Index Vakbarát Hírportál

A női kéziválogatott játszhat az olimpiáért

2019. december 13., péntek 08:00

A női kézilabda-világbajnokság 7. helyéért zajló helyosztó meccsen Svédország 35-24-re nyert Németország ellen.

Ezzel biztossá vált, hogy a magyar női kézilabda-válogatott selejtezőt játszhat az olimpiai részvételért.

Az olimpia selejtezőt március 20. és 22. között bonyolítják le, a magyar válogatott a 2. csoportba került, ahol

lesz az ellenfelünk, az első két válogatott jut majd ki az olimpiára. A helyszín egyelőre nem ismert, még az is előfordulhat, hogy hazai pályán játszhatunk, mivel a Magyar Kézilabda Szövetség már jelezte rendezési szándékát.

Amennyiben az orosz válogatott lesz a harmadik a világbajnokságon, kérdéses, hogy mennyiben érinti őket az, hogy a  WADA – a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség – négy évre eltiltotta az orosz sportolókat a nagy világeseményeken, így az olimpián való részvételtől is. 

A magyar női válogatott eddig hatszor vett részt olimpián, legutóbb 2008-ban, a pekingi játékokon, ahol a negyedik helyen végzett. Azóta viszont sem a 2012-es londoni, sem a 2016-os riói olimpiára nem sikerült kijutnia a női csapatnak.

A Japánban zajló világbajnokságon a magyar válogatott a 14. helyen végzett, így távol állt attól, hogy egyenes úton kijusson a jövő nyári tokiói olimpiára.

Emiatt sorsunk a többi válogatott helyezésein múlt.

Az eredmények egészen kedvezően alakultak a számunkra. Ha a svéd válogatott szerdán legyőzte volna Montenegrót, akkor már biztos lehetett volna, hogy selejtezőt játszhatunk, azonban Montenegró 26-23-ra nyert. Így az utolsó esélyünk az olimpiára a németek és a svédek ki-ki meccse volt.

A német válogatottnak mindenképp nyernie kellett volna ahhoz, hogy kijuthasson az olimpiára, míg a svédeknek akár egy vereség is belefért volna, mert már biztos volt a selejtezős helyük. Azonban számukra is volt még tétje ennek a mérkőzésnek. Vereség esetén ugyanis a 2. selejtezőcsoportba kerültek volna, két európai válogatott mellé, mostani győzelmüknek köszönhetően viszont csak egy európai ellenfelük lesz az 1. csoportban.

A Kumamotóban rendezett meccset a német válogatott kezdte jobban, 8 perc után már 8-4-re is vezettek, utána azonban teljesen leálltak. Hét perc alatt csak egy gólt szereztek, és a 20. percre már 9-9 volt az állás, ami után a svédek mind támadásban, mind védekezésben teljesen a németek fölé nőttek, és a félidő végére már öt góllal, 18-13-ra vezettek.

A második félidő elején aztán el is dőlt a meccs, a 45. percben már tíz góllal is vezettek, amit a végéig majdnem tartani is tudtak, 35-24-re nyertek. A meccs legeredményesebb játékosa a svéd irányító, Isabelle Gulldén volt hét góllal. A vereség a németek számára azt jelenti, hogy lemaradnak az olimpiáról.

A világbajnokság első elődöntőjén Hollandia 33-32-re legyőzte az olimpia bajnok Oroszországot.

A remek iramú és kiváló színvonalú első félidő után döntetlen volt az állás. A második félidő elején a hollandok már két góllal vezettek, de a folytatásban az oroszok játszott pontosabban, és egy 5-1-es sorozattal fordítottak. Estavana Polman és Lois Abbingh vezérletével újra előnybe kerültek a hollandok, az izgalmas hajrában taktikusan játszottak, a Ferencváros korábbi légiósa, Laura van der Heijden révén pedig megszerezték a győztes gólt.

A hollandoknak ez volt a harmadik vb-elődöntőjük, és a második, amelyet megnyertek. Abbingh nyolc, Polman kilenc gólt dobott, a túloldalon Anna Vjahirjeva 11 alkalommal volt eredményes.

A második elődöntőben a spanyolok 28-22-re győzték le a norvégokat, így a eldőlt, hogy Hollandia és Spanyolország játssza a világbajnokság döntőjét. 

Szoros első negyedóra után a spanyolok Nerea Pena és Cabral Barbosa vezérletével egy 4-0-s sorozattal elléptek ellenfelüktől, a norvégok azonban egy időkérés után újra lendületbe kerültek, így a szünetben ismét döntetlen volt az állás.

A második félidőben megint elhúztak három góllal a spanyolok, mert tartották riválisuk tempóját, töretlen lendülettel támadtak és hatékonyan védekeztek. A folytatásban már hat gól is volt az előnyük, a norvégok pedig a harmadik időkérési lehetőségüket is kihasználták szűk negyedórával a vége előtt.

Még volt hátra nyolc perc, amikor a spanyol csapat a kiváló kapusteljesítménnyel eldöntötte a meccset (27-19), a norvégokon a tapasztalt Heidi Löke becserélése sem segített. A Bajnokok Ligája-címvédő Győri Audi ETO KC norvég játékosai közül a beálló Kari Brattset egy, az irányító Stine Oftedal két gólt dobott. A Siófok spanyol irányítója, a 30. születésnapját éppen ma ünneplő Nerea Pena négy gólt lőtt. A mezőny legeredményesebb játékosa Alexandrina Cabral Barbosa volt hét góllal.

A spanyol válogatott harmadszor játszott vb-elődöntőt, és most először jutott a fináléba.

eredmények:

Rovatok