Index Vakbarát Hírportál

Hiába a Bíró Blanka-parádé, szoros vereség a németektől a csoportdöntőn

2021. december 6., hétfő 22:01

A magyar női kézilabda-válogatott 25–24-re kikapott Németországtól a spanyolországi világbajnokság E csoportjának első helyéről döntő zárómeccsén, így 2 pontot vihet magával a középdöntőbe. Bíró Blanka fantasztikusan védett, de az első félidőben borzalmasan támadott a magyar csapat, amely aztán a másodikra feljavult és többször is tudott egyenlíteni, a hajrát azonban a németek jobban bírták.

Mondhatni, hogy teljesítette a kötelezőt a magyar női kézilabda-válogatott a spanyolországi világbajnokságon, már ami az eddigi szereplést illeti. Golovin Vlagyimir csapata Szlovákiát és Csehországot is legyőzte a csoportkör első két fordulójában, amivel matematikailag bebiztosította a továbbjutását, így a hétfői, németek elleni találkozó egyrészt a csoportelsőségről, másrészt a középdöntőbe vitt pontokról döntött. Németország magabiztosabban vette az első két akadályt, és a mérkőzés esélyesének számított, ám a magyar válogatott egyenletesen javuló formát mutatott a vb-n. 

Golovin változtatott az első két fordulóhoz képest, ezúttal Kácsor Gréta maradt ki kisebb sérülés miatt, helyette Szöllősi-Zácsik Szandra került be a meccskeretbe. 

A kapuban pedig ezúttal Bíró Blanka kezdett, aki rögtön bemutatott egy védést, igaz, a Fradi átlövőjével, Emily Bölkkel szabálytalankodtak a lövése közben. A túloldalon Klujber Katrin hibázott, majd Julia Maidhof volt az, aki megszerezte a mérkőzés első gólját. Nem sokkal később Antje Laurenroth növelte az előnyüket, majd Dinah Eckerle indítása után ugyanő lőtte fejbe Bírót, akit rövid ideig ápolni kellett.

Az első öt percben háromszor is eladtuk a labdát, gólt pedig nem sikerült lőni, végül a 7. percben Márton Gréta törte meg a rossz szériát, majd Planéta Szimonetta volt eredményes büntetőből.

Bíró kezdett belemelegedni a meccsbe, de nem mindig kapott segítséget a kipattanóknál, valamint továbbra is rengeteg volt elöl az eladott labda, ezért nem sikerült zárkózni a higgadtabban játszó németekre.

Akiknek amúgy szerencséjük is volt, főleg amikor Planéta blokkjáról hullott a labda Bíró kapujába.

Planéta aztán elrontotta a következő büntetőt, ekkor szinte csak Bíró tartotta meccsben a csapatot. Golovin időkérésére Háfra Noémi válaszolt két góllal, amikkel sikerült látótávolságon belül, mínusz két gólon maradni. Majd Szöllősi-Zácsik debütált egy gyönyörű szólóval, aztán Márton próbálkozott sikerrel szélről, amit Szöllősi-Zácsik hatalmas bombája követett, ezzel a remek sorozattal átvette a vezetést a magyar válogatott!

Ez azonban nem tartott sokáig, újabb eladott labdák után fordítottak a németek. 

Bíró közben eksztázisban védett, egymás után fogta a német ziccereket, elöl viszont ismét vergődött a csapat, rengeteg volt a pontatlan passz és lövés.

Visszaállt a háromgólos különbség, ráadásul Klujbert is elvesztette sérülés miatt a válogatott. A félidő utolsó 11 percében nem tudott betalálni a magyar csapat, a németek viszont ismét erőre kaptak, így 14–9-es vezetéssel mehettek pihenőre.

A második félidő is magyar eladott labdával kezdődött, aztán jött egy 3–0-s roham, köszönhetően Bíró védéseinek, valamint Szöllősi-Zácsik, Márton és Lukács Viktória góljának. Meike Schmelzer egyértelműen a hatoson belülről talált be, de a játékvezetők nem vették észre, ezt viszont két góllal torolták meg Háfráék, sikerült visszajönni mínusz egyre.

Majd érkezett a menetrend szerinti Bíró-bravúr, valamint Lukács lerohanása, megvolt az egál, a németek pedig időt kértek!

Schmelzer góljára Vámos zseniális lövéssel replikázott, aztán megint sikerült ellépniük kettővel. Bíró hiába tett meg mindent, a kipattanó rendre náluk landolt. Elöl ekkor főleg a két szélről operált a magyar válogatott, majd Vámos Petra egyenlített 21-nél. Klujber a büntetőket tudta vállalni, a játékot nem, viszont a keze nem remegett meg. 

Olykor hősies védekezéssel teremtettek esélyt a magyar lányok arra, hogy átvegyék a vezetést, ezzel azonban egyszer sem sikerült élni, a németek pedig ilyenkor újfent meg tudtak lépni 1-2 góllal. Klujber aztán büntetőt rontott, majd Szöllősi-Zácsik átlövését is hárította Katarina Filter, kétgólos hátrányban fordultunk rá a hajrára. Emberelőnyből sem sikerült zárkózni, de az utolsó percben Lukács befutása után egygólosra csökkent a különbség.

A németek hibáztak az utolsó támadásban, de mi sem tudtunk a maradék néhány másodpercben betalálni, azaz megmaradt a németek minimális előnye, és 25–24-re győztek.

Ez pedig azt jelenti, hogy a magyar válogatott két pontot vihet magával a következő körbe, ahol elsőként Dániával fog találkozni.

Eredmény, női kézilabda-világbajnokság
E-csoport, Llíria
Magyarország–Németország 24–25 (9–14)
Legjobb dobók: Lukács 5, Márton, Szöllősi-Zácsik, Vámos 4-4, illetve Maidhof, Schmelzer 5-5, Grijseels 4

A csoport másik mérkőzésén:
Csehország–Szlovákia 24–23

A csoport végeredménye: 1. Németország 6 pont, 2. Magyarország 4 pont, 3. Csehország 2 pont, 4. Szlovákia 0 pont

Az első három helyezett továbbjutott a középdöntőbe, a magyar válogatott két pontot visz magával a következő körbe, ahol Dániával, Dél-Koreával és Kongóval mérkőzik meg.

(Borítókép: Vámos Petra (k), valamint a német Xenia Smits (b) és Emily Bölk (j) a spanyolországi női kézilabda-világbajnokság E csoportjának harmadik fordulójában játszott Magyarország–Németország mérkőzésen a llíriai sportcsarnokban 2021. december 6-án. Fotó: Illyés Tibor / MTI)

Rovatok