A jövő héten 34 éves játékos négyből négyet lőtt a szélről az első félidőben, variálta a lövéseket, nem tudták követni a kapusok a gondolatait. A megújulás egyértelmű, de talán feltámadásnak is lehet nevezni a sorsát. Irányítóban kevésszer kapott lehetőséget, mert Groot volt ott legtöbbször.

A holland tavaly 4 találatig jutott, most csak eggyel lőtt többet, de ezúttal is igazolta, hogy feltartóztathatatlanul képes végigrohanni a pályán. Ő csak az utolsó másodpercekben merte elhinni, hogy megnyerték.

Tomori Zsuzsa két ezüstérem után most aranyat ünnepelhetett, három gólt lőtt, lélektanilag ritka fontos volt a harmadik, mert Radicsevics ugyan elfutott, nem talált be, az ellentámadásból azonban az átlövő igen. Mindez 24-24-nél történt.

De ez a siker egy klasszikus csapatmunka volt, és a Győr jövőre nem gyengül, az előző győzelme után duplázni tudott. Az esély adott.

Rovatok