Index Vakbarát Hírportál

Csak egy apróság, de sok mindenről dönthet a kézi-vb-n

2017. január 24., kedd 10:45

A magyar férfi kézilabda-válogatottnak 20 éve sikerült az, amire most vágyakozik: 3 nap alatt két fontos és éles meccs megnyerése. Ha ez sikerülne, éremért játszhatnánk. A londoni olimpia után ismét.

Norvégia utolsó három meccse így alakult:

Jól látható, mindannyiszor bőven 30 gól felett lőttek, és mielőtt legyintenénk a brazilokra, nagyon megkeserítették a spanyolok dolgát a nyolcaddöntőben, és csak eggyel maradtak alul. A macedónok 9-8-ra vezettek ellenük, és amíg bírták erővel, addig meg tudták fogni a rohanást, utána viszont átszaladtak rajtuk.

A norvégok verték az oroszokat is (28-24), és még az első meccsen a lengyelek tudták őket kevés gólon tartani, akkor 22-20 lett.

Az ellenfél lelassítása lesz a legfontosabb feladata Xavi Sabaté csapatának.

Ami azért nem könnyű feladat, mert

a norvégok gyakorta nem cserélnek védekezésből támadásra, ez egy óriási előny.

Kivált, mert nálunk megesett, hogy hármat is változtattunk.

Az egész meccsre nagy hatással lehet, ha változtatás nélkül, de pillanatok alatt érnek a kapunk elé. 

A technikai hibákat nagyon le kell csökkenteni, mert gyorsan támadnak belőle, és ha bent marad egy támadó felállású csapat, azt nagyon könnyen szétzilálhatja az ellenfél.

Ezért pillanatok alatt érnek fel a kapuhoz, és Tönnesen, O'Sullivan vagy épp Sagosen középről bátran be is fejezik a támadásokat. Sagosen jövőre már a PSG játékosa, és érdemes megjegyezni, 21 éves, fél évvel idősebb Ligetvári Patriknál, akinek koránt nincs akkora befolyása a saját csapatára.

A szintén a nyolcban lévő szlovénok egyébként kiverték őket a vb-selejtezőben – csak szabad kártyával lehetnek itt –, de a tény jól mutatja, a mozgékony és jól cselező játékosaik megoldhatatlan feladatot jelentettek. Csakhogy a szlovén egészen más stílusú csapat, mint a magyar. Nálunk magas lövők vannak, és termetes beállók. 

A beálló posztján, a Veszprémben is edződő Myrhol a legidősebb játékosuk, 34 éves. 78 százalékos hatékonysággal lőtt eddig, ami nem túl fényes, és egyben jelzi is, hogy ezen a poszton sebezhetőek leginkább. A cseréje ugyanis hétszer lőtt kapura, és kétszer volt eredményes.

Nem meglepő, a beálló pozíciójából mi vagyunk a jobbak. A szélső lövéseknél viszont ők. Nézzük is meg, mit mutat a statisztika az eddigi hat meccs alapján. Mi vagyunk elöl, és a lövések hatékonyságát jelzi a számok.

Betörésből még nem hibáztunk, ha továbbra is hibátlanok lennénk, az egész jót jelentene a meccs kimenetelére is.

Rovatok