Index Vakbarát Hírportál

Van, amiben hibátlanok vagyunk a kézi-vb-n

2017. január 17., kedd 16:56

Három meccs után nem történt nagy meglepetés a magyar férfi kézilabda-válogatottal a vb-n, azt a két meccset elveszítette, amelyiken esélytelenebb volt - a horvátoktól három (28-31), a németektől négy góllal (23-27) kapott ki -, Chilét viszont legyőzte (34-29), ahogyan várható volt. Ezzel a harmadik helyen áll Magyarország a C-csoportban, a pozíció megtartásához szerdán Szaúd-Arábiát, pénteken a fehéroroszokat kell felülmúlni.

Három meccs után érdemes böngészgetni egy kicsit a statisztikákat.

Kezdjük egy kimagasló adattal. Százszázalékosak vagyunk betörések után, 9 ilyen helyzetből 9 gól született. Balogh Zsoltot és Lékai Mátét kétszer nem tudták megállítani az eddigi ellenfelek. 

Sok ország mondhatja ugyanezt el magáról: franciák, németek, spanyolok, horvátok, svédek például. De legalább tartjuk a lépést olyanokkal, akik az éremért harcolnak. A franciák és a spanyolok eddig három meccsen nem erőltették ezt az elemet, mert összesen 9 gólt lőttek, amennyit mi egyedül. Ennek nyilván több oka, erősebbek a szélsők, jobbak az átlövők. 

Kevésbé szívderítő, hogy a gyors lerohanásokból ötöt is elhibázott a társulat. 16-ból 11 zárult góllal. Csak összevetésként, a horvátok ebben a műfajban is hibátlanok. A topválogatottak közül egyébként egyedül a horvátok nem hibáztak sem betörésből, sem lerohanásból.

Ami még ennél is lényegesen problémásabb, hogy csak tizenötször jutottunk el lövésig a szélről. És csak hatszor céloztak pontosan a szélsőink. Ebben az összevetésben 40 százalék van a nevünk mellett, és egyedül Japánt előzzük meg. Erre hatással lehet, hogy Xavi Sabaté kihagyta Iváncsik Gergőt az utolsó pillanatban, és csak tartaléknak jelölte. 

Mivel ezeket az adatokat látják az ellenfelek is, nyilván sokkal inkább készülnek a lövőkre, a beállóra, vagyis jobban őrzik a belső területeket. Ha valamelyik szélsőnk megtáltosodna, akkor persze mindjárt más a helyzet, de itt vissza is tértünk az alapproblémához, egy jobb kezes szélsőnk (Juhász Ádám) van, aki a klubjában irányító.

A kapusteljesítmény 29 százalék.

A dánok, franciák, németek és svédek 40 felett járnak. Ami óriási előny, kivált, ha egy bravúr után gyorsan indulni tudnak, mert akkor könnyű gól érthető el, nem kell gyömöszölni az ellenfél masszív védekezését.

Nagyon úgy fest, hogy a nyolcaddöntőben a svédek jönnek, akikről azért kell fenntartásokkal kezelni a számokat, mert két gyengébb ellenfelet (Bahrein és Argentína) vertek fölényesen, az olimpiai bajnok dánoktól viszont 27-25-re kaptak ki.

Rovatok