Index Vakbarát Hírportál

Lékai nem érti, miért szidják a csapatot

2019. január 18., péntek 10:56

A magyar férfi kézilabda-válogatott a negyedik helyről kezdi a középdöntőt a dániai világbajnokságon, és a feladat adott, ezt a pozíciót meg kell őrizni, vagyis Egyiptomot és Tunéziát magunk mögött tartva a hetedik, olimpiai selejtezős helyért játszhatunk. (Jó eséllyel a nyolcadik hellyel is mehetünk, de az majd csak 2020. január végén derül ki.)

A pozíció megőrzéséhez első látásra nem kell más, mint legyőzni Tunéziát, és a gólarányunknak eggyel jobbnak kell lenni, mint Egyiptomnak. Most több lőtt góllal vagyunk előttük.

Ellenük 30-30-at játszottunk, a legeredményesebb játékos, Lékai Máté szóvá is tette, nem érti, miért szidják a csapatot, hogyan merülhet fel a szurkolókban a bunda gondolata, amikor ők köröm szakadtáig küzdenek, mindent megtesznek, és 3 meccs alatt elveszítettek három játékost.

Az egyébként is szerkezeti gondokkal küszködő válogatottnak mindez nem jött jól, de még egy jobb összetételű csapatot is megviselne ez a sérüléshullám.

Vladan Matics, az egyik kapitány a bírókkal sem volt elégedett, de inkább nem mondott róluk semmit, nehogy bajba kerüljön. 

Sokszor szóba került, hogy jó lett volna, ha csak két góllal nyernek a szinte hazai pályán játszó svédek, mert akkor már most lenne egygólos előnyünk Egyiptommal szemben. A folytatásban minden gólnak jelentősége lesz, ezért szó sem lehet arról, hogy a jobb erőt képviselő dánoktól ki lehet kapni, nem lehet elengedni azt a meccset, mert egy súlyos vereség miatt Egyiptom előzhet.

Ha viszont több pontot szerzünk Tunézia ellen, mint Egyiptom, akkor nem is kell számolgatni. Ha mindketten verjük a Tunéziát, akkor nekünk több góllal kell nyerni, illetve, ha kikapunk, akkor kevesebbel kell, mint a rivális.

Egy nagy előnyünk lesz, a szerdai zárókörben úgy lépünk pályára, hogy tudjuk, milyen eredmény kell a csoport negyedik helyéhez a norvégokkal szemben, mert a két afrikai csapat egymással korábban találkozik.

Egy konkrét példa, tudni fogjuk, hogy 3 góllal szabad-e kikapni. Így akár egy 2 gólos vereség is üdvözítő lehet.

Sokszor előjött a svéd meccs után is, hogy az afrikaiakat nem szabad lebecsülni, mert már nem a harmadik vonalban vannak, a felkészülési meccseken simán vertek európaiakat, és hát Ausztria Chilétől nyolc, Tunéziától öt góllal kapott ki.

A legérzékletesebben Székely Márton fogalmazta meg, mit szeretne. Ha már egyszer sikerült elhallgattatni a felkészülés alatt a dán közönséget, miért ne sikerülhetne még egyszer?

A szombati meccsen kiderül.

Rovatok