Index Vakbarát Hírportál

Lerohanta a PSG-t, bejutott a kézi BL-döntőbe a Barcelona

2020. december 28., hétfő 19:32

A férfi kézilabda Bajnokok Ligája kölni négyes döntőjének első elődöntőjében az esélyes Barcelona 37–32-re legyőzte a Paris Saint-Germain együttesét és bejutott a keddi fináléba.

Tavasszal még nem gondoltuk volna, hogy valaha megvalósul, de decemberben eljött a pillanat: megrendezik a férfi kézilabda Bajnokok Ligája 2019–2020-as kiírásának kölni négyes döntőjét, amelynek a Telekom Veszprém ezúttal is résztvevője, és amely a THW Kiellel csap össze a fináléért.

Az első elődöntőt viszont a torna favoritja, a Barcelona vívta a Paris Saint-Germain ellen. A zárt kapus Lanxess Arenában már az is kérdéses volt, hogy le tudják-e játszani ezt a találkozót, a francia csapatnál ugyanis vasárnap este is találtak koronavírusos játékost, méghozzá Henrik Toft Hansen betegedett meg. 

A hétfői gyorstesztek azonban minden más játékosnál negatív eredményt hoztak, így az európai szövetség (EHF) zöld lámpát adott az első elődöntőnek.

Gyors gólváltással indult a találkozó, Dainis Kristopans góljára másodpercekkel később válaszolt Aron Pálmarsson, hatalmas tempót diktáltak a csapatok, szinte minden támadásból gól született a meccs elején. Először a 7. percben alakult ki kétgólos különbség, Mikkel Hansen büntetőjével 5–3-ra vezetett a PSG, igaz, Pálmarssontól most is rögtön jött a gól. 

Egyik oldalon sem működött a védekezés, a Barcában a 13. percben Kevin Möller váltotta a kapubanPérez de Vargast, aki nem érezte a ritmust, a túloldalon Vincent Gérard vállalhatóbban védett eleinte.

A PSG folyamatosan vezetett 1-2 góllal, a Barcelona csak futott az eredmény után az első 18 percben, ekkor azonban egy lerohanás után Blaz Janc egyenlített, a következő támadásból pedig Dika Mem a vezetést is megszerezte a katalán együttesnek (11–10).

Möller beállítása zseniális húzásnak bizonyult, a PSG elvesztette a fonalat, a Barcelona pedig állva hagyta a franciákat és a 26. percben már 16–11-re vezetett. Aztán Gérard és Möller is bemutatott egy-egy hatalmas bravúrt, majd Nedim Remili egy hétperces párizsi gólcsendnek vetett véget. A félidő hátralevő részében a PSG-nek sikerült látótávolságon belül maradnia, 18–14-es Barcelona-előnnyel mentek pihenni a felek.

Az egyik fantasztikus Möller-bravúr:

Jól kezdte a második félidőt a párizsi alakulat, először Ferran Sole Sala ejtette át Möllert, majd Gérard Aleix Gómez két hetesét is kivédte. Ennek ellenére sem tudott zárkózni a PSG, mert a Barcelonának mindig volt válasza, méghozzá rendre villámgyorsan.

Kristopans egymás után két támadást is elhibázott, az egyik után Möller még az üres PSG-kapuba is betalált, amivel először nőtt hatra a Barca-fór.

A tempó hasonlított arra, amit az első félidő elején láthattunk, de most a Barcának kedvezett a rohanós stílus.

Aztán ahogy lassult a játék, úgy jött fel a Paris St. Germain, a 45. percben már csak három volt közte (27–24).

Timothey N'guessan révén aztán ismét visszaállt négyre a különbség, majd ugyanő harcolt ki büntetőt és kétperces kiállítást. Ebből plusz két góllal jött ki a Barcelona, majd Janc is végigrohant a pályán,

10 perccel a vége előtt 31–25-re vezettek a katalánok.

A PSG azonban nem adta fel, pillanatok alatt négyre csökkentette a hátrányát, de Pálmarsson ismét kulcspillanatban villant, utána pedig két újabb találattal már hét góllal vezetett a favorit, amivel gyakorlatilag el is dőlt a találkozó.

Az utolsó percekben Dylan Nahi a 8. góljával még kozmetikázott az eredményen, a lényegen viszont ez sem változtatott, a Barcelona rendkívül simán, 

37–32-re legyőzte a PSG-t, és várja a döntőbeli ellenfelét.

Végeredmény, férfi kézilabda Bajnokok Ligája, első elődöntő:
Barcelona (spanyol)–Paris Saint-Germain (francia) 37–32 (18–14)

Rovatok