Index Vakbarát Hírportál

Semlegesítette az oroszok legfőbb fegyverét a magyar kézicsapat, ezért tudott nyerni

2020. január 13., hétfő 08:51 | aznap frissítve

Első Európa-bajnoki-meccsén 26-25-re nyert Oroszország ellen a magyar férfi kézilabda-válogatott, a győzelmet Nagy László csapatmenedzser értékelte a Nemzeti Sportnak. Az egykori kétszeres BL-győztes játékos szerint a válogatott végig fegyelmezetten játszott, a játékosok teljesítették, amit az edzői stáb kért tőlük a meccs előtt. 

Akkor tudtak gólokat szerezni az oroszok, ha nem zárt elég jól a csapat védekezése, nem tudták egy az egyben követni a támadókat. Az első félidőben még érezhető volt a kapkodás a magyar játékosoknál, emiatt kaptak néhány könnyű gólt. 

A siker másik kulcsa az volt, hogy az oroszok nem erőltették egyik fő fegyverüket, a gyors játékot. Nagy szerint ez azért alakulhatott így, mert kevés eladott labdája volt a magyar csapatnak, kevés technikai hibát vétettek, így az orosz csapat nem tudott direkt kontrákat indítani. 

Erre nagyon figyeltünk, mert tudtuk, ha ezeket meg tudjuk akadályozni, akkor nemcsak pariban tudunk lenni velük, hanem akár nyerhetünk is. Ezért például csak logikus helyzetekben kell keresni Bánhidi Bencét a támadásoknál, hiába a világ egyik legjobb beállója, hiszen egy elrontott bejátszásból gyorsabban tudnak kontrázni, mint egy kipattanó labdából. A lehető legkevesebb esélyt szabad csak adni nekik.

A magyar válogatott hétfő este Dánia ellen folytatja az Eb-szereplést. A dánok első meccsükön 31-30-ra kikaptak Izlandtól. Nagy a következő meccsről azt mondta, hogy az teljesen más mérkőzés lesz, mint az oroszok elleni, abból meríthetnek erőt, hogy egy felkészülési meccsen 2019 elején 28-25-re meg tudták verni őket. Az lesz a legfontosabb, hogy ne legyenek sok eladott labdáik, gyorsan vissza tudjanak zárni védekezésben, mert felállt fal ellen kevésbé megy a dánoknak. 

Benne van a pakliban, hogy kikapunk a dánoktól, de nincs miért izgulniuk a srácoknak. Ha magukhoz mérten jól kézilabdáznak, akkor megtették a magukét. 

(Borítókép: Sipos Adrián az olimpiai kvalifikációs férfi kézilabda Európa-bajnokság E csoportjának első fordulójában játszott Oroszország-Magyarország mérkőzésen a svédországi Malmőben 2020. január 11-én. Fotó: Andreas Hillergren / EPA / MTI)

Rovatok