Index Vakbarát Hírportál

Kiütéses Győr-siker és Görbicz-rekord a BL bronzmeccsén

2021. május 30., vasárnap 16:46

Az első másodperctől kezdve domináló Győri Audi ETO KC nyerte a budapesti női kézilabda-Bajnokok Ligája Final Four bronzmérkőzését. A CSZKA Moszkva végig alárendelt szerepet játszott a meccsen, amely egy idő után már inkább gálára hasonlított, és amelyet a Győr végül 32–21-re megnyert. Görbicz Anita pedig éremmel és rekordbeállítással búcsúzhat.

Általános igazság, hogy minden tornán két csalódott csapat vívja a bronzmérkőzést, ahol a döntő faktor többnyire az, hogy ki mennyire tudta magát túltenni az előző kudarcon. Az ETO hetesekkel, a CSZKA Moszkva viszont simán kapott ki az elődöntőben, mégis Ambros Martínnak sikerült jobban feltüzelnie a játékosait.

Hatalmas lendülettel kezdte a mérkőzést a Győr, olyan volt, mintha a szombati lelki sebek villámgyorsan begyógyultak volna.

Stine Oftedal volt leginkább elemében, aki hat perc alatt három gólt szerzett, a kapuban pedig Silje Solberg ott folytatta, ahol az elődöntőben abbahagyta. Hét perc elteltével 5–1-re vezetett az ETO, a CSZKA-tól mindössze egy hetesgólra futotta (egy másikat pedig ki is hagytak).

Az oroszokon az időkérés sem segített, a magyar csapat keményen védekezett, labdákat szerzett, és a lerohanásokat is pontosan fejezte be. 15 perc elteltével 9–4 volt az állás, a 10. győri gól után kapust cserélt a Moszkva, de a beálló Anna Szedojkina sem tehetett semmit az óriási elánnal játszó Estelle Nze Minko ziccereivel szemben. Közben Solberg továbbra is parádézott, de aztán támadásban leállt a Győr, Ambros Martínnak időt kellett kérnie.

Az eligazitás jót tett, Veronica Kristiansen vette hátára ekkor a csapatot, valamint Görbicz Anita is betalált, 16–8-nál már kétszer annyi gólja volt az ETO-nak, mint a CSZKA-nak, az első félidő után pedig 18–8-ra vezetett a meglepően felszabadultan játszó Győr.

Kristiansen sikeres hetesével és Rába-parti emberelőnnyel indult a második félidő, amihez aztán Görbicz is hozzátett egy egész pályás, üres kapus gólt. 

Ez volt pályafutása 57. gólja a Final Fourban, amivel beérte korábbi csapattársát, Nycke Grootot az örökranglista élén.

Nem volt egy súlycsoportban a két csapat, Oftedal és Anne Mette Hansen találataival már 22–8 állt az eredményjelzőn. A Győrtől 12 év után elköszönő Eduarda Amorim kínaiból lőtt gólt a 44. percben, gálázott az ETO, már csak az volt a kérdés, hogy a különbség marad-e 10 fölött, azzal ugyanis ez lett volna minden idők legegyoldalúbb mérkőzése a négyes döntőben.

Ezután viszont ismét megdöccent a Győr gépezete, a moszkvaiak több, egymás utáni góllal csökkentették a hátrányukat, ám az még ezzel együtt is tetemes volt. A biztonság kedvéért Ambros Martín magához hívta övéit, de a gólcsend így is kilencpercesre nyúlt, amit aztán Hansen tört meg az ETO találatával. Az 57. percben a 19 éves Kürthi Laura is eredményes volt, ami tulajdonképpen feltette a koronát a bronzmeccsre. 

A vége 32–21 az ETO-nak, amivel összejött a már említett rekord, Görbicz pedig csúcsbeállítással és éremmel búcsúzhat, valamint Amorim is jobb szájízzel hagyhatja el 12 év után a Rába partját.

VÉGEREDMÉNY, NŐI KÉZILABDA-BAJNOKOK LIGÁJA, BRONZMÉRKŐZÉS
Győri Audi ETO KC (magyar)–CSZKA Moszkva (orosz) 32–21 (18–8)

(Borítókép: Elégedett győri játékosok az első félidő után. Fotó: MTI / Illyés Tibor)

Rovatok