Index Vakbarát Hírportál

Az év alkudozása a román kéziseknél: 2000 eurót ígértek nekik, 2000 lejt kaptak volna

2019. október 3., csütörtök 14:31

Ritkábban esik szó a nyilvánosságban a sportolók keresetéről, amely a győzelmek, sikerek és elismerések mellett legalább annyira fontos az érintettek számára. A román női kézilabdázóknál viszont most botrány tört ki a pénz miatt, így mindannyian követhettük a nem mindennapi alkudozást.

A Gazeta Sporturilor számolt be arról, hogy Alexandru Dedu, a Román Kézilabda-szövetség (FRH) elnöke kilenc hónap után sem fizette ki a női válogatott tagjainak a világbajnoki szereplés kiharcolásáért beígért prémiumot. Egész pontosan fejenként 2000 eurót ígért, ám a kézisek hiába várták a pénzt.

Mivel Cristina Neagu csapatkapitány a sérülése után visszatért a válogatottba, vett egy nagy levegőt és a társai nevében rákérdezett Dedunál a dologra. Az elnök pedig azzal védekezett, hogy megváltozott a sportminisztérium prémiumrendszere,

ezért a 2000 euró helyett csak 2000 lejt (1 euró = 4.7 lej) kaphatnak a játékosok.

Hogy jobban értsük: olyan 650 ezer forint helyett 135 ezer forint lenne a prémium. Ezt azért nehezen emésztették a játékosok, akik a 2020-es Európa-bajnokság selejtezőjére készültek utazni. Közülük Crina Pintea, a Győr egykori játékosa bizonyult a legbátrabbnak, és elutazás előtt a reptérre rendelte Dedut.

A játékosok ugyanis nem voltak hajlandóan elutazni, ameddig nem tisztázzák a prémium mértékét. Az elnök oda is ment, és végül úgy egyezett meg a játékosokkal, hogy fejenként 1000 eurót és 2000 lejt kapnak (ez olyan 460 ezer forint), amelyet ezen a héten kell utalnia a FRH-nak.

A Gazeta Sporturilor napilap ugyanakkor úgy látja, hogy Dedu csak hitegeti a játékosokat. A 2015-ös világbajnokságon, amelyen Románia bronzérmet szerzett, minden meccs előtt pénzt ígért a csapatnak, de pénzt végül egy lejt sem láttak a játékosok.

Rovatok