Index Vakbarát Hírportál

Minimális az esélye a férfi kézilabda-válogatottnak az olimpiára

2019. augusztus 5., hétfő 09:08

A magyar férfi kézilabda-válogatottnak egészen minimálisra zsugorodtak az esélyei arra, hogy ott legyen a 2020-as tokiói olimpiai tornán. Az olimpiai selejtezőben nem bízhat, az Európa-bajnokságról kellene kijutnia, de nincs könnyű helyzetben csapat.

A válogatott a 2019-es világbajnokságon a tizedik helyen végzett, így eleve csak csekély esélye volt arra, hogy részt vehessen a kvalifikációs tornán. Az olimpián 12 csapat indulhat majd, a rendező Japán automatikusan bejutott, és az idei vb győztese, Dánia is kint van már.

Az olimpiai selejtezőre a vb 2–7. helyezettjei mehetnek, de ha ezek közül valamelyik csapat kontinenstornát nyer, az utána lévő eggyel feljebb csúszik a rangsorban. Magyarországnak abban kellett bíznia, hogy Egyiptom megnyeri az Afrika-bajnokságot, Brazília győz a Pánamerikai Játékokon, és a vb 2–7. helyezettje közül valamelyik csapat megnyeri az Európa-bajnokságot. Utóbbira elég jó esély van, hiszen az első hétben csak európai csapatok voltak. De ezzel már nem kell törődni.

A Pánamerikai Játékoknak még nincs vége, de Brazília már biztosan nem nyeri meg a tornát, mert az elődöntőben 32-29-re kikapott Chilétől. A brazilok tehát benne maradtak a kalapban, nem üresedett meg a helyük. Magyarország a legjobb esetben is csak nyolcadik helyre csúszhatna fel.

Némi esély még van. Ha Magyarország megnyeri a 2020-as Európa-bajnokságot, akkor ott lesz az olimpián, de még az Eb-2. hely is elég lehet az egyenes kijutáshoz. Igaz, csak akkor, ha a világbajnok Dániától kap ki az Eb-döntőben.

Közvetett lehetőséget, azaz selejtezőtornán való indulást biztosítana, ha a magyar válogatott egyike lenne annak a legjobb két csapatnak, amelyik a legutóbbi világbajnokságon nem szerzett selejtezős helyet.

Rovatok