Index Vakbarát Hírportál

Már csak egy csapat van a kézi-vb-n, ami hibátlan valamiben: a magyar

2019. január 22., kedd 18:08

A magyar kézilabda-válogatott ritka fontos meccs előtt áll a világbajnokságon: az elődöntőbe vágyó Norvégiával szembeni szerdai pontszerzéssel (18 órakor kezdődik a meccs) ugyanis biztosan játszhat a hetedik helyért, vagyis az olimpiai selejtezős pozícióért.

Egy vereség esetén sincs minden veszve, sőt. A fél négykor kezdődő Egyiptom-Tunézia meccs eredményétől függően egy szűk vereség is üdvözítő lehet.

12 gól előnyünk van, arra kell vigyázni.

Ha Egyiptom történetesen 12 góllal nyer, akkor mindenképp pontot kell szerezni. Ha öt góllal nyer, nekünk még egy hatgólos kudarc is belefér.

A hét lejátszott meccsen eddig Norvégia a kapuban lényegesen jobb teljesítményt mutatott Magyarországnál, mert 36 százalékos hatékonysággal védtek a kapusai. A magyar oldalon 30 százalék áll.

A norvégok pontosabban is lőttek eddig kapura,

Az egész mezőnyben Norvégia találja fel legjobban magát a kapu előtt, a dánok is elmaradnak tőlük egy százalékkal. Franciaország 65 százalékos, a németek 64 százalékosak.

Mindez persze csak játék a számokkal, hiszen a franciák a németekkel és a spanyolokkal szemben már összemérték erejüket, míg a dánok eddig kvázi gyengébb csapatokkal mérkőztek.

De maradjunk a mi meccsünknél:

Ezek az adatok csak alátámasztják, hogy Norvégia a meccs esélyese, nem véletlenül játszottak két éve vb-döntőt a franciákkal.

A játék egy elemében viszont a mieink a jobbak, és erről is van statisztika. Ezek a betörések.

22-20 ide.

És ha figyelmesen végignézzük, a magyar válogatott betörésből (breakthrough) még nem hibázott. (A kriminalisztikai áthallást persze érzékeljük magunk is, de egyszerűen nincs jobb szakszó rá.)

Azokról a helyzetekről beszélünk, amikor a hatoson két védő között nagyobb vagy kisebb lendülettel besurran egy játékos, és a kapus mellett vagy alatt a kapuba juttatja a labdát. Ebben a szélsőgólok értelemszerűen nincsenek benne.

És ha még inkább fokozni akarjuk ezt a produktumot: az egész vb-n nincs már olyan nemzet, amelyik neve mellett a játék más elemeiben (gyors lerohanás, hat méterről elengedett lövések) 100 százalék szerepelne.

Tudjuk, ez csak egy apró adalék, sokkal fontosabb, ha legyőzünk egy európai csapatot, akkor garantáltan játszhatunk a hetedik helyért.

Rovatok