Index Vakbarát Hírportál

Vb-aranyra hajtanak a magyar kézisek

2021. január 27., szerda 13:42

Szerdán este már az elődöntőbe jutásért lép pályára a magyar férfi-kézilabdaválogatott az egyiptomi világbajnokságon, az ellenfél Franciaország lesz. A mérkőzést megelőző online sajtótájékoztatón Máthé Dominik és Rosta Miklós, valamint Gulyás István és Nagy László válaszolt az újságírók kérdéseire.

„Nehezen aludtunk el a spanyolok elleni vereséget követően, de azért kipihentük magunkat. 

Levontunk abból a meccsből a tanulságokat, és most már 100 százalékosan a franciákra készülünk”

– kezdte Máthé Dominik, majd így folytatta. „Kulcsfontosságú lesz, hogy Lékai Máté mennyire tudja majd középen kimozgatni az ellenfél játékosait, akik azért elég nagy testűek.

Emellett minél több gyors gólt kell majd szereznünk labdaszerzések és leindítások után. Ha ezek sikerülnek, akkor szerintem lehet esélyünk a bravúrra.

A norvég Elverumban kézilabdázó jobbátlövőnek egy csapattársával is szembe kell majd néznie, hiszen Luc Abalo a francia válogatottat erősíti. „Nem beszéltünk még egymással, de nagyon örülök, hogy ellene játszhatok, talán utoljára az ő karrierje során. Megtiszteltetés lesz, emiatt is várom a találkozót.”

Rosta Miklós korábban úgy fogalmazott, 

bárki is lesz a magyar csapat ellenfele a negyeddöntőben, csakis a győzelemre játszik majd a válogatott.

„Papíron hiába számít erősebbnek a francia együttes, nekik fogunk menni, egy lapra felteszünk mindent, és az életünk árán is harcolni fogunk azért, hogy bejussunk az elődöntőbe. A kitűzött célt a negyeddöntőbe jutással már teljesítettük, de szó sincs arról, hogy ezzel megelégednénk, 

meg szeretnénk nyerni a világbajnokságot!

Egy sportoló mindig a legjobb akar lenni, nálunk sincs ez másként. Sokan úgy fogjuk fel, hogy életünk meccse következik, ehhez méltóan szeretnénk teljesíteni a pályán.”

A szövetségi kapitány, Gulyás István elárulta, hogy a spanyolok ellen pihentetett játékosok kellően feltöltődtek, de arról is beszélt, hogy a vereség ellenére látott pozitívumokat az utolsó középdöntős mérkőzésen. „A második félidőben agresszívebben, jobban kézilabdáztunk, az a megilletődöttség, ami az első játékrészben jellemezte őket, az elmúlt.

Bánhidi Bence, Lékai Máté és Mikler Roland keretből való kihagyása mellett azt is megbeszéltük, hogy további alapembereket sem vetünk be,

hiszen a franciák három napot pihenhettek a negyeddöntőre, ezt akartuk valahogy kompenzálni.”

Arra a kérdésre, hogy valóban lehet-e a játékosok által említett világbajnoki címnek realitása, így vélekedett a kapitány. „Edzőként minden versenyre úgy megy el az ember, hogy meg szeretné nyerni. Más kérdés, hogy mi a vége, de egy sportolónak, vagy egy vezetőnek mindenféleképpen hinnie kell a sikerben, különben nincs is értelme pályára lépni.”

Nagy László a magyar csapat stílusáról ejtett szót. „Gyakorlatilag mindent ötvözünk, hiszen skandináv erőnléti edzőnk van, igyekszünk tehát a nagy tempót felvenni és a csapatra ráerőltetni, főleg a visszazárások során. 

A spanyol kézilabda-iskolát nagyjából ismerem, Chema Rodriguezről nem is beszélve,

így onnan is próbálunk elemeket beépíteni a játékunkba. Emellett vannak nehézbombázóink, szerencsére a magyar ember magasabb az átlagosnál, sportolóknál ez még jobban kiéleződik, így ebből is profitálunk. Ezeket a stílusokat próbáljuk a lehető legjobbra csiszolni, és ebből a legjobbat kihozni.”

Végül a csapatmenedzser-alelnök a franciák esetleges gyenge pontjairól beszélt. „Ezen a szinten a legjobb nyolc között nehéz gyenge pontokat találni. Amire mindenképpen figyelnünk kell, és nemcsak a franciák, hanem bárki ellen, hogy támadásban ne szórjuk el a labdákat, a leindításos bekapott gólokat minimalizálnunk kell. Védekezésben, főként középen, nagyon masszívnak kell lennünk. Ha kontrollálni tudjuk a rohanós játékukat és végig fegyelmezettek maradunk, akkor viszont partiban leszünk a meccsen.”

(Borítókép: Khaled Elfiqi / AFP)

Rovatok