Index Vakbarát Hírportál

A legjobbkor jött a legjobb játék a kézi vb-n

2017. december 7., csütörtök 15:33

Igazi csapatmunkával, 31-28-ra megverte a magyar női kézilabda-válogatott a lengyeleket, ezzel már készülhet is a vasárnapi vagy hétfői nyolcaddöntőre. A csehek ellen pénteken már csak az derül ki, melyik helyen megyünk tovább.

A magyar női kézilabda-válogatott a gyengébb kezdés, és a norvégok valamint a svédek elleni vereség után most azzal a Lengyelországgal játszott, amelyiktől a 2015-ös vb-n kikapott (24-23), ezzel el is úszott az olimpiai részvétel.

Görbicz Anita még az elutazás azt nyilatkozta, hogy erre a meccsre készültek igazán, lényegében a visszavágásra. A mieink kapitánya, a dán Kim Rasmussen a lengyelektől érkezett, ott megváltoztatta a játékot, kifejezetten sikeres volt, hiszen kétszer egymás után lett vb-negyedik.

A lengyeleknek volt nagyobb a tét, mert ha kikapnak, akkor nekik véget is ért a torna - nekünk pedig volt javítási lehetőségünk -, noha egy nem várt győzelemmel kezdtek, és 33-30-ra megverték a svédeket.

ELSŐ FÉLIDŐ:

Kettővel elléptek a lengyelek, gyorsan befogtuk őket, onnan fej-fej mellett haladtak a csapatok, 8-8-nál egy kvázi vízilabdás góllal egyenlített Kisfaludy, mert két védő szorításában ejtette-ívelte a labdát a bal felsőbe. Érdekes gól volt, ráadásul kipattanó után lőtte, és a szerencse érezhetően mellénk pártolt. 

Onnan három magyar gól jött (11-8), miközben Bíró Blanka hetest is védett, nem sikerült a lábai között elpattintani a labdát.

A félidő végére Kovacsics látványos betörései - pontosan odament, ahol a kapitány kérte - és megoldásai a félidőig is kitartottak, így 13-11-re vezettünk. A játékrész hajrájában majdnem egy komplett Fradi-sor volt a pályán, csak Bódi volt a Győrből. Kovacsics egyik oldalán Zácsik, a másikon Háfra, beállóban Mészáros. A szélen Schatzl.

A nagy roham

A második félidő 5-1-es magyar rohammal kezdődött, Klivinyi Kinga hatalmas bombáira mozdulni sem tudott a lengyel kapus, Schatzl a szélről nem hibázott, Bíró jól védett, és az indításai is sikeresek voltak. Ebben az időszakban volt a legkompaktabb a játékunk, és amihez nyúltunk bejött, egyértelmű Rasmussen akarata és tudása érvényesült. Nem utolsósorban, most látszott igazán, mennyire ismeri a riválist.

A 43. percben kialakult a legnagyobb különbség, és 24-16-nál már érezni lehetett, hogy nem lehet gond.

A 45. percben, amikor Kisfaludy a legjobb lengyel, Kudlacz arcára ütött és piros lappal kiállították, fordulópont lehetett volna, de a magyar fal továbbra is kemény volt, és mivel az ellenfél a vezérét veszített átmenetileg. A szélről pedig továbbra is remekül lőtt Schatzl valamint Bódi, nem volt kérdés a meccs kimenetele.

A vége 31-28 lett, akkor már nagy rohanás volt a pályán, kevésbé védekeztek a csapatok. Kudlacz visszajött, de már nem volt esélye, hogy elkerüljék a vereséget. Lukács és Zácsik is gólt lőtt a hajrában.

Csehország az utolsó csoportbeli rivális, ellenük dől el pénteken hattól, melyik helyen megyünk tovább. Az pedig később derül ki, melyik rivális jön az A-csoportból, ahonnan eddig Románia, Spanyolország valamint Franciaország jutott tovább, de még nem ismert, milyen sorrendben.

Magyarország-Lengyelország 31-28 (13-11)

(Borítókép:  Lukasz Laskowski /PressFocus / MB Media / Getty Images Hungary)

Rovatok